1 av 5: ”Om man sköter olivträdet rätt kan den bli flera 100 år gammal. Jag har haft mina egna olivträd i 20 år”, säger Maria S Perlskog, inköpschef på Zetas trädgård. Foto: Zetas
2 av 5: Olivträd i kruka inomhus är hetare än någonsin. Foto: Fotolia
3 av 5: Om man sköter om sitt olivträd rätt kan det bli flera 100 år gammalt! Foto: Fotolia
4 av 5: Olivträdet i kruka är mycket stilistisk och passar både utomhus och inomhus. Foto: Fotolia
5 av 5: ”Olivträden finns från 20-30 centimeter höga upp till 2 meter, och kan kosta allt ifrån 200 till 1500 kronor”, säger Maria S Perlskog, inköpschef på Zetas trädgård. Foto: Fotolia

Hetaste inredningstrenden – olivträdet inomhus

Grönt är hetare än någonsin och stora bubblaren är olivträdet.

Små olivträd som du har inomhus ser vi överallt i inredningar.

Låt dig inspireras av bilderna och få veta hur du sköter om den!

Grönt är inte bara 2017 års stora färgskala, enligt alla experter ska vi också överdimensionera våra hem med gröna växter i år. Ju fler desto bättre. Förutom att de får oss lugna och avslappnade, inspirerar till kreativitet och renar luften, är det ju otroligt vackert och dekorativt.

Olivträdet det hetaste bland gröna växter

Och just medelhavstrenden sprider sig som en löpeld på våra nordliga breddgrader. Efter citrusträdet är det nu olivträdet som kommer stort. Vi ser det på inredningsbloggar, i mäklarannonser, och hos vanligt folk på Instagram. 

Foto: Fotolia

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om citrusträd och hur du sköter dem 

Och då menar vi inte ett stort träd att ha i trädgården utan en mindre variant som man köper i kruka och har inomhus. Och man kan välja storlek – vill du bara ha en liten på ditt bord, eller kanske fylla upp en hel hörna med en mer trädliknande?

– De finns från 20-30 centimeter höga upp till 2 meter, och kan kosta allt ifrån 200 till 1500 kronor, säger Maria S Perlskog, inköpschef på Zetas trädgård.

Olivträdet kan bli flera 100 år gammalt

Varför är den så populär då, tror du?

– Jag tror att det är de gråaktiga bladen, inte det vanliga krukväxtmuseet, den är stilistisk, säger Maria. Sedan går det inte heller att ha den utomhus, mer än på sommaren en kort tid, så den måste tas in. 

Hur länge kan man ha ett olivträd?

– Om man sköter den rätt kan den bli flera 100 år gammal. Jag har haft mina egna olivträd i 20 år. Jag har dem ute på sommaren och sedan i ett isolerat rum där det är 5-10 grader och fönster som ger ljus. När april månad kommer öppnar jag dörren, och i maj ställer jag ut dem, i skugga till att börja med. Efter en vecka klarar de soligare lägen.

Duscha olivträdet 1-2 gånger per vecka

Men många vill ju ha den inne i sitt vanliga boende, hur gör man då?

– Den ska inte stå nära element och eftersom inomhusluften är relativt torr bör man också duscha den 1-2 gånger per vecka. Sedan ska den vattnas igenom rejält ungefär en gång per vecka, säger Maria.

Foto: Fotolia

Olivträd – det här ska du tänka på:

• Placera den på ett ställe där den får minst sex timmars solljus varje dag. 

• Om du vill ha den inomhus för alltid, välj då en dvärgvariant, men om ihåg att även denna kan växa och bli upp till 1,8 meter hög, om du inte beskär den för att hålla den kortare. Dock växer de långsamt.

• Tänk på att luften inte får vara för torr. Spraya vatten kring bladkronan någon gång i veckan. Inte direkt på bladen, utan mer i luften. Eller så duschar du den.

• När trädet är fem år kan det börja komma fruktanlag. Men blommorna behöver hjälp att pollineras inomhus. Använd en pensel. Olivträdet brukar blomma till våren och ge frukt under hösten.

• Lite gödning i samband med vattning gör att trädet mår bra, vanlig flytande växtnäring fungerar. Det finns även speciell olivträdsnäring eller citrusnäring.

• Om du har möjlighet, plantera om trädet vart tredje år. Med ny jord och beskär de grövsta rötterna, alternativt flytta till större kruka. Det kommer löna sig!

• Som jord finns speciell citrusjord som rekommenderas. Blom- och plantjord kan också fungera om man dränerar med lecakulor i botten, eller planterar i en självbevattningskruka.

• Då olivträdet är en utpräglad torrmarksväxt kräver den lite vatten i sin naturliga miljö. I kruka bör rotklumpen torka upp lätt mellan vattningarna, men inte stå helt torr. Under varma perioder, vattna mer – blir den för torr fäller växten en del blad. 

• Håll rummet så svalt som möjligt, kanske med ett öppet fönster intill, om det inte är iskallt ute. Har du balkong eller uteplats kan olivträdet med fördel placeras där under sommartid.

 

Källa: Solhagagarden.com, Zetas.com, Alltomträdgård.se, Odla.nu

 

LÄS OCKSÅ:

Så övervintrar du dina medelhavsväxter 

10 anledningar att skaffa fler gröna växter 

Gröna växttrenderna 2017 – inred så här 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!