10 tips på hur du plastbantar i köket
Alla vet att plast är skadligt för både miljö och hälsa.
Ändå omger vi oss av mer plast än någonsin i dag.
Här får du 10 tips på hur du plastbantar i köket!
1. Stekspadar
Svart amidplast är det material som finns i dina köksredskap. Detta material har vid kontroller visat sig innehålla ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast. Och plast som kommer i kontakt med värme är det absolut farligaste.
2. Vattenkokare i plast
Byt ut din gamla vattenkokare i plast mot en i rostfritt stål. Den i plast innehåller ämnen som kan vara hälsovådliga, och de lossnar vid höga temperaturer.
LÄS OCKSÅ: Så här lätt rengör du din vattenkokare
3. Skärbrädor
Skärbrädor i plast är dåligt av flera anledningar. Förutom att plasten är giftig så frodas bakterierna i hacken, och den är heller inte lika slitstark som en i trä. Välj en i trä som är antibakteriell, och vill du inte ha en träskärbräda för kött kan du köpa en av glas, porslin, marmor, akryl, sten, stål, keramik eller corian.
LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du byta ut din skärbräda
4. Stekpannor
Eftersom plast i kontakt med värme är det absolut farligaste är just stekpanna i teflon en av de första sakerna du bör byta ut. Den mest kända av perfluorerade ämnen är PFOA som man tror är cancerogen och finns i stekpannor av teflon. Dessutom är de mycket svåra att bryta ner i naturen. Stekpanna av gjutjärn är oslagbart. Byt även ut bakformar med teflon.
5. Nappflaskor
Det har visat sig att plastnappflaskor, även sådana som är BPA-fria, släpper ifrån sig plastkemikalier till drickan. Byt ut mot nappflaskor i rostfritt stål eller glas.
6. Plasttallrikar, muggar och bestick
Barntallrikar är ofta i plast. Liksom picknick-set. Byt ut mot livsmedelsmärkt rostfritt stål eller porslin.
7. Matlådor
Ett skadligt plast-ämne som heter bisfenol A är hormonstörande, och kan i värsta fall göra dig barnlös eller utlösa cancer. Tyvärr finns det ämnet i många vardagliga föremål så som matlådor. Värmer du dessutom maten i matlådan är det extra skadligt. Köp matlådor i rostfritt stål eller glas.
8. Sugrör
Inte många vet att det faktiskt finns sugrör i rostfritt stål. Förutom bättre hälsa är de mycket skonsammare för miljön, samt billigare, eftersom du återanvänder dem hela tiden.
9. Plastfolie/fryspåsar
I stället för plastfolie kan man köpa bivaxdukar, som dessutom är återanvändningsbara. Man sköljer dem med kallt vatten och lite diskmedel. Överbliven mat kan du förvara på fat, med fat eller kastrullock över, eller i plåtburkar. Det sistnämnda kan du dessutom frysa in.
10. Diskborste/disktrasa
En diskborste i trä kan, om man tar hand om den rätt, hålla i nästan ett år. Vad gäller disktrasor rekommenderas en i lin, den går både att koka och återanvända.
LÄS OCKSÅ: Så ofta ska du byta disktrasa
Källa: Land.se, Metro.se