Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ställ aldrig varma grejer på bänkar av trä, laminat, avonite och kvarts. Endast bänkskivor av sten tål hög värme!
Foto: iStock
2 AV 3
Marmor har blivit väldigt populärt och är snyggt. MEN! Marmor är extremt känsligt material. Spiler du exempelvis läsk på den fräter vätskan på bänken.
Foto: iStock
3 AV 3
Köksbänkar i trä är sköna att arbeta på. De är lätt att reparera mindre skador eller bara fräscha upp genom slipning och oljning.
Foto: iStock

Dåliga vanorna som förstör din köksbänk

Tar du hand om din köksbänk hemma på rätt sätt?

Fel vanor kan förkorta livet på den med flera år.

Här är tipsen för att slippa köpa ny bänkskiva i köket!

Förr i tiden var alla köksbänkar gjorda av trä eller marmor. På 50-talet kom Perstorpsplattan – en laminatskiva som nästan alla kök hade. I dag är materialvalen väldigt många, det handlar om tycke och smak. Men en viktig bit att beakta är tåligheten, då bänkskivan i ett kök ska klara mycket, och hur de ska tas om hand – det skiljer sig nämligen vida åt.

Vi tror ofta att köksbänkar klarar av mycket mer än de gör. Men tar man inte hand om köksbänken på rätt sätt kan man faktiskt förkorta levnadstiden med flera år. Och i många fall är just en köksbänk det värsta som kan gå sönder i ett kök. Att behöva byta ut en skiva är nämligen både dyrt och svårt, dessutom har de ofta långa leveranstider.

 

LÄS OCKSÅ: Sakerna du aldrig ska köra i diskmaskinen

Vatten och värme förstör bänkskivan

Grundregeln är att komma ihåg att vatten och värme är en bänkskivas värsta fiende, speciellt skivor i trä tål vatten mycket sämre än vad många tror. Här är tipsen som kan förlänga din köksbänks liv med flera år:

Lämna vätska på köksbänken

Torka av bänkskivan ordentligt. Ligger det vätska kvar runt diskbänk och spishäll kommer skivan så småningom att bli torr och slutligen spricka.

Ställa varma saker på bänken

Ställ aldrig varma grejer på bänkar av trä, laminat, avonite och kvarts. Det blir lätt märken som är svåra att bli av med. Använd underlägg. Endast bänkskivor av sten tål hög värme!

 

LÄS OCKSÅ: 20 vackra kök som du kan få tips och inspiration från

Att tänka på gällande olika material på bänkskivor i köket:

Trä

Den som gillar att köket har en mer naturlig prägel väljer ofta bänkar i massivt trä vilket dessutom skapar en fin kontrast till blanka ytor. Den är skön att arbeta på, och det är lätt att reparera mindre skador eller bara fräscha upp genom slipning.

Nackdelen är att de kräver mer i underhåll som exempelvis inoljning (linolja eller specialolja). Gör dropptestet; om vattendroppen pärlar sig är skivan tillräckligt inoljad! Se till att alltid torka träbänkskivorna ordentligt, annars kan träet ”resa” sig.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du byta ut din skärbräda

Sten, kvarts, granit och marmor

De som vill ha en mer exklusiv känsla i köket brukar välja sten. Det tål värme bra, nackdelen är att det inte är lika formbart som andra material, och är mer ömtåligt för spänningar som kan uppstå om man måttat fel. Det har även begränsningar i maxlängd. När skivorna är nya bör de oljas in med en tunn specialolja tre gånger med en veckas mellanrum. Därefter räcker det med ett par gånger om året.

Kvarts är både tåligt och lättskött, bara att torka av. Nackdelen är att kanter och hörn kan vara känsliga för stötar, varför man rekommenderar rundade avslutningar.

Granit har blivit väldigt populärt på senare år. De är tåliga och outslitliga men de är både tunga och svåra att hantera i långa längder. Det finns de som fått ta in den via skylift genom fönstret. Måtten är också väldigt viktiga. Blir det minsta fel går det inte att fixa till hörnen på en granitskiva när den väl är i köket, utan då måste hela skivan göras om.

Marmor är fortsatt populärt men är inte lika tåligt som granit. Marmor är en porös sten som är väldigt lätt att repa, och får fläckar av sura livsmedel och sura rengöringsmedel. Endast milt diskmedel eller såpa får användas. Man får aldrig spilla läsk på en marmorskiva, det fräter!

Betong

Den som vill ha ett ruffigare intryck än glas eller porslin väljer ofta betong. Den måttgjuts, man kan rita egna mönster eller välja föremål som gjuts in.

Nackdelen är att de är tunga och man rekommenderar därför inte längre skivor än 2,5 meter då de blir för svårhanterliga.

Sedan finns det alltid risk för sprickor, och precis som marmor är dess värsta fiende sura livsmedel. Den ska vaxas minst en gång om året, är den rätt behandlad ska den klara både vin och fruktsafter.

Laminat

Laminat är den allra mest populära bänkskivan eftersom den är både tålig och prisvärd. Dessutom finns den i många olika färger och storlekar, samt är lätt att rengöra. Däremot är laminatskivan svår att reparera om den får skador.

Avonite/Komposit

Avonite är ett kompositmaterial som tack vare sin homogena och porfria yta är lätt att underhålla, och har en hög motståndskraft mot bakterier. Skulle den få fläckar och repor kan det lätt slipas bort, och med polering blir den som ny.

Avonite är lite dyrare men är väldigt formbar och kan ge i stort sett skarvfria lösningar, med en sådan kan man ha en helguten diskho.

 

LÄS OCKSÅ: 

7 misstag som förstör dina vackra trägolv

Coolaste köksprylarna för alla matälskare

10 tips på hur du plastbantar i köket