1 AV 8
1 Anpassa belysningenKöket behöver olika typer av belysning. Det ska finnas belysning som går att skruva upp, men även att dimra ned. Arbets­belysning är viktigt­ vid köksbänken. Lampornas styrka och riktning bör ­anpassas utifrån kulörer och ­material samt hur man rör sig i köket. Kök Solid i vitmålad, massiv ask, från Ballingslöv.
2 AV 8
2 Gör en noggrann researchSamla material från flera köksleverantörer, bläddra i broschyrer, kolla inspirationskök på nätet och besök utställningskök. Ju mer man tittar, desto ­tydligare framstår vilket kök man söker. Var ­försiktig med extremt trendiga kök, tänk på att köket ska kännas lika bra om tio år. Kök Form i ljusgrått från Marbodal.
3 AV 8
4 Planera köketFundera på hur ni rör er i köket. Planera in hur de olika stationerna som kyl, frys, skafferi, vatten och spis ska placeras i förhållande till varandra. Se till att det finns fria avställningsytor runt spis och diskbänk. Spis Falcon Elise har två ugnar och sex gasbrännare, 43 400 kronor, Kaptensgården.
Foto: Liquid Image
4 AV 8
5 Variera med tapetGenerellt brukar man säga att mörka färger gör köket mer ombonat och ljusa färger ger mer rymd. Om du väljer ett vitt kök, våga satsa på lite mer färg eller mönster på väggarna. En tapet eller en målad vägg är betydligt enklare att göra om, ­jämfört med en köksinredning. Tapet Garden party från Boråstapeter.
5 AV 8
6 Förvara praktisktKöket har olika typer av funktioner som ­behöver smarta förvaringslösningar. ­Skafferivaror kan placeras i utdragbara lådor, för bättre överblick. Kastruller och stekpannor­ kan förvaras i hörnskåp med karusellhyllor­, eller i speciallådor. Planera förvaring för brödrost­, elvisp, mixer, våffeljärn och andra prylar­ som finns i köket. Tänk detaljerat kring just ditt förvaringsbehov. Kök från Ballingslöv.
6 AV 8
7 Välj inredning med omsorgKöket blir mycket enklare att arbeta i om var sak har sin plats. Till exempel finns bestick­insatser, knivförvaring, kryddbehållare, lådavdelare och praktiskt utformat avfallssystem. Lådbelysning är en smart funktion. Vill man inreda ett städskåp finns speciell inredning för detta. Avfallssortering Cube smart är ett bra alternativ till ­traditionell avfallssortering i ­diskbänkskåp. Kök från Vedum.
7 AV 8
8 Bänkskiva efter behovI dag finns det en stor mängd materialval bland köksbänkskivor. Trä, sten, laminat, rostfritt stål, komposit och corian är några av dem. Fundera­ på vilka egenskaper du önskar på din bänkskiva. Runt spis är det till exempel bra med tåliga och ­lättstädade ytor. Bänkskiva Karlby i valnöt, 995 kronor, Ikea.
Foto: Mårten Linton
8 AV 8
10 Lägg tåligt golvEtt köksgolv ska tåla slitage och vara lätt att hålla rent. Målade och lackade trägolv är exempelvis mycket lättare att hålla rena än oljade golv som är känsliga för fett och stänk. Linoleumgolv är enkelt att hålla rent och mjukt att gå på. Sten, klinkers och betong är snyggt men lite hårdare att stå på och dessutom, om man tappar något, går det lättare sönder. Laminatgolv Ocean vit 98175, Forbo flooring.

Planera nya köket – här är 10 smarta tips!

Att planera kök är både roligt och spännande – att från grunden utforma smarta lösningar och personliga val. Vi frågade Ola Danielsson, produktchef på Ballingslöv, vad du ska tänka på.

Han hade många kloka tips att komma med, om allt från val av golv och väggar till vikten av att planera eluttagen noga.

På vår kökssektion kan du hitta fler artiklar om kök!

Helene Scheibe

1 Anpassa belysningen

Köket behöver olika typer av belysning. Det ska finnas belysning som går att skruva upp, men även att dimra ned. Arbets­belysning är viktigt­ vid köksbänken. Lampornas styrka och riktning bör ­anpassas utifrån kulörer och ­material samt hur man rör sig i köket.

2 Gör en noggrann research

Samla material från flera köksleverantörer, bläddra i broschyrer, kolla inspirationskök på nätet och besök utställningskök. Ju mer man tittar, desto ­tydligare framstår vilket kök man söker. Var ­försiktig med extremt trendiga kök, tänk på att köket ska kännas lika bra om tio år.

3 Mät & skissa

Mät upp köket noggrant. Gör en enkel skiss på ett rutpapper­. Rita in fönster, dörrar och var ­befintligt vatten, avlopp och ventilation finns.

4 Planera köket

Fundera på hur ni rör er i köket. Planera in hur de olika stationerna som kyl, frys, skafferi, vatten och spis ska placeras i förhållande till varandra. Se till att det finns fria avställningsytor runt spis och diskbänk. Spis Falcon Elise har två ugnar och sex gasbrännare, 43 400 kronor, Kaptensgården. Här kan du läsa om en familj som planerade ett lite ovanligare kök.

5 Variera med tapet

Generellt brukar man säga att mörka färger gör köket mer ombonat och ljusa färger ger mer rymd. Om du väljer ett vitt kök, våga satsa på lite mer färg eller mönster på väggarna. En tapet eller en målad vägg är betydligt enklare att göra om, ­jämfört med en köksinredning.

6 Förvara praktiskt

Köket har olika typer av funktioner som ­behöver smarta förvaringslösningar. ­Skafferivaror kan placeras i utdragbara lådor, för bättre överblick. Kastruller och stekpannor­ kan förvaras i hörnskåp med karusellhyllor­, eller i speciallådor. Planera förvaring för brödrost­, elvisp, mixer, våffeljärn och andra prylar­ som finns i köket. Tänk detaljerat kring just ditt förvaringsbehov.

7 Välj inredning med omsorg

Köket blir mycket enklare att arbeta i om var sak har sin plats. Till exempel finns bestick­insatser, knivförvaring, kryddbehållare, lådavdelare och praktiskt utformat avfallssystem. Lådbelysning är en smart funktion. Vill man inreda ett städskåp finns speciell inredning för detta. Avfallssortering Cube smart är ett bra alternativ till ­traditionell avfallssortering i ­diskbänkskåp.

8 Bänkskiva efter behov

I dag finns det en stor mängd materialval bland köksbänkskivor. Trä, sten, laminat, rostfritt stål, komposit och corian är några av dem. Fundera­ på vilka egenskaper du önskar på din bänkskiva. Runt spis är det till exempel bra med tåliga och ­lättstädade ytor. Kolla här på klassiska Virrvarr.

9 Planera eluttagen

Glöm inte att rita in behoven av eluttag i din köksskiss. Ofta behövs det fler ­eluttag än man tror. Förutom el till kyl, frys, spis och diskmaskin behövs det uttag till kaffebryggaren, mikron och så bör det finnas några lediga uttag för ­tillfälliga apparater. Eluttag infällda i skåp eller i bänkskivan är smarta tillval.

10 Lägg tåligt golv

Ett köksgolv ska tåla slitage och vara lätt att hålla rent. Målade och lackade trägolv är exempelvis mycket lättare att hålla rena än oljade golv som är känsliga för fett och stänk. Linoleumgolv är enkelt att hålla rent och mjukt att gå på. Sten, klinkers och betong är snyggt men lite hårdare att stå på och dessutom, om man tappar något, går det lättare sönder.