Så enkelt gör du rent din kaffebryggare

Allt du behöver är ättika och vatten

Sugen på en kopp varmt, nybryggt kaffe?

Kanske inte om du visste att din kaffebryggare förmodligen innehåller mögel.

Det är hög tid att göra rent den. Här är enkla knepet hur du rengör kaffebryggaren!

Andra har också läst

I ungefär varannan kaffekokare växer det svamp och mögel. Det visade en studie av NSF International 2011, enligt Huffington Post. Dessutom har många kaffebryggare i hemmen ett högre antal bakterier än både dörrhandtaget till badrummet och toalettstolen.

Bakterier trivs och frodas i kaffebryggaren

– Kaffekokare är en fuktig miljö där mögel och bakterier frodas. Våra kroppar klarar av det, men till slut blir det så höga nivåer att det kan göra oss sjuka, säger Kelly Reinholds, expert på bakterier, till Huffington Post.

Det är dags att göra rent kaffebryggaren. Många av oss använder den dagligen, men gör sällan ren den. Hett vatten räcker inte. Den som vill rengöra kaffekokaren ordentligt ska använda sig av ättika, eftersom det tar bort kalkavlagringar.

LÄS MER: Annas geniala idé till kaffet – sparar hundratals kronor

Rengör kaffebryggaren varje månad

En vanlig kaffekokare som används dagligen behöver avkalkas ungefär en gång i månaden, eller varannan-var tredje månad för den som bor på en ort där vattnet är mjukt. Däremot behöver kannan, locket och filtret rengöras varje dag med varmt vatten med lite diskmedel.

Hur ofta du behöver göra rent kaffebryggaren beror på hur ofta den används. Mögel älskar att växa i härligt fuktiga och lugna miljöer – det trivs alltså alldeles utmärkt när den lämnas odiskad över helgen.

Så, vänta inte längre. Se här nedan hur du rengör kaffebryggaren i fem enkla steg!

Så rengör du kaffebryggaren med ättika: 

• Fyll kaffebryggarens vattenbehållare med lika mycket ättika som vatten. Lägg i ett pappersfilter. Låt det brygga till halva behållaren är tom.

• Stäng av kaffebryggaren och låt den vara i en halvtimme. Fortsätt sedan bryggningen så att allt vatten rinner igenom.

• Skölj maskinen genom att använda ett nytt pappersfilter och brygg en kanna med bara vatten. Gör detta två gånger.

• Fyll kannan med varmt vatten, lite diskmedel och lite ris som skonsamt fungerar lätt slipande. Rör runt mixen ett tag och använd sedan en svamp att skrubba med och ta bort allt kladd. Skölj och låt torka.

• Torka av utsidan på kaffemaskinen med en fuktig trasa.

LÄS MER: STORT TEST: Här är bästa espressomaskinen

LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande