1 AV 8
Jessica gillar att blanda stilar. Retrostolar från Eames. Bordet är ett loppisfynd.
Foto: Carina Olander
2 AV 8
Spisen som är ett hemmabygge blir en bra möbel att ställa ingredienser och köksredskap på. På kvällarna lyser ljusen upp till ett vackert sken i det vita köket.
Foto: Carina Olander
3 AV 8
I hörnet bakom köksbordet skymtas Jessicas arbets- och pysselhörn med blandning av gammal och ny inredning.
Foto: Carina Olander
4 AV 8
En av Jessicas favoritbutker är danska Tine K home. Ljuslyktor och uppläggningsfat från Tine K home, vas från Serholt, ljusstake från Ikea.
Foto: Carina Olander
5 AV 8
På den öppna spisen i trä står köksredskap och tillbehör uppradat. Bakformar och ingredienser ger en hemtrevlig känsla. Turkosa glas från Ikea. Gråvitrandiga frukostskålar från Åhléns. Bakformar i prickigt och randigt från Bagaren och kocken. Bokstavsmuggar från Design letters, Länna möbler.
Foto: Carina Olander
6 AV 8
Att samla kryddor och oljor i en gammal loppisfyndad bakform är en bra idé. Allt på samma ställe bredvid spisen.
Foto: Carina Olander
7 AV 8
De vita spröjsen i fönstren har Jessica gjort själv och monterat på insidan av fönstren.
Foto: Carina Olander
8 AV 8
Arbetshörnet är välanvänt och vackert. Att rätta prov, skriva recept eller pyssla är en vardagssyssla för Jessica.
Foto: Carina Olander

Köksrenovering – blev både billigt och snyggt

Jessicas kök är skapat med smarta lösningar och idéer, men utan att riva ut och bygga om hela köket. Resultatet av budgetrenoveringen är ett riktigt drömkök i ljus stil med turkosa detaljer.

I en ljus vacker etta från 1940-talet i en av Trollhättans centrala stadsdelar bor matkreatör och hem- och konsumentkunskapsläraren Jessica Ericsson. När man kommer in i köket möts man av stora härliga fönster och en lantlig stil. Vita trägolv och öppna ytor i ett stort vackert kök med en vit bas, svart och turkosa kulörer samt trädetaljer.

– Jag älskar de stora ytorna som är i köket. De stora fönstren gör att köket känns stort och luftigt, säger Jessica.

Favoritplatsen i hemmet

Köket är precis färdigrenoverat. En vägg har tagits ner för att ge plats åt ett större köksbord och en större yta att umgås på. I ett hörn har Jessica även byggt ett pyssel- och arbetshörn.

– Det har blivit den absoluta favoritplatsen i mitt hem. Här sitter jag och rättar elevernas prov, skriver recept eller pysslar och låter kreativiteten flöda, säger Jessica.

Jessica har alltid varit kreativ och brinner för inredning. Från att ha gått ifrån en lantlig och färgglad, blommig stil i sitt kök har hon nu valt vad hon själv kallar en mer lugn och harmonisk stil för ögonen. Detta med enkla knep och billiga, praktiska lösningar. Jessica har exempelvis gjort egna spröjs som hon satt på insidan av fönstren.

Köket är viktigast

– Jag har varit student i många år och budgeten för stora renoveringar har varit knapp. Jag inreder med hjärtat och älskar att planera och vara noggrann. Jag planerar allt med min far i minsta detalj. Det är oftast han som brukar få hjälpa mig när jag kommer med mina förslag på förändringar, säger Jessica.

Köket är den viktigaste platsen i Jessicas hem. I stället för att satsa på ett helt nytt kök har hon målat om köksluckorna och satt nytt kakel samt monterat en ny spisfläkt. Även golven är vitmålade för att ge en känsla av rymd. Men allt behöver inte vara perfekt. Att det ligger ojämna träplank på golven är en del av husets historia och passar in i sammanhanget.

Handlar på loppis

Det är i köket Jessica tillbringar mest tid. Hon handlar sina inredningsprylar både på loppis och i inrednings­butiker. Även färgerna är noga utvalda.

– Jag försöker att tänka på att välja färger som passar ihop. Förr var det en färgbomb här hemma, med olika pasteller i olika former. Nu har jag valt att trappa ner antalet färger till några få för att få en annan effekt och känsla i mitt kök.

Men Jessica är inte låst vid en typ av inredning. Hon drömmer om ett hus på landet och att inreda detta i alla olika färger och former.

– Vem vet hur det kommer se ut i framtiden, det är resan fram mot målet som är det mest spännande. Att se hemmet utvecklas efter hand och inte låsa sig och vara rädd för förändringar. Att ha kreativa projekt framför sig är en spännande krydda i livet.

Jessica Ericsson

Ålder: 34.

Gör: Arbetar som lärare i hem- och konsumentkunskap samt som frilansande matkreatör.

Bor: I en lägenhet från 1940-talet i centrala Trollhättan.

egen design