1 av 3: Dags att köpa nya köksluckor eller omlackera de du redan har? Läs våra råd först! Foto: Ikea
2 av 3: Med vita köksluckor kan det vara bra att pigga upp med mer färgstarka bänkskivor som bryter av. Foto: Clive Tompsett
3 av 3: Laminerat skärgårdskök i modern tappning. Här är luckorna direktlaminerade med liggande mönsterriktning och präglad yta och ska efterlikna trä som har flutit i land, enligt Myresjökök. Foto: Myresjökök

Köksluckor – så väljer du rätt luckor till köket

Att välja köksluckor är roligt – och svårt.

Utbudet är mycket stort.

Här får du några råd på vägen.

Material på köksluckorna

Det finns många material att välja bland. Köket blir ljust och känns mer öppet med köksluckor av björk. Att välja körsbär som material istället kan få köket att bli mer exotiskt. Ek innebär en mer gammalmodig och rustik känsla.

 

MDF, solitt trä eller laminat

Köksluckor är antingen tillverkade i MDF (träfiber), solitt trä eller laminat. MDF-luckorna är fukttåliga och stabila. Nackdelen med MDF är att det är svårare att lacka om snyggt. Dessutom kan kanterna lätt bli stötta på utsatta ställen, särskilt på luckor av lägre kvalitét. Priset per lucka ligger på mellan 500 och 1 000 kronor.

Luckorna i solitt trä är mer hållbara och kan slipas och lackas om flera gånger. En nackdel är att luckan i solitt trä kan förändras i sin form beroende på luftfuktighet och temperaturväxlingar. Priset per lucka i solitt trä ligger på cirka 2 000 kronor och uppåt.

Laminatluckor är billigast på marknaden. En lucka kostar cirka 300 kronor. Ytan är lätt att hålla ren och bleks sällan av sol. Nackdelar är att laminatluckor är känsliga för fukt och kan vara svåra att laga.

 

Byta ut beslagen

Ett snabbt sätt att uppdatera köket är att byta ut beslagen på köksluckorna. Du kan välja mellan runda knoppar, pastellknoppar, mässingknoppar, zinkknoppar, metallknoppar, porslinsknoppar, marmorknoppar,  eller rundade handtag i mässing och smide. Bland annat.

 

Viktigt att den inte kan haka av

Det är viktigt att skåpdörren sitter fast ordenligt och inte går att haka ur av misstag.

 

Färgstarkt till vitt

Med vita köksluckor kan det vara bra att pigga upp med mer färgstarka bänkskivor som bryter av.

 

Omlackering gör luckan som ny

Att renovera köksluckorna i ett normalstort kök ska inte behöva kosta över 10 000 kronor. Att lackera om en mindre kökslucka kostar cirka 200 kronor. En omlackering gör luckan som ny.

 

Billiga köksluckor

Billiga köksluckor är ofta av sämre kvalitét än lite dyrare. Risken finns att handtag eller knoppar börjar lossna efter en tid. Även gångjärnen kan börja ge upp.

 

Standardmått på köksluckor

Minst kostar köksluckor av standardmått. Att specialbeställa köksluckor efter önskat mått är möjligt men kostar mer.

 

Några länkar om köksluckor: dinbyggare.se, viivilla.se, koksluckor.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!