1 av 2: Sommarhäng. Max, Molly och Malte gillar det nya huset. Altanen är en favorit när vädret tillåter. Här är den möblerad med Bean bag-säten som tål att stå utomhus, 2 395 kronor styck, WeGot. Sängen i trä är köpt på Blocket. Lamellgardiner i fönstren, från 200 kronor styck, Jysk. Foto: Magnus Selander
2 av 2: Blått & grönt. Utanför huset blommar lavendel i stora mängder och sprider ljuvlig doft. Foto: Magnus Selander

Inred somrigt och snyggt i smarta minihuset

Det lilla huset på tomten hos den gotländska familjen blev ett praktiskt gästhus och ett mysigt tillhåll för barnen. Med ganska enkla medel inreddes attefallshuset i en somrig stil.

LÄS OCKSÅ: Prisvärda och snygga – här är 10 smarta minihus

 

Foto: Magnus Selander

Litet lantkök. Köket har fått ta plats i en hörna där gamla 40-talsskåp har använts som bas. Väggen kaklades med vitt standardkakel, 89 kronor per kvadrat, K-Rauta. Öppna hyllor på konsoler i stället för väggskåp rymmer det som används dagligen. Diskbänken har gjutits i betong och kombineras med Ikeas vita porslinsho för 1 295 kronor. Sopset, 650 kronor, Iris hantverk. Övrigt privat.

 

Foto: Magnus Selander

Tvätthörna. En charmig tvätthörna har inretts med en praktisk vattenbehållare på väggen, Granit har liknande för 399 kronor. Litet sidobord, 450 kronor, porslinsskål, 350 kronor, Evensen antik. Skåpet är ett loppisfynd med inbyggd speldosa, vrid upp och borsta tänderna medan den spelar.

 

Foto: Magnus Selander

Dukat ute. Trädgårdsmöbeln är dukad med 50-talswporslin med tidstypiskt mönster och klassiska glas tillsammans med nyinköpta vinglas och bestick från Ikea.

 

Foto: Magnus Selander

Randigt. Sängarna har överkast i fräscht rött och vitt och det lilla sängbordet har fått en ny större skiva av kalksten från Slite stenhuggeri. Spegel, 495 kronor, Afroart. Både överkast och matta är köpta på auktion.

 

Foto: Magnus Selander

Fint i betong. Den mönstrade betongplattan är gjord av form­givaren Tove Adman och det lilla djuret har Anne Nilsson gjort, båda boende och ­verksamma på Gotland.

 

Foto: Magnus Selander

Liten matplats. Ett litet slagbord är perfekt till matplatsen när ytan är begränsad, 400 kronor, Myrorna. Stolarna är loppisfynd som klätts om med nytt tyg. Den stora kulramen är köpt på en gårdsauktion och fungerar ofta som klädhängare. Övrigt privat.

 

Foto: Magnus Selander

Vardagsrum. En del av utrymmet i huset har inretts som vardagsrum med soffa, fårskinn och förvaring. Soffa, 4 495 kronor, Ikea. Fårskinn, 899 kronor, Åhléns. Byrån består av två aluminiumlådor som försetts med hjul. Hos Linde + Larsen finns ett stort sortiment av liknande lådor. Övrigt privat.

 

Foto: Magnus Selander

Vedeldad. Bras­kamin, 3 795 kronor, Kamin­experten, står på en kalkstensskiva från Slite stenhuggeri. Vedkorg i gummi, 295 kronor, Afroart. Plåt­lådan är köpt på loppis och användes ursprungligen som matförvaring på ett flygplan.

 

Foto: Magnus Selander

Stilleben. Sängbordet är pyntat med blandade loppisfynd och plockade sommar­blommor.

Litet & supersmart

Ett attefallshus får vara högst 25 kvadratmeter stort och fungera som en komplementbostad på tomten. Det får byggas utan bygglov.

I det här huset ryms ett full utrustat kök, en liten matplats, en vardagsrumsdel och ett sovrum. Här finns även en liten tvätthörna.

Insidan är klädd med gotlandspanel som målats vit med limfärg. På golvet ligger vit­oljade furuplank. Fasaden är målad med en svart Falu rödfärg.

Tips!

Förnya genom att klä om gamla stolar. Gör så här: Skruva loss sitsen och ta bort det gamla tyget. Mät och klipp till det nya tyget. Lägg det över sisten och häfta fast på baksidan med en häftpistol, se till att det blir ordentligt sträckt. Skruva fast sitsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!