ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Katarina Vintrafors: "Kärleken till sagan är en grund i allt jag gör"

<span>Motivet Lady Branches av Katarina Vintrafors.</span>

Motivet Lady Branches av Katarina Vintrafors.

1/4

Motivet Ravensgirl av Katarina Vintrafors.

Motivet Ravensgirl av Katarina Vintrafors.

2/4

Motivet Ursäkta röran av Katarina Vintrafors.

Motivet Ursäkta röran av Katarina Vintrafors.

3/4

<span>&quot;Jag gillar spänningen med kontraster, det väna mot det farliga&quot;, säger Katarina Vintrafors.<br></span>

"Jag gillar spänningen med kontraster, det väna mot det farliga", säger Katarina Vintrafors.

4/4

Foto: Peter Nilsson

Katarina Vintrafors: "Kärleken till sagan är en grund i allt jag gör"

En kvinna med grenar i håret, en människokropp med näbb och fjädrar på huvudet. Konstnären Katarina Vintrafors skapar normbrytande prints med inspiration från magins värld.

Nu kan du köpa härliga motiven i LEVA&BO:s webbutik!

Gå direkt till LEVA&BO:s webbutik

 

Vem är du?
– Jag är illustratör och egentligen ny som printkonstnär. Tidigare har jag jobbat mycket med illustrationer till barnböcker och tidningar, och det var egentligen det som gjorde att jag intresserade mig för prints. Jag älskar magin i sagorna och i printsen kan jag uttrycka det på ett nytt sätt. ­Kär­leken till sagan är en grund i allt jag gör.
Vad vill du förmedla?
– För mig är det viktigt att vara normbrytande. Jag har med mig HBTQ- och jämställdhetsfrågor frågor i allt jag gör, budskapet om att man ska få vara som man är. Och så vill jag vända upp och ner på begrepp. Vad är egentligen vackert till exempel? En vacker kvinna som får långa korpnaglar – då kan det bli en balans mellan det vackra och det fula som jag älskar. Jag vill att man ska titta på mina prints och verkligen känna något.

 

LEVA&BO Shopping: Se alla prints av Katarina Vintrafors här

 

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag tar gärna med mig sagostämningen i mina motiv, och gillar spänningen med kontraster, det väna mot det farliga och så vidare. Jag målar gärna motiv med samspelet människa-djur-natur. Till exempel en kvinna som har grenar i håret, eller en person som är hälften djur och hälften människa.

Du håller dig till mest till svartvitt och dova toner.
– Ja, det har blivit så, förmodligen för att jag har arbetat så mycket med färg i barnböcker. Jag har nog blivit lite mättad på färg och kan tycka att illustrationer kommer fram bättre i svartvitt.
Hur inreder du själv?
– Det är egentligen min fru som inreder mest, vi har mycket ljusa och pastellfärgade toner och en ganska neutral färgskala med mycket tavlor på väggarna. Och mycket levande ljus – jag älskar ljus! Och gröna växter!