Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Är du inte bra påläst kan ditt renoveringslån bli en förlustaffär.
Är du inte bra påläst kan ditt renoveringslån bli en förlustaffär.
Är du inte bra påläst kan ditt renoveringslån bli en förlustaffär.
Här listar vi åtta fällor att undvika inför lånet.
Här listar vi åtta fällor att undvika inför lånet.
Här listar vi åtta fällor att undvika inför lånet.
1 AV 2
Är du inte bra påläst kan ditt renoveringslån bli en förlustaffär.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Här listar vi åtta fällor att undvika inför lånet.
Foto: Getty Images

8 vanliga fällor när du ska låna till renoveringen

Ska du renovera hemma och planerar att ta lån finns det en del saker du bör vara uppmärksam på – och se upp för – innan du ber om pengarna.

Här är åtta fällor att undvika inför renoveringslånet.

1. Oseriösa utlånare

Om du inte går till din bank för ett lån, ta reda på vem du lånar av. 

– Kolla noga upp vem som står bakom lånet. Se till att det är ett bankägt kreditbolag bakom som du kan lita på, säger privatekonomiska experten Annika Creutzer.

Foto: Kate Gabor

2. Oklara villkor

Det ska vara tydligt exakt vad som gäller när du tar ett lån. Hur kommer räntan vara? Vilka fasta avgifter finns? Kommer räntan förändras? Allt ska gå att läsa sig till utan problem – annars är det läge att dra öronen åt sig. Otydliga villkor betyder osäkert lån.

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt‎ (ANNONS)

3. Gå på "temalånet"

Numera finns det lån som specifikt riktar sig till en sak. Allt från att byggvaruhus erbjuder renoveringslån till ”bröstförstoringslån” och ”bröllopslån” någonting Annika Creutzer varnar för. 

– Det är ju egentligen vanliga blacolån, men ofta med andra, dyrare villkor. Det har blivit ett fenomen och folk kan luras att tro att det är ett bättre alternativ, men det är nästan alltid bättre att själv höra av sig till banken och ta ett vanligt lån.

4. Missa att jämföra

Ta inte första bästa erbjudande utan se efter vad som finns på marknaden. Har du bestämt dig för ett banklån? Det finns flera olika låneförmedlingar som hämtar offerter från flera banker och långivare. På så sätt kan du hitta erbjudanden med flera procents skillnad på ränta – någonting som kan spara in en hel del ju högre lån du ska ta. Det går också alltid att pruta hos bankerna. 

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Allt fler lånar pengar – men du måste se upp för fällorna

5. Att glömma amorteringen

Ett renoveringslån tar man oftast för att man inte har kontanterna att betala för renoveringen i dag. Men det innebär inte att det är en bra idé att ta ett större lån än vad som är rimligt utifrån din plånbok och framtida ekonomi. 

– Ett lån ska betalas av, ofta lite i månaden och det ska inte bli tomt i plånboken efter varje amortering. Så tänk över din framtida förmåga att betala, säger Annika Creutzer.

6. Förlustaffär

Sedan är en renovering inte alltid någonting som höjer värdet av bostaden. 

– Jag rekommenderar inte att ta för dyra lån för sådant som handlar om att endast behålla bostadens värde.  Många river ut nytt kök för de vill ha kök i egen stil, vilket så klart är okej, men är du bara trött på hur köket ser ut är det inte värt att ta lån för, säger Annika Creutzer.

Gör en tioårsplan om vilka renoveringar ni ska göra och sätt av pengar till det. Så bygger du en renoveringsfond och tänker över renovering. 

BLI DIN EGEN BANK MED LENDIFY. Investera och spara pengar på ett smartare sätt hos Lendify med peer-to-peer-lån, det snabbast växande finansieringssättet. (ANNONS) 

7. Belåna hela huset

Hade du tänkt öka belåningen på bostadsrätten eller villan för att renovera så kom ihåg att det inte går att låna upp hela lånet längre. 

–Tidigare har det varit mycket fördelaktigt att låna på bostaden. Men med de nya amorteringskraven och skuldkvotstak kan det hända att det inte finns utrymme för ytterligare lån i det bolån du redan har, säger Annika Creutzer.

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Planer på att utöka bolånet? Det här måste du känna till

8. Ta lån för sent 

Det är dyrare och svårare att ta lån som pensionär, vilket kan göra det svårt att få lån. 

– Konsumentkreditlagen som styr hur vi får låna säger att du ska ha återbetalningsförmåga, alltså vad din inkomst ger dig möjlighet att betala för att betala tillbaka lånet. Är du pensionär är risken att den förmågan är låg och det kan göra att du inte får låna, förklarar säger privatekonomiska experten Annika Creutzer.

Tänk därför på att ta ett eventuellt lån innan pensionstiden är kommen – om du planerat renovera. 

– Står du inför att snart gå i pension - eller vet att du ska gå ner i lön, passa på att ta lånet innan du börjar leva på lägre inkomster. Men kom ihåg att du måste ha råd med framtida betalningar, avslutar Annika Creutzer.

PRESENTERAS AV LENDIFY

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Lendify valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så lånar du smartast pengar till renoveringen i sommar