Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trenden med färgstarka retroinspirerade modeller håller i sig, men det finns även flera mindre iögonenfallande assistenter som gör bra ifrån sig.Trenden med färgstarka retroinspirerade modeller håller i sig, men det finns även flera mindre iögonenfallande assistenter som gör bra ifrån sig.Trenden med färgstarka retroinspirerade modeller håller i sig, men det finns även flera mindre iögonenfallande assistenter som gör bra ifrån sig.
1 AV 2
Foto: Peopleimages / GETTY IMAGES E+
2 AV 2
Trenden med färgstarka retroinspirerade modeller håller i sig, men det finns även flera mindre iögonenfallande assistenter som gör bra ifrån sig.
Foto: iStock

Så hittar du den bästa hushållsassistenten till köket

Hushållsassistent, köksassistent eller matberedare – kärt barn har många namn.

I dag har den blivit mer än en nyttopryl, den får gärna vara snygg också.

Vi har testat flera, har tipsen och konstaterar att priset ofta gör skillnad.

Så gjordes testet

Testföretaget WiseGuide har testat köksassistenterna. Utvärderingen av maskinerna skedde i momenten att arbeta en vetedeg till ett slätt resultat och att vispa grädde hårt. Tidsåtgång och ljudnivå har mätts under arbetet. Mått (dxbxh) och vikt är angivet inklusive skål men utan övriga tillbehör. Produkterna är betygsatta efter kriterierna kvalitet, kapacitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyget är 5 getingar.

Trenden med färgstarka retroinspirerade modeller håller i sig, men det finns även flera mindre iögonenfallande assistenter som gör bra ifrån sig. Innan valet görs är det viktigt att tänka efter hur köksassistenten kommer att användas i hemmet.

Ett köp av köksassistent behöver bli rätt direkt eftersom de flesta inte planerar att köpa så många under sin livstid. Ska den klara av stora brödbak eller ska den användas till lättare arbeten? Ska den stoltsera på köksbänken, eller kommer den att lyftas in och ut ur ett skåp? Och, naturligtvis, hur mycket pengar är du beredd att lägga?

Till alla modeller i vårt test medföljer degkrok, ballongvisp och blandare, som används för att blanda smet. En del kommer med flera andra tillbehör och blir en mer komplett köksmaskin med till exempel mixer och rivskivor.

EXTERN LÄNK: Bästa priserna på köksmaskiner just nu – se Prisjakt

Köksmaskin som fixar storbak

Testvinnare är svensktillverkade Ankarsrum Assistent som sticker ut i flera avseenden. Den har störst degbunke, och kan alltså hantera ett riktigt storbak, och är en kraftig och stabil maskin där själva skålen snurrar i stället för vispen eller degkroken. Det krävs en stund för att förstå hur tillbehören ska monteras men sedan går det smidigt. Det går att köpa till ett stort utbud av tillbehör som köttkvarn, korvstoppnings-horn och mjöl- och kaffekvarn.

De tyngsta maskinerna är ganska klumpiga att lyfta – välj därför en modell som du kan tänka dig att visa upp i köket. En bra köksassistent har du nytta av i många år och en tidlös design kan smälta in även om köket byts ut eller förnyas.

Om du vill spara plats på köksbänken och förvara maskinen i ett skåp, bör du välja en lättare modell. Då spelar naturligtvis måtten stor roll och det är viktigt att den, trots låg vikt, står stadigt på bänken.

LÄS OCKSÅ: 12 prylar du genast borde kasta bort

Små tidsskillnader

Knapparna och reglagen är i de flesta fall logiskt placerade och lätta att hantera på våra testmodeller. De allra flesta är snarlika i hantering och det är smidigt att komma igång med baket. Maskinerna gör ett fint jobb både med vetedeg och grädde, och tidsskillnaderna är små. Som mest skiljer det runt en och en halv minut i båda momenten. Vi kan konstatera att Hercules Kitchen Machine är i särklass snabbast när det gäller att arbeta ihop en vetedeg medan Ankarsrums Assistent är snabbast på att vispa grädde.

LÄS OCKSÅ: 10 underbara prylar till köket du inte visste att du behövde

Test av 5 hushållsassistenter:

 

Ankarsrum Assistent AKM6220

Kommentar: Bäst i test.

Effekt: 800 W.

Antal effektlägen: Steglöst.

Maxvolym, skål: 7 l.

Mått dxbxh: 40x27x36 cm.

Vikt: 8,6 kg.

Ljudstyrka grädde/deg: 82/65 dB.

Sladdlängd: 200 cm.

Tillbehör: Rostfri skål med plastlock, degrulle, kniv, skrapa, degkrok, dubbelvisp, kakvisp, vispskål i plast, receptbok på bl.a. svenska, instruktions-dvd.

Färgval: Svart, mineralvit, orange, blå, röd, crème, ljusblå, grön, rosa, svart krom.

Cirkapris: 4449-5499 kr.

Kundkontakt: www.ankarsrum.com, 0490-533 00.

Omdöme: En maskin som ger en känsla av hög kvalitet. Ankarsrum har den största skålen i testet vilket är bra vid storbak och den står och går stabilt vid användning och arbetar fort. Har ett annorlunda utseende jämfört med de andra eftersom det är skålen som snurrar i stället för drivhuvudet. Den är från början inte lika enkel att använda som de andra maskinerna i testet eftersom flera tillbehör används vid momenten, men bra reglage och timerfunktion ger pluspoäng. Det finns en uppsjö av tillbehör att köpa till maskinen som då bland annat klarar att mala kött, göra pasta och spritsa kakor. Dubbelvispen som används till grädden klarar jobbet snabbast i testet men med högt ljud. Degen knådas fint och under betydligt lägre ljudnivå även om momentet tar längre tid. Lättstädad.

 

+ Stor skål, effektiv, många tillbehör att komplettera med.

- Ovanliga tillbehör som man måste lära sig hantera, dyr.

 

Kenwood kMix Kitchen Machine

Kommentar: Rejäl.

Effekt: 500 W.

Antal effektlägen: Steglöst + intervall.

Maxvolym, skål: 5 l. Mått dxbxh: 34x22x35 cm.

Vikt: 8,3 kg.

Ljudstyrka grädde/deg: 76/64 dB.

Sladdlängd: 130 cm.

Tillbehör: Rostfri skål, degkrok, ballongvisp och blandvisp, stänkskydd, flexibel visp, receptkort, degskrapa, spännyckel och stänkskydd.

Färgval: Blå, röd, vit, svart, grå, grön, gul.

Cirkapris: 3990 kr.

Kundkontakt: www.kenwoodworld.com, 08-20 52 70.

Omdöme: En stabil och pålitlig maskin även om den inte arbetar särskilt snabbt. Mjukstartsfunktion för att minska spill. Något som däremot upplevs ogenomtänkt är att stänkskyddet inte kan sättas på plats när tillbehören är monterade. Om du märker att det stänker under arbete måste du alltså slå av maskinen, ta bort tillbehöret och sätta fast stänkskyddet. Spärren till drivhuvudet sitter på baksidan av maskinen och kan vara svår att komma åt när huvudet ska fällas ned. Huvudet måste också lyftas manuellt och kräver tvåhandsfattning. En annan nackdel är att redskapen inte kan maskindiskas.

 

+ Stabil, mjukstartar, många tillbehör att köpa.

- Stänkskydd måste på först, vippspärr bak, ej maskindisk.

 

OBH Nordica Hercules Kitchen Machine, 6682

Kommentar: Tung och stark.

Effekt: 1200 W.

Antal effektlägen: 6 + puls.

Maxvolym, skål: 5,5 l.

Mått dxbxh: 38x29x34 cm.

Vikt: 8,9 kg.

Ljudstyrka grädde/deg: 77/68 dB.

Sladdlängd: 115 cm.

Tillbehör: Rostfri skål, visp, degkrok, blandare, stänkskydd.

Färgval: Silvergrå, cremefärgad, röd.

Cirkapris: 3 999 kr.

Kundkontakt: www.obhnordica.se, 08-629 25 00.

Omdöme: Maskin i aluminium med den högsta effekten i testet. Den jobbar snabbt och effektivt med bra resultat. Den är väldigt enkel att använda och skålen har två öron vilken gör den lätthanterlig. Många fler tillbehör går att köpa till och för sitt pris är det en rejäl maskin. Reglagen sitter bra till men drivhuvudet slår upp med fart och kraft när spärren lossas och maskinen tenderar då att tappa kontakten med underlaget.

 

+ Stabil, enkel, bra skål.

- Obalans när drivhuvudet slår upp, brett drivhuvud gör det svårt att fylla på med ingredienser.

 

KitchenAid Artisan KSM150

Kommentar: Liten och stark.

Effekt: 300 W.

Antal effektlägen: 10.

Maxvolym, skål: 4,8 l.

Mått dxbxh: 34x22,5x36 cm.

Vikt: 10,6 kg.

Ljudstyrka grädde/deg: 78/66 dB.

Sladdlängd: 140 cm.

Tillbehör: Rostfri bunke, visp, degkrok, blandare, stänkskydd.

Färgval: 28 stycken, bland annat blå, röd, grön, gul, vit, rosa, orange, silver och svart.

Cirkapris: 5999-6499 kr.

Kundkontakt: www.kitchenaid.eu, 08-555 774 00.

Omdöme: Trots den låga effekten är den här maskinen stark och resultaten blir bra. Den tar dock längst tid att vispa grädde med. Maskinen är en av de mindre i storlek men är samtidigt tyngst, den väger 6 kilo mer än testets lättaste modell. KitchenAid Artisan KSM150 står stadigt och ger en känsla av kvalitet in i reglage och tillbehör. Modellen är avskalad och enkel att hantera bortsett från att drivhuvudet måste lyftas med två händer. Den kan vara lite svår att få ren i skarvar och ballongvispen tål inte maskindisk. Massor av tillbehör finns att köpa till.

 

+ Smidig, pålitlig, många tillbehör att köpa.

- Dyr, tung, svårstädad.

 

Electrolux EKM4000

Kommentar: Hög effekt.

Effekt: 1000               W.

Antal effektlägen: 10.

Maxvolym, skål: 5,5 l.

Mått dxbxh: 37x22,5x36 cm.

Vikt: 8,4 kg.

Ljudstyrka grädde/deg: 74/75 dB.

Sladdlängd: 100 cm.

Tillbehör: Rostfri bunke, visp, degkrok, blandare, extra mindre rostfri bunke, stänkskydd.

Färgval: Crèmevit, ljusblå, marimblå, orange, lila, röd.

Cirkapris: 5327 kr.

Kundkontakt: www.electrolux.se, 0771-11 44 77.

Omdöme: En maskin i den tyngre viktklassen. Vred och spärrar känns gedigna och enkla att hantera. Stänkskyddet har bra passform och modellen är den enda med lampa som lyser ner i skålen vid användning. Den är okomplicerad att använda men det tunga drivhuvudet måste lyftas med två händer. Modellen är också svår att rengöra under drivhuvudet där till exempel mjöl lätt hamnar. Trots hög effekt tar maskinen ganska lång tid på sig att vispa grädde och att göra vetedeg.

 

+ Rejäla reglage, lampa ner i skålen, stor öppning i stänkskyddet.

- Drivhuvudet lyfts för hand, svår att rengöra, långsam.

 

LÄS OCKSÅ:

 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen
Städa billigt och miljövänligt – så gör du rengöringsmedlet själv
Här är 11 snuskigaste platserna i ditt hem