Renovera köket? Så mycket kommer det att kosta

Många drömmer om att renovera sitt kök. Men innan man slår slag i saken är det viktigt att veta vad det kostar.

Foto: Getty Images

1 av 2: Många drömmer om att renovera sitt kök. Men innan man slår slag i saken är det viktigt att veta vad det kostar.

Här ger vi exempel på vad nya kök av olika storlekar kostar.

Foto: Getty Images

2 av 2: Här ger vi exempel på vad nya kök av olika storlekar kostar.

Drömmer du om att renovera köket så det blir precis som du vill ha det? 

Då gäller det att räkna på hur mycket det kommer att kosta, för gratis är det knappast. 

Här är exempel på vad nya kök av olika storlekar kostar – och tips på vad du kan tänka på innan renoveringen startar. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

När du ska räkna på vad ett nytt kök kostar att renovera så är det en god idé att ha en klar bild om din budget, eftersom kostnaderna ofta kan springa i väg. Storleken på köket har självklart en avgörande betydelse för hur priset kommer att bli. Men annat som spelar in i priset är material, utrustning, bostadsort och antalet timmar som hantverkare lägger ner på bygget.

LÄS MER: Guide: Så lånar du pengar till renoveringen

Foto: Getty Images

Köksinredning och vitvaror

Kostnaden för köksinredningen varierar stort beroende på vilken prisklass du väljer. En bänkskiva kan exempelvis skilja sig flera tusentals kronor beroende på material. I budgetklassen kan en bänkskiva på två meter i laminat gå på 300 kronor, medan en bänkskiva i sten kan kosta upp mot 20 000 kronor. 

Normalstort kök

För ett normalstort kök brukar det krävas ungefär 160 arbetstimmar fördelat på olika typer av hantverkare. Timkostnaden varierar stort, ibland så lågt som 350 kronor i timmen, ibland 700 kronor och uppåt. 

Ett sätt att få en bra uppskattning är att räkna på ett schablonpris på runt 500 kronor i timmen. Då blir arbetskostnaden i detta fall cirka 80 000 kronor. 

Du kan göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden upp till maximalt 50 000 kronor per år. En arbetskostnad på 80 000 kronor skulle ge rätt till ett avdrag på 80 000 x 0,30 = 24 000 kronor. Alltså blir den reella kostnaden för arbetet 56 000 kronor.

För materialkostnaden kan du räkna med runt 50 000 kronor för inredning och vitvaror, förutsatt att du köper standardprodukter i ett stort byggvaruhus. Väljer du produkter av något högre kvalitet kan det sluta runt 80 000-100 000 kronor, medan materialkostnaden med lyxprodukter och exklusiv inredning lätt kan överstiga 200 000 kronor.

Ett normaltstort platsbyggt kök kostar cirka 200 000 kronor.

Foto: Getty Images

Mindre kök

I ett mindre kök kan det vara smidigast att platsbygga. Alltså göra en plan för hur man vill att det ska se ut och låta snickare och hantverkare bygga direkt utifrån försäljarens önskemål. Det kostar cirka 80 000 kronor. 

Stort kök

Ett stort, exklusivt platsbyggt kök kostar cirka 300 000 kronor. Men det kan bli långt mycket dyrare beroende på materialval, inredning och vitvaror. 

Att tänka på inför renoveringen

Räkna på hur mycket du har råd att lägga.

Var realistisk i budgeten och kom ihåg att du troligen kommer att ta in elektriker och rörmokare, så glöm inte att budgetera för det. 

Ha råd med för det oväntade.

Vet du vad som ligger under golvet eller hur rören ser ut? När gamla kök rivs kan det komma överraskningar som kan kosta en del att fixa. 

Tänk praktiskt.

Köket kräver både bra belysning, arbetshöjd och väl genomtänkt placering av allt från diskbänk till kylskåp för att det ska vara ett så bra arbetsutrymme som möjligt. 

Lägg energi på kvalitén.

Handtagen kanske är billiga, men behöver du byta ut dem ofta blir det dyrt i längden. 

LÄS MER: Allt fler lånar pengar – men du måste se upp för fällorna

Stor förändring med mindre renovering

Prisexemplen ovan utgår från en större renovering. Att allt från stommar till vitvaror byts ut. Men det går att få en ny känsla ändå, utan att öppna upp hela plånboken. Här är några förslag: 

■ Byt färg – ny färg fräschar upp bättre än någonting annat. Både golv, väggar, luckor och kakelplattorna kan få ny färg för en mindre summa pengar.

■ Möblera om – byt plats på matbordet eller byt ut stolarna. 

■ Lacka om luckorna – i ett mindre kök behöver det inte kosta mer än 3 000 kronor att lämna in luckorna på omlackering. 

■ Sätt upp nya tavlor och byt ut lampan.

LÄS MER: Skapa ditt drömkök! 15 vackra kök att inspireras av

LÄS MER: 20 snygga och inspirerande tapeter för kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande