Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stina Beischer Ljungkvist, 36, fick precis det kök hon ville. ”Att slänga ut ett fullt fungerande kök är kapitalförstöring”, säger hon.
Stina Beischer Ljungkvist, 36, fick precis det kök hon ville. ”Att slänga ut ett fullt fungerande kök är kapitalförstöring”, säger hon.
Stina Beischer Ljungkvist, 36, fick precis det kök hon ville. ”Att slänga ut ett fullt fungerande kök är kapitalförstöring”, säger hon.
Stina Beischer Ljungkvist, 36, fick precis det kök hon ville. ”Att slänga ut ett fullt fungerande kök är kapitalförstöring”, säger hon. Foto: Privat

Stina bytte ut köket – fick ett helt nytt för 33 000 kronor

En köksrenovering behöver inte ta massor av tid och kosta en förmögenhet. 

Byt bara köksluckorna – eller måla om de du redan har – och på ett kick har du ett nytt kök. 

Fördelarna är många: Det är billigare, mer miljövänligt och det går snabbt. 

Dags att renovera köket? Innan du river ur hela köket och sätter in nytt bör du fundera en stund på om det det kanske räcker med att byta skåpsluckorna. Stommarna är ofta i bra skick även om luckorna är slitna. Är även luckorna i bra skick, men i fel färg, kan du lämna in dem för omlackering. Båda alternativen går snabbt och är samtidigt miljövänligare och billigare än en traditionell helrenovering.

Stina målade köksluckorna – fick ett helt nytt kök

Stina Beischer Ljungkvist, 36, trivdes inte med köket i sin familjs nya lägenhet i Årsta i Stockholm. De massiva luckorna i ek var inte alls hennes stil - men i stället för att riva ut hela köket valde hon att lacka om luckorna. 

– Köket var välplanerat och av hög kvalitet. Det fanns ingen anledning att byta ut det, säger hon.

Stinas kök före

Köket i den nya lägenheten var inte alls rätt stil för Stina och hennes familj. Samtidigt var det av bra kvalitet och mycket bra planerat. Foto: Privat

Stinas kök efter

Ommålade luckor och täckskivor gjorde underverk. Genom att ta bort överskåpen ovanför diskbänken fick köket en mer modern touch. Foto: Privat

 

”Det enda jag kan ångra är att jag var dumsnål och inte betalade för att få hålen efter beslagen igenspacklade. Det gjorde att jag blev ganska begränsad när jag skulle välja nya beslag, de var tvungen att ha samma mått som de gamla”, säger Stina. Foto: Privat
”Det är det här köket vi ska ha tills det inte håller längre”, säger Stina som är väldigt nöjd med slutresultatet. Hon köpte även ny bänkskiva, satte in nytt kakel och la in nytt golv. Foto: Privat

 

Bänkskivan för 20 000 kronor blev det dyraste i köket 

Stina lämnade in alla luckor, täckskivor och lister som gick att ta loss till en omlackeringsfirma. Den totala kostnaden för det var 13 200 kronor. Då fick hon precis den gröna färg hon ville ha – och de delar av köket som inte gick att ta loss målades på plats i stället. 

– Vi behövde köpa en ny bänkskiva också och det blev det allra dyraste i köket. Vi måttbeställde en i kompositsten från Ikea och det kostade 20 000 kronor, säger Stina. 

Hon är supernöjd med resultatet. Totalt tog det ungefär en och en halv vecka att få det nya köket klart. Då byttes även golvet och nytt kakel sattes upp. 

– Vi är väldigt kära i vår lägenhet och nya köket. Min förhoppning var att det skulle bli bra men det blev ännu bättre, det är fantastiskt, säger hon. 

LÄS MER: Skapa ditt drömkök! 27 vackra kök att inspireras av 

LÄS MER: Nytt kök! Här är allt du behöver tänka på