1 av 3: Lys upp! Tänk på att installera både arbetsbelysning och stämningsbelysning. Här inspiration från Ballingslöv.
2 av 3: Praktiska lådor. Skapa ordning och reda med fullutdragslådor. Här inspiration från Vedum.
3 av 3: Smal integrerad diskmaskin Hjälpsam, 55,5 x 81,8 x 44,6 centimeter, 3 795 kronor, Ikea. Foto: Camilla Sernefalk

Planera kök – 7 tips på hur du får bästa köket

Planera och renovera kök för bättre förvaring, ordning och reda.

Lösningen på alla prylar som ska få plats heter förvaring. Det finns många smarta vägar att gå.

Vi ger dig praktiska och ytsmarta tips.

1. Ordning med lådor

Fullutdragslådor är bra att använda. Genom att få ut lådorna ordentligt får du en bättre överblick av innehållet. Välj lådor som har en dämpning vid stängning. Lådans inredning kan delas upp i fack.

 

2. Förvaring vid sittplatsen

Inred köket med praktiska sittbänkar som det även finns förvaring i. Smart förvaringsplats där du kan stuva undan exempelvis dynor och annat som du inte vill ha framme.

 

3. Extra ytor i köket

I kök förr fanns ofta en infälld skärbräda. Denna smarta funktion är tillbaka i moderna kök. Tänk även på att djupa bänkskivor ger mer förvaring och bättre arbetsytor.

 

4. Satsa på belysningen

Installera både arbetsbelysning och stämningsbelysning. Satsa på olika sorters belysning. ­Allmänbelysning i taket, punktbelysning vid köksbänk och effektbelysning vid en köksö. Placera gärna diskbänken vid ett fönster för naturligt ljus.

 

5. Smala vitvaror & smart placering

Välj vitvaror som inte tar onödigt stor plats. Titta på bredden på spisen, kylen, diskmaskinen­, spishällen och fläkten. Det går att spara mycket yta genom att välja slimmade produkter. Tänk också på att placera kyl och spis i närheten av varandra, det minimerar onödigt spring.

 

6. Inbyggda lösningar

Fundera på vad som behövs förvaras­ i skåpen­. Detta avgör vilken inredning­ du ska välja. I ett högskåp är det perfekt­ att förvara ­städprodukter. ­Dammsugare och rengöringsprodukter­ får plats i ­praktiska ­utdragsinsatser för skåp. Placera hushållsassistenten på ett hyllplan med hissfunktion.

 

7. Enhetligt i alla rum

Hur ser det ut i resten av hemmet? Låt gärna färg och material som till exempel klinker gå igen från ­inredningen i övriga huset.

 

Kök – här finns massor av tips och inspiration!

 

Av: Helen Scheibe och Maria Löw

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!