Stina Beischer Ljungkvist, 36, fick precis det kök hon ville. ”Att slänga ut ett fullt fungerande kök är kapitalförstöring”, säger hon.
Stina Beischer Ljungkvist, 36, fick precis det kök hon ville. ”Att slänga ut ett fullt fungerande kök är kapitalförstöring”, säger hon. Foto: Privat

Stina bytte ut köket – fick ett helt nytt för 33 000 kronor

En köksrenovering behöver inte ta massor av tid och kosta en förmögenhet. 

Byt bara köksluckorna – eller måla om de du redan har – och på ett kick har du ett nytt kök. 

Fördelarna är många: Det är billigare, mer miljövänligt och det går snabbt. 

Dags att renovera köket? Innan du river ur hela köket och sätter in nytt bör du fundera en stund på om det det kanske räcker med att byta skåpsluckorna. Stommarna är ofta i bra skick även om luckorna är slitna. Är även luckorna i bra skick, men i fel färg, kan du lämna in dem för omlackering. Båda alternativen går snabbt och är samtidigt miljövänligare och billigare än en traditionell helrenovering.

Stina målade köksluckorna – fick ett helt nytt kök

Stina Beischer Ljungkvist, 36, trivdes inte med köket i sin familjs nya lägenhet i Årsta i Stockholm. De massiva luckorna i ek var inte alls hennes stil - men i stället för att riva ut hela köket valde hon att lacka om luckorna. 

– Köket var välplanerat och av hög kvalitet. Det fanns ingen anledning att byta ut det, säger hon.

Stinas kök före

Köket i den nya lägenheten var inte alls rätt stil för Stina och hennes familj. Samtidigt var det av bra kvalitet och mycket bra planerat. Foto: Privat

Stinas kök efter

Ommålade luckor och täckskivor gjorde underverk. Genom att ta bort överskåpen ovanför diskbänken fick köket en mer modern touch. Foto: Privat

 

”Det enda jag kan ångra är att jag var dumsnål och inte betalade för att få hålen efter beslagen igenspacklade. Det gjorde att jag blev ganska begränsad när jag skulle välja nya beslag, de var tvungen att ha samma mått som de gamla”, säger Stina. Foto: Privat
”Det är det här köket vi ska ha tills det inte håller längre”, säger Stina som är väldigt nöjd med slutresultatet. Hon köpte även ny bänkskiva, satte in nytt kakel och la in nytt golv. Foto: Privat

 

Bänkskivan för 20 000 kronor blev det dyraste i köket 

Stina lämnade in alla luckor, täckskivor och lister som gick att ta loss till en omlackeringsfirma. Den totala kostnaden för det var 13 200 kronor. Då fick hon precis den gröna färg hon ville ha – och de delar av köket som inte gick att ta loss målades på plats i stället. 

– Vi behövde köpa en ny bänkskiva också och det blev det allra dyraste i köket. Vi måttbeställde en i kompositsten från Ikea och det kostade 20 000 kronor, säger Stina. 

Hon är supernöjd med resultatet. Totalt tog det ungefär en och en halv vecka att få det nya köket klart. Då byttes även golvet och nytt kakel sattes upp. 

– Vi är väldigt kära i vår lägenhet och nya köket. Min förhoppning var att det skulle bli bra men det blev ännu bättre, det är fantastiskt, säger hon. 

Byta köksluckor tar bara några timmar

Ett annat sätt att renovera köket utan att byta ut hela inredningen är att byta luckor. Numera finns en uppsjö av företag som säljer nya köksluckor. Du får räkna med att de kostar mer än en kökslucka på Ikea – men samtidigt är utbudet större, både när det gäller färg och stil på luckan. 

En som gjort just det är Kristina från Stockholm. Hon valde att behålla stommarna men köpte nya luckor, för att ge köket en ansiktslyftning. 

– Vårt kök var ganska slitet och många prylar höll på att ge upp. Men vi var nöjda med planlösningen, så det kändes inte bra att bara kasta ut allt. Vi sparade stommarna och alla hyllor, lådor och handtag. Sen bytte vi alla fronter, säger Kristina som anlitade företaget Ingwallköket.

De levererade och monterade de nya luckorna under en förmiddag. Förutom de nya luckorna valde Kristina att uppdatera köket med nytt kakel och ny ugn, spis och fläkt. 

LÄS MER: Snygga sätt att pimpa dina gamla Ikea-möbler

Bara byta köksluckor – före och efter

Så här såg Kristinas kök ut före renoveringen. Det var slitet och behov av en uppfräschning. Förutom nya luckor köpte hon nytt kakel och ny ugn, spis och fläkt. Foto: Privat
”Min man släppte in teamet en måndagsmorgon och bara ett par timmar senare fick jag bilder på ett helt nytt kök. Vi behövde inte ens plocka ner från hyllorna eller tömma lådorna”, berättar Kristina. Foto: Privat

LÄS MER: Skapa ditt drömkök! 27 vackra kök att inspireras av 

LÄS MER: Nytt kök! Här är allt du behöver tänka på 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande