1 av 4: Ojämna kanter. Två olika nyanser på väggarna gör ett rum mer levande, men vad är det som säger att kanten måste vara spikrak? Släpp loss kreativiteten och målarpenseln och skapa till exempel vågor eller hackiga kanter. På bilden syns kulörerna Forest Ground, Gentle Tide och Cascating Water, alla från Nordsjö.
2 av 4: Mjuka kontraster. Den klassiska fondväggen är ett smart val om du vill få in lite färg utan att för den delen måla om hela rummet. Att kombinera den med vita väggar kan dock ibland upplevas som en för hård kontrast. För ett mjukare resultat, testa att matcha den färgglada väggen med en annan ljus och neutral färg, som beige. Fondväggen är målad i kulören Amber Red och resten i Soothing Beige, båda från Jotun. Foto: LINE KLEIN
3 av 4: Inredaren och textildesignern Maria Löw ger sina bästa tips på hur du väljer rätt färger i år. Foto: Per-Magnus Persson
4 av 4: Detaljpiff. Vissa detaljer i hemmet är allt annat än roliga, så varför inte piffa till dem med ett lager färg? Här har elementet målats i kulören Anis 681, medan väggen är målad med Stilla 779, båda från Beckers. Foto: MICHAEL FORSTER

Inredaren tipsar: Så enkelt förnyar du ditt hem med färg

Det finns en uppsjö färger och nyanser där ute. Inredaren och textildesignern Maria Löw ger sina bästa tips på hur du väljer rätt.

– Den grågröna trenden fortsätter.

Hur väljer man rätt färger till sitt hem?

– Först och främst tycker jag att du ska utgå från vad du själv tycker om, det är ju ändå du som bor där. Men vill du ha en tidlös färg kan du även välja kulörer som har något med husets arkitektur, tidsepok och omgivningar att göra, oavsett om du bor i en sekelskifteslägenhet eller ett 1960-talshus. Du kan också utgå från ditt möblemang och försöka hitta en färg som samspelar med det, samt knyter ihop allt till en fin helhet. Du kan med fördel även välja en och samma färg i flera rum. På så sätt får du en lugn och harmonisk bas till olika typer av möbler du kanske redan har i din ägo.

Vilka färger är tidlösa?

– Grå är alltid en bra basfärg, och det finns otroligt många olika nyanser och valörer av grått. Det känns också flott, fungerar bra till vita snickerier och brunt trä, och framhäver färger på tavlor och textilier på ett bra sätt. 

Vilken väggfärg är allra hetast 2019?

– Den grågröna trenden fortsätter och är fin till alla trärena ytor och gröna växter som är så moderna just nu. Även beige och lite jordiga färger gäller fortfarande. Överhuvudtaget är kulörer med lite svärta i sig, som smutsiga pasteller, inne just nu. 

Trendande kulörer just nu!

Nyanser av grått – den perfekta och alltid fungerande basfärgen.

Trendfärg – grågröna kulörer fortsätter vara en stark trend.

Smutsiga toner – kulörer med svärta i sig, som mustiga pasteller.

Naturnära – beige och jordiga kulörer är säkra kort. 

LÄS MER: Här är alla inredningstrenderna som gäller 2019

Välj rätt vit nyans

Foto: JAMES MERRELL

Ett vitt tak och vita lister kräver också eftertanke då det finns så många nyanser att välja mellan. Huvudregeln heter att man bör matcha en varm vit nyans med varma färger, och en kall vit nyans med kalla kulörer. Rådfråga din färghandlare om du är osäker på vilken nyans som passar just hemma hos dig. Den rosa väggfärgen heter Sulking Room Pink och kommer från Farrow & Ball. 

Tänk på ljuset 

Foto: JAMES MERRELL

Låt rummets förutsättningar bestämma väggarnas kulör. Mörkare och starkare kulörer blir perfekta i ett rum med många eller stora fönster, då det naturliga ljusflödet gör att det inte känns instängt. Här är väggen målad i kulören Bancha från Farrow & Ball. 

Skapa ett konstverk

Skippa behovet för tavlor och måla konsten direkt på väggen. Endast fantasin sätter gränser, men med målartejp och schabloner kommer du långt. På bilden har man använt nyanserna Smoking, Oktan, Brownie, Chicken Coop och Blåstång från Alcro. 

Måla in hyllan

Foto: JAMES MERRELL

Testa att måla en inbyggd hylla i samma nyans som väggarna. Oavsett om du väljer en ljus eller mörk färg blir intrycket harmoniskt. Här är allt målat i kulören School House White från Farrow & Ball. 

Färgsätt luckorna

Att måla köksluckorna är ett enkelt och billigt sätt att förnya köket utan att göra en helrenovering. Dessa köksluckor är målade i kulören Kubel Green Forest från Nordsjö. 

Måla monokromt

Foto: KLAS SJÖBERG

Att välja samma färg till väggar, lister och dörrar skapar ett modernt och effektfullt slutresultat. Här har man målat allt i kulören Vattenblänk från Alcro.  

Kontrastrik dörr

Foto: SHUTTERSTOCK

Glöm inte dörren! Genom att måla den i en färg som bryter av mot väggarna blir den ett blickfång att räkna med. På bilden är den färgsatt med Dusty Blue från Sadolin. 

Måla badrummet

Foto: JAMES MERRELL

Med målarfärg är det lätt att göra badrummet personligt eftersom du kan välja vilken nyans som helst. Var dock noga med att använda våtrumsfärg till väggarna och följa alla instruktioner. För att ge badkarets utsida ett nytt utseende brukar en kakel- och emaljfärg fungera bra. Detta badrum är målat i nyansen Paean Black från Farrow & Ball. 

LÄS MER: Här är 12 prylar du måste sluta inreda med 2019

Välj gult

Gult är fult heter det ju, men inget kunde vara mer fel. Guldigt gula nyanser är en av de hetaste trenderna 2019 och ger vilket rum som helst en varm och ombonad känsla. Den här väggen är målad i kulören Spiced Honey från Nordsjö. 

Kulört helhetstänk

Foto: MICHAEL FÖRSTER

Ge ditt hem en röd tråd genom att måla alla väggar i färger som samspelar med varandra. Här har man lekt med olika pasteller med samma mättnadsgrad för ett ljust men ändå färgglatt resultat. Kulörerna heter Puderrosa 673 och Akvarell 737, båda från Beckers. 

Måla taket 

Foto: JAMES MERRELL

Skapa ett spännande djup i rummet genom att skippa det vita taket och i stället måla det i en starkare kulör. Det blir både personligt och snyggt! Väggar och tak är målade i nyansen Treron från Farrow & Ball. 

Kom ihåg karmarna

Foto: LINE KLEIN

Vita fönster- och dörrkarmar är ett klassiskt val, men valet av en annan neutral kulör, såsom grått eller beige, ger rummet ett helt nytt uttryck. Här har man målat väggen i färgen Rural och fönsterdörrarna i nyansen Comfort Grey, båda från Jotun. 

Triss i nyanser

Skapa en spännande och levande känsla i rummet genom att måla väggar och tak i flera olika nyanser av din favoritfärg. Här är väggarna målade i kulörerna Mistel 800 och Salvia 825, och taket i Lilja 820, alla från Beckers. 

Rosa är helrätt

Foto: LINE KLEIN

Modernisera den klassiska bröstpanelen genom att måla den i en spännande färg. En puderrosa nyans, som Senses från Jotun, känns helrätt 2019. Färgsätt en möbel med samma nyans för extra trendpoäng. 

Matcha med möbler

Måla ett bord eller några stolar i samma kulör som väggarna. Resultatet blir lekfullt men samtidigt harmoniskt. Väggar och bord är målade i nyansen Old Rose från Alcro. 

LÄS MER: Lekfulla retromönster hos Ikea - spana in vårens nyheter

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.