Vanliga missen kan förstöra ditt kylskåp

Foto: iStock

1 av 2

Foto: Colourbox

2 av 2

Visste du att maten kan förstöra ditt kylskåp?

Något som kan kosta dig massor av pengar.

Här kan du läsa varför och vad du ska göra i stället.

Du drar säkert ditt strå till stacken för att spara på energin där hemma, både för miljöns och för ekonomins skull. Som att släcka lamporna när du lämnar rummet och hålla temperaturen på en lagom nivå. Men hur kommer det sig då att elräkningen är så hög varje månad ändå, kanske du undrar?

 

LÄS OCKSÅ: Tips! Så rengör du ditt kylskåp på bästa sätt

Ställa in varm mat

Svaret kan vara så enkelt som att du vanemässigt sätter in överbliven mat, som fortfarande är varm, i kylskåpet. Det är nämligen så att varm mat gör att kylskåpsmotorn måste jobba mycket längre och hårdare, den lägger in en överväxel för att kyla ned maten.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker att köra i diskmaskinen

Förstör maten och kylen

Och det orsakar faktiskt mycket mer energislöseri än att lämna kylskåpsdörren öppen eller fylla hyllorna till bredden. Till slut kan det också bli så att kylskåpet blir överbelastat och går sönder. Och det kostar pengar! Dessutom förändrar det temperaturen på den andra maten i kylskåpet och kan förstöra den med.

Lösning? Superenkelt! Låt alltid varm mat svalna på köksbänken omkring två timmar (inte mer för då riskerar du bakterier), alternativt ställ grytan med maten i ett kallt vattenbad för att kylas snabbt – innan du ställer in det i kylskåpet.

 

Källa: Huffingtonpost.com

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande