Fullproppade kylskåp kan vara ett problem. Det är svårt att få ordning och en bra översikt. Men det finns det bra knep för!
1 av 2: Fullproppade kylskåp kan vara ett problem. Det är svårt att få ordning och en bra översikt. Men det finns det bra knep för!
<p>Håll rent! Då blir det faktiskt lättare att även ha ordning.</p>
2 av 2: <p>Håll rent! Då blir det faktiskt lättare att även ha ordning.</p> Foto: Anna Omelchenko - Colourbox

Så får du ordning och reda i kylskåpet

Trött på att rota runt bland kladd och stökiga travar i kylskåpet?

Här är enkla knepen som gör att du får ordning – och behåller den!

1. Rensa och gör listor

Var rädd om utrymmet! Rensa ut varor som passerat bäst-före-datum och sånt som du aldrig använder. Och gör listor: notera vilka rester du har, så minskar risker att du glömmer bort dem. Ha en annan lista på sånt som är på väg att gå ut.

 

LÄS OCKSÅ: Få ordning och reda hemma på en minut

2. Täck hyllorna

Genomskinliga hyllor bidrar till ett visuellt virrvarr. Täck hyllorna med avtorkningsbar plast, eller vaxduk.

3. Använd korgar

Korgar med handtag är ett väl beprövat sätt att sortera och skapa ordning. Bara att lyfta ut och plocka fram det du behöver och stoppa in igen.

4. Märk upp!

Har du en korg för kött – märk den, och så vidare. Vill du vara extra avancerad - använd färgade etiketter med olika kulörer för olika typer av livsmedel.

5. Använd clips

Sätt fast ett clip på hyllan (om du har en trådhylla) – perfekt när du vill kunna använda bara en del av hyllan för att kunna lasta en sorts livsmedel i travar, till exempel flaskor som du vill undvika att de ska rulla i väg. Clips är också bra om du har oanvänt utrymme med massor av luft precis under en trådhylla. Använd clips för att hänga upp påsar med till exempel sallad och riven ost.

 

LÄS OCKSÅ: Rensa ut prylar och få en nystart – 5 tips för att lyckas

6. Sätt in en extrahylla

Bara ett lager varor gör allt så mycket överskådligare. Du slipper lyfta ut och sätta tillbaka annat än just det du vill komma åt.

7. Använd snurrhyllor!

Principen är densamma som med snurrhyllor i hörnskåp där du förvarar kastruller och andra kärl. Perfekt för småburkar – du slipper rota runt längst bak i kylskåpet.

8. Spara kartonger

Har du gamla kartonger för till exempel sexpack med öl? Perfekt för att organisera flaskor med såser och annat.

9. Håll rent

Ta dig tid att torka bort kladdet från syltburken innan du stoppar tillbaka den i kylen. Och inte minst: ställ tillbaka den på rätt plats.

10. Handla smart

Tänk på att less is more. Köp inte storpack om du vet att det förmodligen kommer att bli stående.

 

Källa: Good Housekeeping

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!