1 AV 9
Modernt. I utbyggnaden ligger ett skeppsgolv i ljus ek. Väggarna är tapetserade i grått. Det moderna köket från Crown i Ängelholm ritades av Kalle Trobäck. En köksö arrangerades mitt på golvet med ett bord som går att justera i höjd med en fjärrkontroll.
Foto: Johan Lotand
2 AV 9
Ett separat väggskåp ger bra förvaring. Taket är sänkt med hjälp av en träpanel som matchar golvet.
Foto: Johan Lotand
3 AV 9
Vask från Ifö, blandare från Oras. Modellerna styrs av fotoceller som läser av handrörelser.
Foto: Johan Lotand
4 AV 9
Färgskalan är stramt hållen i grått, rött och svart. Luckan är tillverkad i akryl och kommer från Crown kök i Ängelholm.
Foto: Johan Lotand
5 AV 9
Det höj och sänkbara bordet har en spännande form med en skiva i tre centimeter tjock teak. Spiraltrappan leder till ett hemmakontor som man fick på köpet när tillbyggnaden gjordes.
Foto: Johan Lotand
6 AV 9
Trycker man på en knapp på bänkskivan dyker det upp en liten pelare med flera eluttag.
Foto: Johan Lotand
7 AV 9
Ett modernt kök har alla typer av ugnar specialgjorda för brödbak och stekar. Vitvaror från Miele.
Foto: Johan Lotand
8 AV 9
Ytor och material matchas väl i väggskåp, kyl och frys, samt de tapetserade väggytorna.
Foto: Johan Lotand
9 AV 9
Hällen, som monterats i ön, har stänkskydd med led-belysning, lagon anpassat för att ge rätt ljus vid kvällsmatlagning.
Foto: Johan Lotand

Se köket med den senaste tekniken

Förr fanns regler och riktlinjer för hur ett kök skulle byggas. Några byråkrater hade bestämt bänkhöjd och djup och det mest moderna var utvecklingen från isskåp till kylskåp.

I dag är det fantasin – och kanske plånboken – som sätter gränser för hur ett kök ser ut.

Johan Lotand

Våga lek med designen

1 Rymligt, plats för många.

2 Nära till alla funktioner vid matlagning.

3 Att köket har sittplatser kring ön.

4 Våga vara djärv med designen.

5 Vettiga arbets-och avlastningsytor.

Det har hänt en hel del på spis- och ugnsfronten. Ångugnar börjar bli vanligare. Inbyggda espresso­maskiner och iskrossar syns allt oftare. Det blir allt enklare få ett kök som är utformat helt efter dina egna önskemål.

Den här villan i skånska Viken döljer något helt oväntat. Exteriört ser det ut som en liten fiskarstuga. Den ligger fyrtio meter från vattnet och omsveps av en salt bris.

 

Efter att ha bott här i många år tyckte ägarna att det var dags att utveckla planlösningen. De byggde till en hel flygel till den lilla stugan, där det fick plats en hel del: Kök, hemmakontor, matsal, vardagsrum och på köpet fick de en källarlokal. Flygeln har högt i tak vilket nästan krävde att även köket skulle sticka ut lite från den normala standarden.

Köket fick gärna vara kreativt och lite udda. Efter att ha tittat i kataloger och besökt olika utställningar föll valet på ett engelskt kök av märket Crown med åter­försäljare i Sverige.

 

I katalogen hittar man åtskilliga gammaldags, lantliga modeller, sådana som man kan tänkas hitta i pittoreska gårdar eller i äldre gods. Men det visade sig att Crown även hängde med när det gällde det allra senaste.

Kalle Trobäck är en svensk designer som arbetar på Crown i Ängelholm. Han kikade på ritningarna av flygeln, lyssnade noga på ägarnas önskemål och satte sig sedan ner vid datorn och skapade. Slutresultatet: ett futuristiskt kök i stål, aluminium och med klarröda akrylluckor.

I en olikformad ö mitt på golvet byggde han in både spishäll och ugnar. Han byggde upp en ramp som stänkskydd vid hällen och fyllde den med ledljus som varierad i olika färger. I taket monterade han en fritt hängande fläkt som gick att justera i höjdläge med en fjärrkontroll.

Till ön har Kalle Trobäck anslutit ett bord som närmast påminner om en rymdfarkost som för stunden dockats till huvudstationen. Bordet är av massiv teak och går också att höja och sänka med hjälp av en fjärrkontroll. Den som vill ha barkänsla trycker bara på en knapp och vips är bordet uppe i ståhöjd. När middagsgästerna kommer på besök trycker man bara ytterligare en gång på fjärrkontrollen och sänker bordet till lagom sitthöjd.

I ön finns det ytterligare finesser som till exempel pelaren med eluttag. Tryck bara på en platta i bänken så dyker den upp ur stenbänken.

 

Vid en kortvägg strax intill finns ytterligare en bänk med tillhörande vask. Stänkskyddet på väggen är i laminat som liknar metall och som är partiellt blankslipat. Ledbelysningen ger spännande ljus. En av vattenblandarna sköts med konventionella kranar medan de andra styrs av fotoceller.

På golvet ligger ett nåtat skeppsgolv i ljus ek vilket gör sig bra till rummets grafitgrå väggar. En fönstervägg, med glas från golv till tak, släpper in massor med dagsljus och går att öppna upp mot havet.