1 av 2: Laminatgolv är vanligt i kök, tack vare att det är ett mycket tåligt golv. Men det finns ändå bra skötselråd för golvet. Foto: Mari Eriksson Fotograf
2 av 2: Klinker är ett otroligt lättskött och hållbart golv. Det är tåligt och det krävs nästan ingenting för att hålla ytan hel och ren. Foto: Johan Adelgren

Köksgolv – skötselråd för ett hållbart golv

Köksgolv finns i många olika material.

Hur du sköter om det beror förstås på vilket golv du har.

Laminatgolv, klinkers, trägolv – här får du rätt skötselråd till rätt golv!

Laminatgolv

 Laminatgolv behöver inte ytbehandlas.
 

 När du ska rengöra golvet ska du först och främst använda torra rengöringsmetoder.
 

 

 Avlägsna synlig smuts dagligen.
 

 

 Golvytan tål rengörings- och lösningsmedel som thinner, aceton, bensin, lacknafta och T-sprit bra. Däremot bör du vara försiktig med dessa medel ur miljösynpunkt.
 

 

 Använd inte stålull och skurpulver eftersom det kan skada golvet.
 

 

 Ljummet vatten och allrengöringsmedel fungerar utmärkt för att ta bort fläckar på ett laminatgolv – fläckar som till exempel choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, läsk, saft, kaffe, te, vin, ägg och öl.
Har du fått asfalt, färgkritor, gummi, läppstift, olja, skokräm, sot eller tusch på golvet kan du försiktigt ta bort det med T-röd, aceton eller liknande.
Stearin och tuggummi får du lättast bort genom att skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt.
 

 

Klinker

 Klinker är tåligt och de allra flesta plattorna är underhållsfria. Det krävs nästan ingenting för att hålla ytan hel och ren.
 

 Alla typer av keramiska plattor kan rengöras med vatten och allrengöring. Men har du oglaserade golvklinker/cementplattor/natursten är det viktigt att behandla plattorna med en olja som tränger ner i porerna. Det gör golvet mer lättstädat.
 

 Fläckar bör alltid torkas upp så snart som möjligt, antingen med en trasa eller med en mjuk svamp. Livsmedelsfläckar, öl, vin, fett eller metallskrap av aluminium tas bort med alkaliskt rengöringsmedel i vatten, såsom allrengöringsmedel, grovrengöringsmedel eller målarsoda.
 

 Rostfläckar, kalkfläckar eller skrapmärken av stål/järn tas bort med surt rengöringsmedel i vatten.
 

 

Trägolv

 Ett trägolv sägs bli vackrare med åren – men det kräver skötsel och underhåll.
 

 Avlägsna smulor och sandkorn dagligen och skydda golvet mot all form av vatten. Torka upp eventuellt spill omedelbart och använd sparsamt med vatten och rengöringsmedel vid städning.
 

 Ett trägolv skadas av mycket och hett vatten och starka rengöringsmedel.
 

 Se till att möbeltassarna är av plast eller filt för att undvika repor och märken.
 

 Fläckar ska du ta bort innan de hunnit torka in i lacken och eftertorka om nödvändigt med rent vatten. Använd en väl urvriden trasa.
 

 När du städar grövre: Lackade trägolv – du kan tillsätta några droppar handdiskmedel eller ammoniak i vattnet.Oljebehandlade trägolv – i vattnet kan du tillsätta en återfettande golvsåpa med en fetthalt på 20-30 procent. Det ska inte jämföras med vanlig gul- eller grönsåpa. UV-oljade trägolv – tillsätt gärna allrengöringsmedel (max pH 8,5) i vattnet.
 

 

Källor: Golvbranschen.se, dinbyggare.se, Kakelspecialisten, SAGA Parkett, Golvabia

 

Läs också:

Så väljer du rätt köksgolv

Välj rätt trägolv till hemmet

Skötselråd för ett fint och hållbart trägolv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!