Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Konstnären Gunnel Moheim: Akvarellmåleri har blivit på tapeten igen

Stämningar, platser och människor. Men även den ständigt skiftande naturen. För akvarellkonstnären Gunnel Moheim finns det gott om inspiration runtomkring henne.

Foto: Heinz Angermayr

1 av 2

Gunnel Moheim bor i Stockholm och har sin ateljé på Södermalm. Stadslivet syns ofta i hennes tavlor men lika ofta hittar hon inspiration i naturen.

2 av 2

Stämningar, platser och människor. Men även den ständigt skiftande naturen. 

För akvarellkonstnären Gunnel Moheim finns det gott om inspiration runtomkring henne. 

– Jag tycker om färger och formspråk och tittar hela tiden på det, både i stan och i naturen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Gunnel Moheim är konstnär och illustratör som helst arbetar med akvarellmåleri. Hon är en av konstnärerna i nystartade konstgalleriet NOA Gallery

– Att jobba med akvarell är en ständig utmaning. Man vet aldrig vart motivet slutar. Jag ser det som ett spännande samtal, akvareller går sin egen väg. Det är som en slags resa, säger Gunnel Moheim.

LÄS MER: Nya trenden – här köper du konsten på nätet

Till en början målade Gunnel Moheim i olja, något hon försöker återkomma till ibland.

– Varje gång tänker jag att “den här gången ska det blir roligt och bra”, men jag vet inte vad det är, jag tycker det är lite tråkigt, säger hon.

Intresset för akvarellmåleri har ökat på senaste åren

Akvarelltekniken är snabb, det gäller att skissa innan eller ha en bra bild av vad man vill göra. Blir det fel går det inte att måla över.

– Det är ett slags flöde, en snabbhet i akvarellen.

Gunnel Moheim undervisar också i akvarellmåleri och säger att intresset för tekniken har ökat de senaste åren. 

– Det har blivit en revival, det är jätteroligt, säger hon.

Hon anser att det definitivt finns en speciell nordisk akvarelltradition. Det är en lite abstrakt, flödande stil som fått även fått en stor internationell uppmärksamhet de senaste åren. 

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

En som haft stort inflytande är Arne Isacsson som grundade Gerlesborgsskolan och så klart den folkkäre konstnären Lars Lerin, som har slagit igenom stort. Dessutom finns ett helt konstmuseum tillägnat akvarellkonst i Skärhamn.

– Det finns också en stark trend inom skandinaviskt mode och textildesign de senaste åren att använda akvarellmönster i sina kollektioner, säger Gunnel Moheim.

 Stockholmsmotiv och naturmotiv

Hon bor i Stockholm och har sin ateljé på Södermalm och stadslivet syns ofta i hennes tavlor. Lika ofta hittar hon inspiration i naturen. 

– Jag tycker mycket om färg och formspråk och tittar hela tiden efter det, både i stan och i naturen.

Det hon eftersträvar i sin konst är att fånga en känsla, det kan vara värme, dramatik eller känslan av en interaktion mellan människor. 

– Det är spännande att arbeta med rumslighet i bilderna och så fort du stoppar in en människa i rummet så händer det något.

LÄS MER: 5 enkla tips – så hänger du tavlor som ett proffs