Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett vedumkök med återbrukade sneda överskåp från 50-talet. I en tegelvilla i Glumslöv utanför Landskrona har familjen Svartz/Jepson skapat sitt drömkök med ugn och induktionshäll från Smeg.Ett vedumkök med återbrukade sneda överskåp från 50-talet. I en tegelvilla i Glumslöv utanför Landskrona har familjen Svartz/Jepson skapat sitt drömkök med ugn och induktionshäll från Smeg.Ett vedumkök med återbrukade sneda överskåp från 50-talet. I en tegelvilla i Glumslöv utanför Landskrona har familjen Svartz/Jepson skapat sitt drömkök med ugn och induktionshäll från Smeg.
Karolin Karlsson jobbar som inredare på Sköna Hem och delar här med sig av sina bästa kökstips.Karolin Karlsson jobbar som inredare på Sköna Hem och delar här med sig av sina bästa kökstips.Karolin Karlsson jobbar som inredare på Sköna Hem och delar här med sig av sina bästa kökstips.
1 AV 2
Ett vedumkök med återbrukade sneda överskåp från 50-talet. I en tegelvilla i Glumslöv utanför Landskrona har familjen Svartz/Jepson skapat sitt drömkök med ugn och induktionshäll från Smeg.
Foto: Josefin Widell Hultgren
2 AV 2
Karolin Karlsson jobbar som inredare på Sköna Hem och delar här med sig av sina bästa kökstips.
Foto: Peter Knutson

Dags för nytt kök? Här är allt du behöver tänka på

Att skaffa ett nytt kök är fantastiskt roligt – och samtidigt en utmaning. 

Det är många val som måste göras innan du kan njuta av ditt drömkök. 

Här är våra bästa tips på vad du ska tänka på när du ska planera och köpa nytt kök. 

Kakel ända upp till taket – eller inget kakel alls? Överskåp eller inte? Bänkskiva i sten, laminat eller trä? Det är många beslut som måste fattas innan du köper ett nytt kök. Ta dig tid att kolla runt hos olika leverantörer för att få inspiration – även om du redan från början vet att din budget inte tillåter någon annan leverantör än Ikea. 

Influencern Mimmie Lidmår har skapat ett kök som sticker ut. De stilrena, vita skåpluckorna är från Ikea och den blågrå väggen är målad i kulören blåstång från Alcro.Influencern Mimmie Lidmår har skapat ett kök som sticker ut. De stilrena, vita skåpluckorna är från Ikea och den blågrå väggen är målad i kulören blåstång från Alcro.Influencern Mimmie Lidmår har skapat ett kök som sticker ut. De stilrena, vita skåpluckorna är från Ikea och den blågrå väggen är målad i kulören blåstång från Alcro.
Influencern Mimmie Lidmår har skapat ett kök som sticker ut. De stilrena, vita skåpluckorna är från Ikea och den blågrå väggen är målad i kulören blåstång från Alcro. Foto: CARINA OLANDER

Planera kök – glöm inte detaljerna

Lägg ner så mycket tid du kan på planeringen – för att inte behöva ångra dig i efterhand. Börja med att komma fram till vilka behov du har och vad som är viktigt för dig. Vad gillar du i ditt kök i dag och vad saknar du? 

Rannsaka dig själv! Vad är viktigast i just ditt kök om du tvingas att välja - att det är praktiskt eller att det är snyggt? Om du i första hand är estet kanske du kan leva med att du behöver ta några extra steg för att hämta kastruller till exempel. Genom att tänka efter noga kan du undvika att du sen står där med ett kök som har vissa detaljer som du kommer att reta dig på för alltid. 

Se även till att få tillräckligt mycket arbetsyta. Inget är så irriterande i ett kök som att inte ha utrymme att arbeta på. Extra viktigt med arbetsyta är det bredvid spisen och vid diskhon. Tänk också igenom förvaringen noga. Gå igenom vad du har och vad du kan placera i de nya lådorna och skåpen. Har du plats för kastrullerna? För plastbunkar, matvaror, återvinning och så vidare. Det finns också något som kallas för den gyllene triangeln – där ska du placera spisen, diskhon och kylen för att få till ett bra arbetsflöde i köket. Ta hjälp av köksföretagens köksplanerare – de kan allt det här utantill.

 

Öppna hyllor i stället för köksskåp kan bli hur snyggt som helst - men det ställer högre krav på dig att hålla ordning för att undvika ett rörigt intryck.Öppna hyllor i stället för köksskåp kan bli hur snyggt som helst - men det ställer högre krav på dig att hålla ordning för att undvika ett rörigt intryck.Öppna hyllor i stället för köksskåp kan bli hur snyggt som helst - men det ställer högre krav på dig att hålla ordning för att undvika ett rörigt intryck.
Öppna hyllor i stället för köksskåp kan bli hur snyggt som helst - men det ställer högre krav på dig att hålla ordning för att undvika ett rörigt intryck. Foto: SOFI SYKFONT

Satsa på ett säkert kort eller våga lite mer

Du ska leva med ditt kök en lång tid framöver. Frågan är hur mycket du ska våga ta ut svängarna. 

– De flesta är lite ängsliga när det kommer till färg och kök, det är ju en stor investering som ska hålla länge, både estetiskt och i materialen, säger Karolina Karlsson, inredare på Sköna Hem. 

Oftast är det enklaste att välja grunden - vill du ha en lantlig touch eller en stramare stil. Valet av lucka och bänkskiva sätter stilen i stort. Här rekommenderar Karolina Karlsson att inte vara för ”trendig”. 

– Basen bör man ha tänkt på och känt för länge. Sedan är färger på luckor och handtag ofta alldeles för återhållsamt, färg är inte farligt. Även de stora köksfabrikanterna har färger i sina sortiment. Känns det mycket med hela köksinredningen, välj att sätta färg på en del, bara över- eller underskåp, bara köksön eller en av skåpsväggarna om man har ett sådant kök, säger Karolina Karlsson.

Vad kostar ett nytt kök?

Det finns inget exakt svar på vad ett nytt kök kostar. Vi har ett exempel med ett normalstort kök till en villa. Köper vi skåp, luckor och täckskivor från Ikea kostar det 38 000 kronor. Köper du i stället kök från Ballingslöv, samma planlösning och lika många lådor och skåp, kommer det att kosta drygt 165 000 kronor. 

LÄS MER: Så mycket kostar det att renovera köket 

Kakel upp till taket och synlig förvaring av redskap. Hur vill du lösa förvaringen i ditt kök?Kakel upp till taket och synlig förvaring av redskap. Hur vill du lösa förvaringen i ditt kök?Kakel upp till taket och synlig förvaring av redskap. Hur vill du lösa förvaringen i ditt kök?
Kakel upp till taket och synlig förvaring av redskap. Hur vill du lösa förvaringen i ditt kök? Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Misstag att undvika

Ett vanligt misstag är att inte ta hem prover innan du beställer ditt kök. Den ljusgrå luckan ser kanske helt perfekt ut i butiken – men när du väl tar hem den kan du uppleva färgen helt annorlunda. Kanske ser den mer ljusblå ut än grå. Det är på samma sätt som när du ska måla en vägg – beroende på hur ljuset faller upplevs färger olika och det är därför man alltid ska provmåla först. 

– Måla upp prover i de färger du tänker på, lägg dem bredvid en träbit om du vill ha trä i bänkskivan eller en kastrull om du vill ha rostfritt. Köp knoppar som du väljer mellan och en bit av materialet du ska ha på golvet, den väggfärg eller/och tapet som är tänkbara och lägg alla bitar bredvid varandra så du ser hur de fungerar tillsammans, säger Karolina Karlsson. 

Hennes absolut viktigaste råd är dock att inte ha för bråttom när du ska investera i ditt nya kök. Har du alltid drömt om marmor men har bara råd med laminat? Avvakta och spara tills du har råd med din drömbänkskiva. 

Satsa på rätt detaljer

Det är inte billigt att köpa ett nytt kök. Är din budget begränsad finns det ändå några smarta knep att ta till för att ditt kök ska se mer exklusivt ut än vad det kanske är. 

Du kan välja en billig grund, exempelvis skåpstommar från Ikea, och i stället lägga extra pengar på sådant som verkligen syns, som bänkskiva, blandare och knoppar/handtag. 

Du kan också välja att köpa luckorna från en annan tillverkare än Ikea. Det kostar lite mer, räkna med minst dubbla priset per lucka jämfört med Ikea, men då får du möjlighet att verkligen skräddarsy ditt kök och kan välja färg helt fritt. Ett annat alternativ är att lämna in dina gamla luckor på industrilackering. 

Belysningen i ditt kök – pricken över i:et

Ett kök behöver flera typer av belysning - allmänljus, arbetsljus och mysbelysning. Alla är ika viktiga.Ett kök behöver flera typer av belysning - allmänljus, arbetsljus och mysbelysning. Alla är ika viktiga.Ett kök behöver flera typer av belysning - allmänljus, arbetsljus och mysbelysning. Alla är ika viktiga.
Ett kök behöver flera typer av belysning - allmänljus, arbetsljus och mysbelysning. Alla är ika viktiga. Foto: SOFI SYKFONT

I ett kök går det nästan inte att ha för mycket belysning. Du behöver dels ett bra arbetsljus för alla arbetsytor. Där vill du att ljuset ska falla rätt utan att du själv skuggar arbetsytan. 

Det är viktigt att komma ihåg mysbelysningen också. När du lagat klart din middag och sätter dig till bords vill du kunna släcka ner den starkare arbetsbelysningen. En dimmer är enklaste lösningen på det, då kan du själv justera ljuset efter behov. 

Utöver det behövs också ett bra allmänljus, precis som i alla rum, som lyser upp hela rummet och dess hörn. 

Men det handlar inte bara om att välja armaturer och spotlights, att hitta rätt temperatur på ljuset är också viktigt. För mysljus är ett varmare vitt sken att föredra medan du vill ha neutralt vitt ljus till arbetsbelysningen. 

Kakel – eller annat stänkskydd?

Här får kaklet gå ändå upp till taket och skapar därmed en snygg fondvägg i köket.Här får kaklet gå ändå upp till taket och skapar därmed en snygg fondvägg i köket.Här får kaklet gå ändå upp till taket och skapar därmed en snygg fondvägg i köket.
Här får kaklet gå ändå upp till taket och skapar därmed en snygg fondvägg i köket. Foto: CARINA OLANDER

I köket behövs ett stänkskydd, inte minst vid diskhon där väggen annars riskerar att skadas av vattenstänk. Men att välja kakel är långt ifrån det enda alternativet. Du kan välja mellan allt från glas, sten och tegel till laminat, pärlspont och målad vägg. Här är det tycke och smak som avgör. 

Förutom det rent estetiska bör du tänka på hur hållbara de olika stänkskyddsalternativen är. De olika materialen har olika styrkor och svagheter. Kakel är exempelvis ett hållbart val men har du ljusa fogar får du räkna med att de lätt blir missfärgade och fula. På glas syns fettfläckar och fingeravtryck tydligt, rostfria alternativ kan bli repiga efter en tid och så vidare. 

Att välja kök som passar i just ditt hus

Frågan är hur mycket hänsyn man ska ta till huset i övrigt, som byggnadsår och stil, när man väljer sitt nya kök. 

Här gör du precis som du vill, enligt inredaren Karolina Karlsson. Ett funkiskök funkar i en lantlig villa och tvärtom – så länge du själv är nöjd med resultatet. 

– Den som är byggnadsvårdstrogen väljer förstås ett kök som passar till husets byggår, men vi andra har all rätt att välja efter lust och smak. Hur ser resten av hemmet ut? Har man svårt att stå ut med asymmetri och blir stressad av för mycket prylar bör man nog hålla sig till något som ”pratar” med resten av inredningen, men annars tycker jag att du ska välja det kök du alltid önskat dig, säger Karolina Karlsson. 

Välj rätt bänkskiva – tänk på det här

Det finns en uppsjö av bänkskivor. Det som styr ditt val, förutom det rent estetiska, är hur tålig bänkskiva du vill ha. 

Våga färg! ”De flesta är lite ängsliga när det kommer till kök och färg, men färg är inte farligt”, säger inredaren Karolina Karlsson.Våga färg! ”De flesta är lite ängsliga när det kommer till kök och färg, men färg är inte farligt”, säger inredaren Karolina Karlsson.Våga färg! ”De flesta är lite ängsliga när det kommer till kök och färg, men färg är inte farligt”, säger inredaren Karolina Karlsson.
Våga färg! ”De flesta är lite ängsliga när det kommer till kök och färg, men färg är inte farligt”, säger inredaren Karolina Karlsson. Foto: SOFI SYKFONT

Laminat – det billigaste alternativet 

De främsta fördelarna med laminat är att det inte behöver något underhåll, det är billigt och det finns en uppsjö av färger och mönster. Nackdelen är att laminatskivan är känslig för värme och att den kan slitas med tiden. Vill du ha en tunn bänkskiva ska du satsa på kompaktlaminat som dessutom är lite mer hållbart än vanlig laminat. 

Bänkskiva i natursten

Natursten ger ett exklusivt intryck och är hållbart – men kostar därefter. Tänk på att det är ett väldigt hårt material och har du barn hemma är det lätt hänt att en tallrik eller ett glas går i kras om det ställs ner för hårt på bänkskivan. Ljus natursten, som marmor, är känslig på så sätt att den lätt suger åt sig vätskor och därför ska man torka upp efter sig på en gång om man råkar spilla något på skivan. 

Natursten är slitstarkt, snyggt och hållbart. Men dyrt. Det billigaste alternativet är laminat.Natursten är slitstarkt, snyggt och hållbart. Men dyrt. Det billigaste alternativet är laminat.Natursten är slitstarkt, snyggt och hållbart. Men dyrt. Det billigaste alternativet är laminat.
Natursten är slitstarkt, snyggt och hållbart. Men dyrt. Det billigaste alternativet är laminat. Foto: Joachim Belaieff

Bänkskiva i komposit är mest hållbart

Kvartskomposit består av sten som blandats med bindmedel och som sedan pressas och gjuts till en skiva. En tåligare bänkskiva går inte att få. Det man ska se upp med är värme – i värsta fall kan kompositskivan spricka. 

Trä, betong och keramik

En bänkskiva i massivt trä ger en varm känsla till ditt kök – och det är ett hållbart val eftersom du kan slipa skivan om du får märken på den. Ett annat alternativ är en bänkskiva i betong – och den kan du faktiskt göra själv. Har du en budget modell större kan även en keramisk skiva vara aktuell. Den är värmetålig och står emot fläckar som ingen annan bänkskiva. 

Klassiskt och stilrent. Sobert grått är aldrig fel.Klassiskt och stilrent. Sobert grått är aldrig fel.Klassiskt och stilrent. Sobert grått är aldrig fel.
Klassiskt och stilrent. Sobert grått är aldrig fel. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Renovera köket? Så mycket kommer det att kosta