1 AV 3
De supertrendiga pastellerna hittas även i kakelutbudet. Pudriga pasteller kan till exempel skapa retrokänsla i kök och badrum. Ljusblått kakel Aqua azzuro. 10x10 cm, 425 kronor/kvm, Centro.
2 AV 3
De marockanska kakelplattorna syns nu i en mer nedtonad stil. Mönstren känns igen men färgerna är mildare. Vintage Grigio dekor från Golvabia, 527 kronor/kvm, Happy homes.
3 AV 3
Du kan kakla själv. Men ta hjälp av kunniga i branschen om du är det minsta osäker på hur du ska göra.
Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

Kakel – att välja rätt till ditt kök eller badrum

Kakel är både snyggt och hållbart. Dessutom är det lätt att städa.

Men det kan vara svårt att välja rätt.

Här är bästa tipsen för dig som är ute efter nytt kakel i kök eller badrum.

När du ska börja kakla ett rum är det en hel del att tänka på.

Vad får kaklet kosta? Vilken färg ska jag ha på kaklet? Hur stora plattor ska jag ha? Hur gör jag?

 

Planera rummet med kakel

Gör en mätning och skiss av rummet att ha som grund när du ska kakla. Tänk också på vad du har för behov av rummet – det styr många av dina val.

 

Sätt en budget för kaklet

En bra idé är att börja med att sätta en budget. Vad får kaklet kosta? Kakelplattor köper du per kvadratmeter – och det blir alltid svinn. Räkna med svinn på ungefär tio procent. Ju mer fönster, dörrar, hörn och kanter du har där kaklet måste beskäras, desto mer svinn blir det. Arbetskostnaden för att kakla styrs dels av vilka plattor du väljer och dels hur stor yta som ska kaklas.

 

Kakla rätt

Att sätta kakel och klinker i kök och hall klarar de flesta som gillar att göra det själv. Behöver du däremot renovera badrummet, tvättstugan eller annat våtrum rekommenderas att du tar hjälp av en behörig plattsättare. Fråga alltid om råd hos kunniga inom branschen om du är osäker.

 

Välja kakel

Vilket kakel du ska ha beror till exempel på hur rummet du ska kakla ser ut. Vilken stil vill du ha? Hämta inspiration från internet, inredningsmagasin och utställningar. Se till att du väljer rätt stil på kaklet för den stil du vill ha i rummet.

 

Bra att veta om kakel

 Kakel har obegränsad livstid, men fogarna kan behöva bättras på efter ungefär tio år. Mindre plattor ger mer fog.
 

 Kakelfog finns i olika färger. Ju ljusare fog, desto smutsigare blir den.
 

 Mät hur många kvadratmeter ytorna är, så att du får fram hur mycket kakel, klinker eller mosaik du behöver. Men lägg alltid på för spill.
 

 Glöm inte att ta hjälp om du är det minsta osäker. Du vill inte vara med om att behöva göra om jobbet.
 

 

Källa: Byggahus.se, Kakelspecialisten