1 AV 2
Rensa ut i köket – och få lite mer luft eller kanske plats för viktigare saker.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Så fort svampen luktar, kasta den! Du kan också bli av med en hel del bakterier genom att mikra den eller koka i kastrullen. Annars ska du byta åtminstone varje vecka. Likaså med trasan.
Foto: Colourbox

Här är 12 köksprylar du genast borde kasta

Våra kök fylls snabbt upp av allehanda saker.

Skåpen sprängs och platserna att tillaga på minskar.

Börja rensa – här är 12 saker du genast kan slänga!

Att rensa i köket är ett av alla projekt som alltid finns med på att göra-listan. Nu är det dags att säga nej till fler ursäkter. Ge det en timme och läs våra tips för att få och upprätthålla den där ordningen du alltid drömt om.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett nystädat hem

1. Plastsamling

Det här måste vara den största orsaken till skåp som svämmar över i folks hem. Bestäm dig för att bara ha två storlekar av återanvändbara förpackningar. Sätt sedan ihop 5-6 delar av varje storlek. Det både tar mindre plats och blir lättare att hitta. Detsamma gäller tomma vatten/träningsflaskor, behöver du mer än en eller max två stycken? Skänk bort de andra eller återvinn.

2. Reklammagneter

Behöver du verkligen alla reklammagneter som sitter på din kyl och frys? Om inte, varför ”stökar” du då ned dörrarna med dem? Behöver du en magnet, skriv då i stället ut ett fotopapper med någon trevlig familjebild och klistra magneter på baksidan. Det ser mycket trevligare ut.

3. Udda muggar

Foto: Shutterstock

Fylls ditt skåp eller hylla också upp av en massa konstiga muggar i olika färger, mönster och med företagsloggor? Du får dem som reklam och presenter från alla håll och sedan fylls skåpet snabbt upp. Skänk eller kasta, ingen behöver mer än sex muggar.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att effektivt rensa och få en nystart

4. Kassar

Vi vet att de är framtagna för att vara miljövänliga och att de är bra att ha. Men de svämmar lätt över då man i dag får dem som gåvor överallt, på jobbet, eller när man köper vissa varor. Men fler än tio stycken behöver man inte, donera bort resten. Sprid sedan ut dem till bilen, handväskan och hallen, för att verkligen vara säker på att använda dem till det de är till för, nämligen när du handlar mat. Du kan göra samma med plastkassar som du har hemma, i stället för att bara köpa nya hela tiden.

5. Gratisprylar

Varje gång du tar en takeaway-mat får du hem chopsticks, sojaförpackningar, barnleksaker och annat som sedan samlas i olika lådor. Men det finns ingen anledning att spara eftersom du alltid får nya. Gäller all typ av småplock som ligger och skräpar i lådor. Rensa och kasta!

6. Disksvamp/trasa

Foto: Colourbox

Så fort svampen luktar, kasta den! Du kan också bli av med en hel del bakterier genom att mikra den eller koka i kastrullen. Annars ska du byta åtminstone varje vecka. Likaså med trasan.

 

LÄS OCKSÅ: Här är platserna du glömmer att städa

7. Köksapparater

Drinkapparat, vitlökspress, pastamaskin, glassmaskin, fritös etc, apparater som du verkligen trodde du skulle använda men som nu står där och samlar damm och bara är i vägen. De går oftast bara att använda till en sak, och är det så att de tar en massa plats och du använder dem mindre än fyra gånger per år kan du gott och väl sälja eller skänka bort den. Särskilt om du kan lösa mat-tillagningen på annat sätt.

8. Köksknivar

Professionella kockar nöjer sig med tre till fem knivar. Detsamma borde du göra. Med stor sannolikhet använder du ändå inte mer än en mindre (skal)kniv, en räfflad kniv och en kockkniv. Sälj eller skänk resten.

9. Kokböcker

Foto: Jens L'Estrade

Alla dessa kokböcker... Kokböcker som du inte använt på över ett år kan du ge bort eller sälja, om det inte är en familjeklenod eller annan värdefull gåva. Då kan du å andra sidan flytta över dem till din bokhylla. Amazon köper också de flesta titlar i utbyte mot ett presentkort.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen

10. Kylskåpslappar

Visst, kylskåpet är ett utmärkt ställe att ha för dagliga påminnelser, som att göra-lista, shoppinglista, recept eller brådskande blanketter. När du utfört det som står, kasta genast lappen, men det allra bästa är om du flyttar över allt till insidan av en vanlig skåpdörr i köket, eller för över till din kalender - då slipper man se stöket.

11. Kryddor

När rensade du kryddhyllan senast? Gå igenom burk för burk och kolla datum. Släng allt som är gammalt, fyll på de som börjar ta slut och kasta dem du aldrig använder. Gör detsamma med skafferivarorna.

12. Plastbanta

Svart amidplast i köksredskapen innehåller ett cancerogent ämne, och plast som kommer i kontakt med värme är det absolut farligaste. Kasta alla plastredskap, plastskärbrädor (frodar även bakterier) och teflonstekpannor.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips på hur du plastbantar i köket