Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Soffan Havsten som man kan ha både inomhus och utomhus har piffats med rustika kuddar i linne och fått en lantlig stil.Soffan Havsten som man kan ha både inomhus och utomhus har piffats med rustika kuddar i linne och fått en lantlig stil.Soffan Havsten som man kan ha både inomhus och utomhus har piffats med rustika kuddar i linne och fått en lantlig stil.
Superfront gör luckor och garderobsdörrar till Ikeas vanligaste skåpstommar och säljer även handtag, knoppar och toppstycken som man kan uppdatera sina gamla skåp med.Superfront gör luckor och garderobsdörrar till Ikeas vanligaste skåpstommar och säljer även handtag, knoppar och toppstycken som man kan uppdatera sina gamla skåp med.Superfront gör luckor och garderobsdörrar till Ikeas vanligaste skåpstommar och säljer även handtag, knoppar och toppstycken som man kan uppdatera sina gamla skåp med.
1 AV 2
Soffan Havsten som man kan ha både inomhus och utomhus har piffats med rustika kuddar i linne och fått en lantlig stil.
Foto: Martin Cederblad
2 AV 2
Superfront gör luckor och garderobsdörrar till Ikeas vanligaste skåpstommar och säljer även handtag, knoppar och toppstycken som man kan uppdatera sina gamla skåp med.
Foto: Superfront

Inredarnas Ikea-favoriter – så stylar du som proffsen

Kan man få sitt hem att se så snyggt och stylat ut som i inredningsmagasinen – med Ikea-möbler? Absolut! Inredarna använder nämligen ofta möbler från Ikea.

Här tipsar proffset om vilka prylar du ska satsa på och avslöjar knepen som lyfter dem.

För det otränade ögat kan det vara svårt att upptäcka dem. Men visst finns de där. Ikea-möblerna i de lyxiga inredningsreportagen – i en harmonisk mix med dyra designklassiker och de senaste trenderna. Att mixa gammalt och nytt, design och budget, är helt enkelt ofta det som skapar ett intressant och härligt hem.

Karolina Karlsson jobbar som inredare på magasinet Sköna hem. Hon berättar att de ofta använder möbler och prylar från Ikea när de skapar miljöer till sina inredningsreportage.

– Det är helt ointressant att köpa in hela koncept. Våra ledord är trend, tradition och kvalitet och det ska vara en blandning av gammalt och nytt. Samma sak är det hemma, man vill ha en blandning av loppisfynd, ärvt och nytt.

Hon medger att det kan vara lite tidskrävande att montera Ikeas möbler men att resultatet ofta blir bra. 

– Man får vara lite händig! 

Glasburkar och förvaringsstång från Ikea till en köksstyling.Glasburkar och förvaringsstång från Ikea till en köksstyling.Glasburkar och förvaringsstång från Ikea till en köksstyling.
Glasburkar och förvaringsstång från Ikea till en köksstyling. Foto: Karl Anderson
Uppdatera en gammal träbyrå med nya ben och knoppar. Dessa kommer från Prettypegs.Uppdatera en gammal träbyrå med nya ben och knoppar. Dessa kommer från Prettypegs.Uppdatera en gammal träbyrå med nya ben och knoppar. Dessa kommer från Prettypegs.
Uppdatera en gammal träbyrå med nya ben och knoppar. Dessa kommer från Prettypegs. Foto: Prettypegs

Lätt att förändra möbler från Ikea

Att möblerna kommer i en byggsats kan också vara en fördel. Det gör det lättare att anpassa dem som du vill. 

– Stora soffbord som är så härligt kanske kan vara svårt att hitta. Då kan du ta ett matbord och gör soffbord av. Såga av benen innan du sätter på dem.

Hon berättar att de ofta gör om möblerna på olika sätt och att små förändringar kan göra stor skillnad.

– Blå-sprejade stålben på en modern grå soffa blir ursnyggt! Du kan också sy ett överdrag till en tunn madrass och lägga över soffan så att du får en stor sittdyna i stället för två eller tre plymåer. Plötsligt blir det extra stiligt.

Hon tycker att du ska köpa möbler som håller länge och som går att förändra när du tröttnar på dem. Ullmattor håller länge och möbler i trä i stället för laminat går att slipa och betsa eller måla om.

– Välj inte de trendigaste, man vet ju hur snabbt man förälskar sig i en trend men också hur snabbt man tröttnar.

LÄS MER: Så lyckas du med perfekta stilleben – inredarnas 10 bästa tips

Karolinas tips på möbler och smarta Ikea-hacks:

Trärena furumöbler som exempelvis Ivar

Möbler i massiv obehandlad furu är bra. Ivar är ett exempel på ett superbra skåp som vi använder ofta. Det går att lasera och måla, sätta ben på eller hänga upp på väggen eller sätta fina knoppar och handtag på. Du kan måla in skåpet i samma nyans som väggen och plötsligt är det jättefint. Eller måla luckorna i någon knasig färg. Det finns så många olika varianter man kan göra för att få den personlig och göra den till något helt annat. 

Skåpet Havsta harmålats i samma kulör som väggen: Modern beige lady pure från Jotun. Knopparna är utbytta till Borghamn. Bordslampan heter Tärnaby och kommer också från Ikea. De runda vaserna är från Norrgavel och den höga vasen från Manu/Malmstenbutiken.Skåpet Havsta harmålats i samma kulör som väggen: Modern beige lady pure från Jotun. Knopparna är utbytta till Borghamn. Bordslampan heter Tärnaby och kommer också från Ikea. De runda vaserna är från Norrgavel och den höga vasen från Manu/Malmstenbutiken.Skåpet Havsta harmålats i samma kulör som väggen: Modern beige lady pure från Jotun. Knopparna är utbytta till Borghamn. Bordslampan heter Tärnaby och kommer också från Ikea. De runda vaserna är från Norrgavel och den höga vasen från Manu/Malmstenbutiken.
Skåpet Havsta harmålats i samma kulör som väggen: Modern beige lady pure från Jotun. Knopparna är utbytta till Borghamn. Bordslampan heter Tärnaby och kommer också från Ikea. De runda vaserna är från Norrgavel och den höga vasen från Manu/Malmstenbutiken. Foto: Ragnar Ómarsson
En gammal Tarva-byrå i massiv obehandlad furu har fått ett tunt lager färg så att träådringen fortfarande är synlig för en naturlig känsla. Knopparna har bytts mot handtag i läder.En gammal Tarva-byrå i massiv obehandlad furu har fått ett tunt lager färg så att träådringen fortfarande är synlig för en naturlig känsla. Knopparna har bytts mot handtag i läder.En gammal Tarva-byrå i massiv obehandlad furu har fått ett tunt lager färg så att träådringen fortfarande är synlig för en naturlig känsla. Knopparna har bytts mot handtag i läder.
En gammal Tarva-byrå i massiv obehandlad furu har fått ett tunt lager färg så att träådringen fortfarande är synlig för en naturlig känsla. Knopparna har bytts mot handtag i läder. Foto: Ikea
Ivar är ett exempel på ett superbra skåp som vi använder ofta. Här har de ställts på en sockel och målats med kulören Arsenic no 214 från Farrow & Ball.Ivar är ett exempel på ett superbra skåp som vi använder ofta. Här har de ställts på en sockel och målats med kulören Arsenic no 214 från Farrow & Ball.Ivar är ett exempel på ett superbra skåp som vi använder ofta. Här har de ställts på en sockel och målats med kulören Arsenic no 214 från Farrow & Ball.
Ivar är ett exempel på ett superbra skåp som vi använder ofta. Här har de ställts på en sockel och målats med kulören Arsenic no 214 från Farrow & Ball. Foto: Martin Cederblad

• Strama soffor från Ikea

Ikeas strama soffor använder vi ofta. De kan enkelt få ett nytt schyst utseende med olika överdrag som man kan byta ut. Bemz är ett av flera företag som tillverkar skräddarsydda överdrag till Ikea-soffor. Byt till ett överdrag i sammet och plötsligt får du ett exklusivt utseende på en Ikea-stomme.

Ikeas soffa Stocksund har uppdaterats med ett överdrag i sammet från Bemz.Ikeas soffa Stocksund har uppdaterats med ett överdrag i sammet från Bemz.Ikeas soffa Stocksund har uppdaterats med ett överdrag i sammet från Bemz.
Ikeas soffa Stocksund har uppdaterats med ett överdrag i sammet från Bemz. Foto: Bemz

Ikeas köksskåp blir snygga sideboards

Ikeas köksskåp Bestå och Metod kan bli snygga sideboards. De finns i många fina format och kan byggas väldigt långa. Ett överskåp med luckor som man öppnar uppåt kan bli ett snyggt väggskåp på 160 centimeter med ett eller ett par stödben. Just väggskåp vill man gärna få upp från golvet för ett lättare intryck men vill man få det långt kan de ibland behövas ett stödben eller två och ändå bli väldigt bra. 

Ikea-stommarna Bestå och Metod finns i många fina format och kan byggas väldigt långa. Superfront gör många fina luckor och dörrar till stommarna och säljer även handtag, knoppar och toppstycken.Ikea-stommarna Bestå och Metod finns i många fina format och kan byggas väldigt långa. Superfront gör många fina luckor och dörrar till stommarna och säljer även handtag, knoppar och toppstycken.Ikea-stommarna Bestå och Metod finns i många fina format och kan byggas väldigt långa. Superfront gör många fina luckor och dörrar till stommarna och säljer även handtag, knoppar och toppstycken.
Ikea-stommarna Bestå och Metod finns i många fina format och kan byggas väldigt långa. Superfront gör många fina luckor och dörrar till stommarna och säljer även handtag, knoppar och toppstycken. Foto: Superfront

 

 

Här har glasdörrarna till skåpet Bestå fått fått en fin figurativ dekor på insidan av glaset. Ansiktena är målade med väggfärg och det finurliga är att färgen enkelt kan skrapas bort med en glasskrapa när man tröttnat på motivet.Här har glasdörrarna till skåpet Bestå fått fått en fin figurativ dekor på insidan av glaset. Ansiktena är målade med väggfärg och det finurliga är att färgen enkelt kan skrapas bort med en glasskrapa när man tröttnat på motivet.Här har glasdörrarna till skåpet Bestå fått fått en fin figurativ dekor på insidan av glaset. Ansiktena är målade med väggfärg och det finurliga är att färgen enkelt kan skrapas bort med en glasskrapa när man tröttnat på motivet.
Här har glasdörrarna till skåpet Bestå fått fått en fin figurativ dekor på insidan av glaset. Ansiktena är målade med väggfärg och det finurliga är att färgen enkelt kan skrapas bort med en glasskrapa när man tröttnat på motivet. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ikea-ramar till en snygg tavelvägg

Ramar i olika storlekar och utseende finns det gott om på Ikea och passar bra om man gillar oregelbundna tavelväggar och vill mixa med gamla skruttiga ramar eller med en fläskig guldram.
Köp riktigt glas och sätt in i de större Ribba-ramarna så blir det riktigt schyst. Många av ramarna är också lätta att måla om eller förändra med dekorationer. 

Byt ut plastglaset till riktigt glas i Ribba-ramarna så blir det riktigt schyst.Byt ut plastglaset till riktigt glas i Ribba-ramarna så blir det riktigt schyst.Byt ut plastglaset till riktigt glas i Ribba-ramarna så blir det riktigt schyst.
Byt ut plastglaset till riktigt glas i Ribba-ramarna så blir det riktigt schyst. Foto: Martin Cederblad
Här har inredarna förvandlat spegeln Langesund till en blå solspegel. Spegeln är gjord av vikta pappersblad som limmats fast på spegelns ram. Det blå PS-skåpet har fått ett lyft med några tofsar på knopparna.Här har inredarna förvandlat spegeln Langesund till en blå solspegel. Spegeln är gjord av vikta pappersblad som limmats fast på spegelns ram. Det blå PS-skåpet har fått ett lyft med några tofsar på knopparna.Här har inredarna förvandlat spegeln Langesund till en blå solspegel. Spegeln är gjord av vikta pappersblad som limmats fast på spegelns ram. Det blå PS-skåpet har fått ett lyft med några tofsar på knopparna.
Här har inredarna förvandlat spegeln Langesund till en blå solspegel. Spegeln är gjord av vikta pappersblad som limmats fast på spegelns ram. Det blå PS-skåpet har fått ett lyft med några tofsar på knopparna. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

Gör en platsbyggd bokhylla av Billy bokhyllor

Billy-bokhyllorna är också något vi använder och som med små medel kan få en helt annan känsla. Sätt bara en list högst upp mot taket och längs sidorna så får du känslan av en platsbyggd bokhylla. Det blir väldigt fint när hyllorna går hela vägen upp till taket.

Stora mattor från Ikea 

Stora mattor gillar vi! Det finaste är att kunna ha ett helt möblemang på mattan – soffa, soffbord och fåtölj. Stora mattor är dock väldigt dyra. Men Ikeas mattor är prisvärda och genom att tråckla ihop två stora mattor kan man få en jättestor matta till ett bra pris. Att laska en synlig söm på en sisalmatta eller ullmatta kan också bli väldigt fint!

Karolinas tips är satsa på ullmattor som är slitstarka och håller länge. Ikeas mattor är prisvärda och genom att tråckla ihop två stora mattor kan man få en jättestor matta till ett bra pris. Ullmattan i de olika blå nyanserna är handgjord och heter Tranget.Karolinas tips är satsa på ullmattor som är slitstarka och håller länge. Ikeas mattor är prisvärda och genom att tråckla ihop två stora mattor kan man få en jättestor matta till ett bra pris. Ullmattan i de olika blå nyanserna är handgjord och heter Tranget.Karolinas tips är satsa på ullmattor som är slitstarka och håller länge. Ikeas mattor är prisvärda och genom att tråckla ihop två stora mattor kan man få en jättestor matta till ett bra pris. Ullmattan i de olika blå nyanserna är handgjord och heter Tranget.
Karolinas tips är satsa på ullmattor som är slitstarka och håller länge. Ikeas mattor är prisvärda och genom att tråckla ihop två stora mattor kan man få en jättestor matta till ett bra pris. Ullmattan i de olika blå nyanserna är handgjord och heter Tranget. Foto: Ikea

LÄS MER: Förändra med färg på väggarna – 7 snygga och nyskapande tips

LÄS MER: Inredarens tips! Så hittar du rätt sänggavel till ditt sovrum

LÄS MER: Här är sakerna du aldrig mer behöver köpa nya