Renovera köket? Så mycket kommer det att kosta
Drömmer du om att renovera köket så det blir precis som du vill ha det?
Då gäller det att räkna på hur mycket det kommer att kosta, för gratis är det knappast.
Här är exempel på vad nya kök av olika storlekar kostar – och tips på vad du kan tänka på innan renoveringen startar.
När du ska räkna på vad ett nytt kök kostar att renovera så är det en god idé att ha en klar bild om din budget, eftersom kostnaderna ofta kan springa i väg. Storleken på köket har självklart en avgörande betydelse för hur priset kommer att bli. Men annat som spelar in i priset är material, utrustning, bostadsort och antalet timmar som hantverkare lägger ner på bygget.
LÄS MER: Guide: Så lånar du pengar till renoveringen
Köksinredning och vitvaror
Kostnaden för köksinredningen varierar stort beroende på vilken prisklass du väljer. En bänkskiva kan exempelvis skilja sig flera tusentals kronor beroende på material. I budgetklassen kan en bänkskiva på två meter i laminat gå på 300 kronor, medan en bänkskiva i sten kan kosta upp mot 20 000 kronor.
Normalstort kök
För ett normalstort kök brukar det krävas ungefär 160 arbetstimmar fördelat på olika typer av hantverkare. Timkostnaden varierar stort, ibland så lågt som 350 kronor i timmen, ibland 700 kronor och uppåt.
Ett sätt att få en bra uppskattning är att räkna på ett schablonpris på runt 500 kronor i timmen. Då blir arbetskostnaden i detta fall cirka 80 000 kronor.
Du kan göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden upp till maximalt 50 000 kronor per år. En arbetskostnad på 80 000 kronor skulle ge rätt till ett avdrag på 80 000 x 0,30 = 24 000 kronor. Alltså blir den reella kostnaden för arbetet 56 000 kronor.
För materialkostnaden kan du räkna med runt 80 000 kronor för inredning och vitvaror, förutsatt att du köper standardprodukter i ett stort byggvaruhus. Väljer du produkter av något högre kvalitet får du räkna med att det kostar omkring 150 000 kronor, medan materialkostnaden med lyxprodukter och exklusiv inredning lätt kan överstiga 250 000 kronor.
Många gånger är det vitvarorna och bänkskivan som kan göra att kostnaden skenar. Själva snickerierna, alltså stommar och luckor, är inte det dyraste. Vi har ett exempel med ett normalstort kök till en villa. Köper vi skåp, luckor och täckskivor från Ikea kostar det 38 000 kronor. Köper du i stället kök från Ballingslöv, samma planlösning och lika många lådor och skåp, kommer snickerierna att kosta drygt 165 000 kronor.
Ett normalstort platsbyggt kök kostar cirka 200 000 kronor.
Mindre kök
I ett mindre kök kan det vara smidigast att platsbygga. Alltså göra en plan för hur man vill att det ska se ut och låta snickare och hantverkare bygga direkt utifrån försäljarens önskemål. Det kostar cirka 80 000 kronor.
Stort kök
Ett stort, exklusivt platsbyggt kök kostar cirka 300 000 kronor. Men det kan bli långt mycket dyrare beroende på materialval, inredning och vitvaror.
Att tänka på inför renoveringen
Var realistisk i budgeten och kom ihåg att du troligen kommer att ta in elektriker och rörmokare, så glöm inte att budgetera för det.
Vet du vad som ligger under golvet eller hur rören ser ut? När gamla kök rivs kan det komma överraskningar som kan kosta en del att fixa.
Köket kräver både bra belysning, arbetshöjd och väl genomtänkt placering av allt från diskbänk till kylskåp för att det ska vara ett så bra arbetsutrymme som möjligt.
Handtagen kanske är billiga, men behöver du byta ut dem ofta blir det dyrt i längden.
LÄS MER: Allt fler lånar pengar – men du måste se upp för fällorna
Stor förändring med mindre renovering
Prisexemplen ovan utgår från en större renovering. Att allt från stommar till vitvaror byts ut. Men det går att få en ny känsla ändå, utan att öppna upp hela plånboken. Här är några förslag:
■ Byt färg – ny färg fräschar upp bättre än någonting annat. Både golv, väggar, luckor och kakelplattorna kan få ny färg för en mindre summa pengar.
■ Möblera om – byt plats på matbordet eller byt ut stolarna.
■ Lacka om luckorna – i ett mindre kök behöver det inte kosta mer än 3 000 kronor att lämna in luckorna på omlackering.
■ Sätt upp nya tavlor och byt ut lampan.
■ Byt knoppar/hantag. Det kan göra större skillnad än du kanske tror.
LÄS MER: Skapa ditt drömkök! 15 vackra kök att inspireras av