Att välja nytt kök hemma är underbart roligt – och svårt! Här är köket ”Bistro” från Ballingslöv, med social köksö. Läs mer om köket nedan. Foto: RAGNAR ÓMARSSON

Skapa ditt drömkök! 27 vackra kök att inspireras av

Köket är hjärtat i många hem, och en given plats för både matlagning och samvaro. LEVA&BO har valt ut 27 underbara kök att inspireras av – här hittar du kök från Marbodal, Kvänum, HTH, Ballingslöv, Vedum och många fler.

Dröm dig bort till fina och mysiga kök i allt från designdrömmar i massivt trä, avskalad minimalism till lantlig och ombonad charm.

Marbodal, ”Form” – kök med möjligheter

Anpassningsbart kök som passar lika bra i nyproduktion eller sommartorp som sekel­skiftesmiljö. Svanenmärkta luckor i modellen Form som från och med april går att få i en ny grön färg från Marbodals nya färger. Även köken Fagerö, Lindö och Arkitekt Plus kommer att lanseras i samma trendiga, gröna kulör. Cirkapris: Från 111 252 kronor.

Ikea, ”Metod/Kallarp” – polerad glans

Kontraster är ledordet om du vill ha ett kök som väcker uppmärksamhet. Kök Metod med högglansiga luckor Kallarp i mörkt rödbrunt sticker ut i ett lantligt hem. Minimalistiska trenden med enbart underskåp syns allt oftare, och är extra smidigt om man vill undvika att borra i väggarna. Cirkapris: från 10 841 kronor exklusive belysning.

Inte råd att bygga helt nytt? Förvandla ditt kök med en eller fler av följande: stänkpanel framför kaklet, nya handtag, knoppar, ny bänkskiva eller måla om väggarna i köket.

Marbodal, ”Malevik” – stram minimalism

Minimalistiskt och modernt kök som ändå har en gedigen möbelkänsla, tillverkat i tålig MFC. Svanenmärkta luckor med struktur som ger en känsla av levande trä. Levereras monterat och kontrollerat. Färgen Mörk ger en stram och elegant stil, här med köksö klädd i kalksten och arbetsbänk i rostfritt stål. Cirkapris: Från 103 553 kronor.

Ballingslöv, ”Solid” – en dröm i greige

Foto: RAGNAR ÓMARSSON

Kulören Ostronbeige subtilt beige, här målad på klassisk lucka Solid i faner. Bänkskiva i mörk kompositören Silestone Altair. Spisfläkten Mantica från Röroshetta med stilren kåpa ger ett elegant och avskalat kök med alla funktioner du behöver. Cirkapris: Prisexempel lucka Solid, 60 centimeter, 1 400 kronor.

HTH, ”Nordic Spirit” – exklusivt hantverk

Minimalistisk skandinavisk design som låter materialet stå i fokus. Ett kök i massiv ek med horisontella lameller som naturligt döljer lådinsatser samtidigt som de fungerar som handtag. Slitstarkt och underhållsfritt. Cirkapris: På för­frågan. 

LÄS MER: Inredningstrender 2020! Här är fem trender att ha koll på

Kvänum, ”Dalby” – klassisk lyx

Traditionellt och klassiskt sätter tonen för det här köket, och kök utan överskåp är både luftigare och mer ergonomiska. Luckor Dalby i ask, handmålade i kulören Sotgrå. Vask, blandare och handtag i mässing, de sistnämnda med cognacskinn. Bänkskivor och stänkskydd i kalksten ger en exklusiv touch. Cirkapris: På förfrågan. 

Uno Form, ”Classic” – anrik klassiker

Avskalad framtoning med kubiska element är kännetecknande för ett kök i klassisk dansk design. Classic var det första kvadratiska modul­köket, ritat år 1968 av Arne Munch, och designen är densamma än i dag. Köket är handgjort i massivt trä med låd­lamellerna i stället för handatg. Cirkapris: Från 162 200 kronor, exklusive bänkskiva, vask, armatur, vitvaror och montering. 

Glöm inte detaljerna! Fundera igenom var du kommer att behöva eluttag, både för fasta köksapparater och sådana som du bara använder ibland. Extra eluttag är ofta en bra idé.

HTH, ”Scandinavian Classic Midnattsblå” – nordisk charm

Årets stora trendfärg har tagit sig hela vägen in i köket, med mörkt blå luckor till ljusa bänkskivor i trä. Det här romantiska lantköket bryter av det trendiga med profilerade luckor och svängda handtag - som gjort för att ta plats i en sekelskiftesmiljö. Cirkapris: Grundpris stort kök om tio skåp från 40 000 kronor, däröver tillkommer kostnad för val av luckor, bänkskivor och liknande. 

Uno Form, ”Copenhagen Collection” – flexibel estetik

Form och funktion i samspel betyder många möjliga lösningar för ett och samma kök. Nakna stommar utan fronter som går att få i ek, ask och valnöt, med handgjorda laxfogar på lådorna. Möbelmodulerna finns med underrede i borstat, rostfritt stål för ett modernare uttryck, i massivt trä för att låta träet dominera, med klassisk kombination av sockel med sockellådor - eller vägghängda som här. Cirkapris: Från 170 900 kronor, exklusive bänkskiva, diskho, armatur, vitvaror och montering. 

Kvänum, ”Atelier Åska” – asketisk elegans

Ett exklusivt kök där naturliga och gedigna material ger ett enkelt och avskalat uttryck, med snickerier av målad ask. Dova kulörer med inspiration från naturen, med färgsättning från mörk jord till milt ljus. Luckan Ramel med smal ram med spegel av ådrat trä, målad i årets nya färg Åska. Köket finns i 21 olika färger. Cirkapris: På förfrågan.

Ballingslöv, ”Bistro” – varmgrått lugn

Foto: RAGNAR ÓMARSSON

En köksö är ett självklart val för den som vill ha ett socialt och mångfunktionellt kök. Här finns plats för allt från matlagning, pyssel och frukost. Vinkelkök ger generösa arbets­ytor, och möjlighet till extra mycket förvaring. Bistro är en slät lucka i målad MDF med ett lugnt uttryck i färgen Varmgrå. Cirkapris: Prisexempel lucka Bistro, 60 centimeter, 1 700 kronor. 

Vedum, ”Maja Havregul” – rogivande kulör

Trendsäkra toner av havre och solsken skapar ett lugn i ett stort kök. Generös köksö med häll med inbyggd fläkt förstärker det öppna uttrycket. Luckan Maja kan beställas i samtliga Vedum kulörer mot tillägg. Luckan finns även att köpa som vitrin med klart eller gråtonat glas. Cirkapris: Prisexempel lucka Maja, från 143 kronor styck, plus pristillägg kulör, från 250 kr per produkt. 

Med rätt inredning i lådorna blir det enklare att hitta det du behöver. De flesta tillverkare har färdiga måttanpassade lösningar till sina kök.

Nordiska Kök – Klassisk kontemporär

Raka, minimalistiska former som möter en varm, lite uppnosig lindblomsgrön färg skapar en skön balans mellan klassisk shaker och modern stil. Nordiska Kök har designat och platsbyggt det ljusa köket i ask hos modemärket Styleins grundare Elin Alemdar. Köket kompletterats med fläkten Box från Fjäråskupan och bänkskiva från Silestone i ett material som liknar marmor men som inte är lika ömtåligt. Prisexempel i grundutförande (exklusive bänkskiva, montering och vitvaror), 98 000–128 000 kronor.

Kvik Prato Blacks – Matchat mörker

Danska Kvik låter kulören på nya köksserien Prato Blacks mattsvarta luckor gå igen på väggarna. Att ge rummet en liknande kulör som köksinredningen skapar ett ombonat och enhetligt intryck. För att undvika att köket får ett för tungt uttryck är det en god idé att välja bort överskåp och i stället välja djupare underskåp. Pris för köket på bilden (inklusive skåp, sockel och bänkskiva, exklusive vask, blandare och vitvaror), 49 950 kronor.

Vedum Alice Anno – kök med lösningar för livet

Planera så att köket passar dina och din familjs behov. Ska rummet vara en plats att samlas många i medan maten tillagas är det smart att planera för olika slags sittplatser. Vedum firar 100 år i år med köket Alice Anno 2019, ett traditionellt kök med mdf-luckor i olika vitrinutföranden och bänkskiva i kompositsten, ett material som är enkelt att rengöra och underhålla. Här har man valt att skapa platsbyggda sittplatser med förvaring för att göra det till ett praktiskt kök att umgås i. Pris vid förfrågan.

Ikea Ytterbyn – kök för dig som vågar mera

Vem har sagt att ett kök måste vara sobert? Älskar du mönster och färg så låt ditt kök visa det. Ikeas senaste nyhet, luckan Ytterbyn, har smyckats med grafiska mönster som skapades av 10-gruppen på 1970-talet. Välj ett av de fem mönstren eller kombinera dem fritt med varandra. Skåpsluckor, från 349 kronor/styck.

Agaton Picky Living till Ikea-stomme – material med potential

Foto: RAGNAR ÃÌMARSSON / FöRETAG

Spånskiva, mdf, laminat eller massivt trä – vilket material man ska välja till köksluckorna är ofta en fråga om design och plånbok. Köket Agaton har designats av inredaren Lotta Agaton för Picky Living och tillverkas i vitpigmenterad massiv douglasgran. Det levande materialet trä har fördelen att det åldras på ett fint sätt, håller över tid och får en vacker patina men kostar ofta något mer än andra material. Fronterna passar till Ikeas köksstomme Metod och kostar 1 730–12 770 kronor/del.

LÄS MER: Snygga sätt att pimpa dina gamla Ikea-möbler 

Skandinaviska Shakerkök – kök med olika stilepoker

Under senare år har shakerstilen – som karaktäriseras av funktion, hantverk och avsaknaden av krusiduller – blivit mäkta populär när det kommer till kök. Skandinaviska Shakerkök har, som namnet avslöjar, specialiserat sig på kök i shakerstil. Deras modeller har luckor i massiv ask, stommar i massiv furu och handmålas i linoljefärg i kulörer som matchar shakerestetiken. Pris vid förfrågan.

Nordiska Kök – minimalistiskt med släta ytor

I fall luckorna och lådorna ska förses med knoppar, handtag eller ingetdera är främst en smaksak. Kök med släta luckor som öppnas med dold grepplist, handtag eller tryck-funktion blir allt vanligare och är ett bra knep för att förstärka den avskalade känslan i ett minimalistiskt kök. Nordiska Köks mörkbetsade ekkök har ett utanpåliggande ramverk och kombineras här med en bänkskiva i sval terrazzo. Prisexempel i grundutförande (exklusive bänkskiva, montering och vitvaror), 125 000–158 000 kronor.

Våga blanda! Du måste inte köpa ett helt matchande kök. Testa att kombinera olika luckmodeller som fungerar ihop i stil och funktion. Är du ännu modigare kan du testa olika kulörer

Stilleben – sätter färg på vardagen

Danska inredningsbutiken Stilleben har utökat sitt sortiment med ett kök som speglar deras sortiment: klassiskt med en twist. Det handmålade köket finns att få i en handfull färger och med möjligheten att välja olika färger på utsidan respektive insidan. Tanken är att köket ska vara enkelt att måla om, ifall man tröttnar på färgsättningen. Här har bänkskivan i massiv ek försetts med ett tunt lager av blå linoleum. Pris vid förfrågan.

Kvänum Real Classic Karleby – historisk styrka

Kvänum har blickat tillbaka till 1700-talet och den svenska klassicismen med sitt nya kök Real Classic Karleby. Historiens funktionella och dekorativa styrkor som rymligt skafferi och grovkök, bänkskiva med trunkerade hörn och vackra droppspår samt tallrikshyllor i antikbehandlad ek har förpackats i modernt fodral. När det är dags för ett nytt kök kan det vara bra att tänka på just detta, vad som är beprövat och bevisat underlättar i köket och hur det kan utnyttjas i ett modernt kök. Pris vid förfrågan.

Olby Design – platsbyggda kök

Foto: REBECCA MARTYN

Skövdebaserade Olby Design gör platsbyggda kök utan standard, anpassade efter kundens behov. En mini-sittplats vid bänkskivan, låga överskåp eller en lång knopplist är bara några av alternativen, du sätter ramarna och gränserna. Pris vid förfrågan.

Ballingslöv What a Mesh – fristående förvaring

Köksförvaring behöver inte vara synonymt med väggfasta skåp och lådor, Ballingslövs möbel What a Mesh har flyttbara skåp i svart metall placerade på höga smala ben. En fördel med att kombinera olika moduler i köket är att rummet enklare integreras med hemmets övriga möblemang. Skåpet har måtten 1123 x 798 millimeter och kostar 9 900 kronor.

Vedum Nora – hållbart är hett

Att byta ut ett helt kök har stor påverkan på miljön, men det finns saker man kan tänka. Först och främst är det bra att välja ett kök man vill leva med länge. Extra bra är det också om köket har producerats under schysta förhållanden. Vedums lucka Nora är Svanenmärkt, en certifiering som hjälper konsumenten att göra ett bra val för miljön. Pris vid förfrågan.

Frama – exklusivt flyttbart

Danska Frama har översatt sin exklusiva design i ett kök som, likt en möbel, är ämnad att följa med från hem till hem. Köket består av färdigmonterade moduler där ingen vägg- eller golvmontering krävs. Modulerna har byggts runt en pulverlackerad svart stålram och tillverkas av massiv douglasgran som går att få i två kulörer. Även spis, diskmaskin, kyl, frys och blandare är integrerade i modulerna. Från cirka 51 000 kronor/del.

Ballingslöv Gastro – mixade fronter

Släta, vitrin eller innanförliggande med spegel? Trä, laminerat eller målat? Att välja fronter till köket kan vara en riktig utmaning. Att inte landa i endast ett val är något som blir allt mer populärt, här visar Ballingslöv på ett exempel där nya luckan Gastro i massiv vitpigmenterad ek kombinerats med släta, varmgråa skåpet Bistro för det uppdaterade, klassiska träköket. Pris vid förfrågan.

Ballingslöv Stil – kök med mörka kulörer

Mörkare kök är fortsatt populärt, något som Ballingslöv tagit fasta på när de i år firar 90 år med en ny gröngrå kulör. Färgen kommer dels på nya jubileumsköket Stil vars släta melaminluckor försetts med en grepplist i grafitgrå strukturfärg, en pulverlackning som ger en känsla av att greppa en list med metallstruktur. Jubileumsluckan kostar 1 400 kronor för en lucka på 60 centimeter. Dessutom finns den gröngrå kulörer även att få på befintliga luckor, som den klassiska modellen Gastro vars luckor kostar cirka 1 700 kronor.

LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!