Inredaren: Så stylar du din bostad inför försäljning

”Köparna är vana vid att det är stylat, men det behöver inte kosta 40 000, eller ens 25 000”, säger Andrea Brodin-

”Köparna är vana vid att det är stylat, men det behöver inte kosta 40 000, eller ens 25 000”, säger Andrea Brodin-

Homestyling kan öka slutpriset på din bostad med tio procent. Men professionell homestyling kan bli en dyr affär. 

Lär dig hur du stylar själv med våra bästa tips.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Inredaren och stylisten Andrea Brodin har stor erfarenhet av att fixa till boenden inför försäljning. Hennes karriär började med just homestyling.

Vilket är ditt bästa homestylingtips, Andrea?

– Mitt bästa tips är att städa ordentligt. Som köpare har man undersökningsplikt vilket innebär att man måste kolla överallt. Då är det trevligt om det är rent.

Är det verkligen nödvändigt med homestyling inför en försäljning?

– Det går förstås att sälja sitt boende ändå. Men vissa förändringar kan vara bra att göra för att optimera boendet. Till exempel vet man att det ofta blir trångt i hallen, då kan det vara bra att rensa upp lite där så att köparna inte behöver trängas mer än nödvändigt i entrén. Som köpare vill man gärna komma fram till fönstren så att ta bort möbler här kan också vara bra. En styling gör man också för mäklarbilderna. Där skapas ju det första intresset. Nu för tiden är köparna vana vid att det är stylat, men det behöver inte kosta 40 000, eller ens 25 000. 

Vet man säkert att homestyling ökar priset?

– Det finns forskning som visar att priset går upp med ungefär tio procent om lägenheten är stylad, det är rätt mycket. 

ANNONS: Online kurs: Homestyling med Andrea Brodin (Extern länk) 

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fler spekulanter slåss om stylade lägenheter.

Andreas bästa tips

Tänk igenom vilken känsla du vill att hemmet ska ge. Hur mycket mäktar du med att göra? Gör gärna upp en plan för varje rum.

Röj och rensa! Ska du flytta är det troligen något du ändå både vill och kommer att behöva göra, så varför vänta? Boka en dag i kalendern när du inte gör någonting annat och gå loss.

Ta bort personliga prylar. Tandborstar, hygienprodukter, underkläder, bröllopsfoton, barnfoton och alster ska bort. På visningen vill man inte ha känslan av att vara hemma hos någon.

Gör klart ofärdiga projekt. I alla hem finns hörn där vi inte blev klara, där orken tröt eller tiden inte räckte till. En list som sitter lite löst, gångjärnet som gnisslar, bildäcken på balkongen, handtaget som lossnar osv. Fixa klart det. Ta hjälp om du inte kan/orkar/hinner själv. Det är värt det. Halvtrasiga detaljer och inredning som direkt måste ses över och lagas är ingen visningshöjare.

Många ljuskällor skapar harmoni. Ingenting kan lyfta ett hem så som fint ljus. Bra belysning gör en bostad vacker, dålig belysning gör motsatsen. 

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

LÄS MER: Mäklaren: Så spelar du bort motståndarna under budgivningen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande