Kakla själv i köket - följ vår guide steg för steg

Se till att väggen är torr och ren.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

1 av 10: Se till att väggen är torr och ren.

Dags att blanda till fästmassan.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

2 av 10: Dags att blanda till fästmassan.

Dela med kakelskärare.

3 av 10: Dela med kakelskärare.

Hålsåg i diamant eller metall.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

4 av 10: Hålsåg i diamant eller metall.

Låt torka minst ett dygn.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

5 av 10: Låt torka minst ett dygn.

Dags att foga.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

6 av 10: Dags att foga.

Rengör väggen flera gånger.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

7 av 10: Rengör väggen flera gånger.

Polera med trassel.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

8 av 10: Polera med trassel.

Silikonfog med fogspruta.

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

9 av 10: Silikonfog med fogspruta.

Klart!

Foto: Helene Scheibe/Sinkadus / HELENE SCHEIBE/SINKADUS

10 av 10: Klart!

KÖK. Kakel finns i många varianter och att kakla är ett smart knep att förnya köket på.

Ett nytt kakel ovanför bänkskivan gör underverk.

Följ våra tips steg för steg för ett lyckat resultat.

Andra har också läst

INNAN DU KAKLAR – FÖRBERED

Se till att väggen är torr och ren

1. För att den första kakelraden ska kunna sättas mot bänkskivan, måste man först försäkra sig om att bänkskivan är helt i våg. Mät med ett långt vattenpass. Med vattenpass eller lasermätare kan man sedan dra räta riktlinjer att arbeta efter. Se till att väggytan är torr och ren. Att sätta plattor är ett kladdigt arbete. För att skydda bänkskiva och i detta fall även en induktionshäll ska ytan täckas. Mjölkpapp är tjockt och har en glatt yta som förhindrar att fäst- och fogmassa går igenom. Tejpa mjölkpappen runt om bänkskivan.

ARBETA I ETAPPER

Dags att blanda till fästmassan

2. Här används superfix av märket Kiilto. Fäst­massan blandas enligt instruktionerna på förpackningen. En kraftig borrmaskin med en anpassad visp behövs för att torrmaterialet ska blandas ordentligt. Låt massan stå i 5-10 minuter, blanda igen. Bred ut massan med den släta sidan på en tandad spackel. Stryk inte ut mer massa än du hinner plattsätta inom femton minuter. Dra av fixet med den tandade ytan. Storleken på tandningen varierar. Plattan trycks och gnuggas i rätt läge. Det är viktigt att fixet täcker hela plattans baksida för bästa vidhäftning.

SPECIALANPASSADE KAKELPLATTOR

Dela med kakelskärare

3. Till plattor som ska kapas behövs en kakelskärare. Plattan ritsas och delas med kakelskäraren. Men när det gäller eluttag krävs andra verktyg. Är det bara ett litet hörn av en platta som ska bort, kan den nypas bort med en kakeltång. För att ta ett hål lagom stort för en eldosa behövs en speciell kakelborr. Glöm inte att använda skyddsglasögon! Sätt plattan på plats och mät ut för håltagningen.

BORRA HÅL

Hålsåg i diamant eller metall

4. Mindre hål i kaklet borras med kakelborr. En håltagning för exempelvis en eldosa görs med en hålsåg. Det finns olika storlekar på hålsågens skär, från cirka 5 millimeter och upp till 115 milli­meter. Skäret kan vara av hårdmetall eller diamant. Diamant är att föredra då det är betydligt hårdare. Kostnaden för en hålsåg i hårdmetall är inte så stor, däremot är diamantborrar riktigt dyra. Föredrar man att arbeta med de bästa verktygen men inte har ytterligare användning för dem, är det förmodligen mest ekonomiskt att hyra verktygen i stället.

SISTA ETAPPEN MED KAKELFIX

Låt torka minst ett dygn

5. Fästmassan torkar ganska snabbt. Därför är det bäst att arbeta etappvis med att sätta plattorna. Blanda lite lagom mängd fästmassa åt gången och arbeta med en begränsad yta. Stryk ut nästa omgång med fix och dra av ytan med tandspackeln. Denna sättning av plattor som visas på bilden, där kakelplattorna förskjuts med halva bredden, heter halvstensförband. Det är en klassisk sättning som ger ett fint resultat med dessa fasade plattor. Fästmassan ska torka i minst ett dygn innan ytan kan fogas.

DAGS ATT FOGA

Kakelväggen

6. När fästmassan är helt torr kan kakelväggen fogas. Men innan dess är det bra att förbereda fogarna. Se till att fästmassan inte har vällt upp i fogen. Känn också med handen över kakelplattorna och se till att inga limsträngar ligger kvar på glasyren. Fogmassan blandas enligt förpackningen och ska vila i 10 minuter. Lägg på massan diagonalt över kakelytan med en fogplatta. Arbeta in fogmassan ordentligt. Skrapa sedan bort överflödet.

TVÄTTA BORT FOG

Rengör väggen flera gånger

7. Efter cirka 30 minuter är fogen yttorr. Det går dock att forma fogen och få det djup som önskas. Dags att tvätta bort fogmassan. En fogbräda med svampbelägg är ett bra verktyg. I fogbaljan sitter rullar som man pressar fogbrädan mot för att få ut överflödigt vatten. Rengör hela kakelväggen flera gånger och skölj ur fogbrädans svamp ofta. När du är klar ska kakelytan vara helt ren från fogrester. Ett alternativ till fogbrädan är en mjuk svamp. Om fogen blir skadad eller för grund, går det enkelt att fylla på med ny fogmassa och släta till fogen med svampen.

EFTERPOLERA

Polera med trassel

8. Efter drygt en timme har fogen torkat. Fogen ljusnar något när den är torr. Polera kakel­ytan med trassel. Extra hårda fogar fås genom att de eftervattnas i 2-3 dygn. På stänkskydd i kök där mat och stekfett kan stänka upp, kan fogen skyddas med en fogförseglare.

MJUKFOGA

Silikonfog med fogspruta

9. Det sista momentet vid plattsättning är att mjukfoga. På marknaden finns många olika typer av fogmassa. Den vanligaste är av silikon. I det här fallet används silikonfog som appliceras med en fogspruta. Fyll fogen med silikonmassa och dra en sträng jäms med bänkskivan och i skarven intill högskåpet. Fogen jämnas till med en fogutjämnare, en silikondragare eller med ett finger. Spraya ytan med en blandning av diskmedel och vatten. Släta sedan till fogen med ett jämnt tryck i ett drag. Torktiden är ett dygn. OBS! Silikonfog är ej övermålningsbar.

 

LÄS MER om kök!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer