Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är trendiga inredningen som ger folk rysningar

En trend som kommit smygande senaste året är krukor, vaser och prydnadssaker som inspirerats av havet, vanligtvis koraller.

Det låter ju vackert och harmlöst – men trenden är långtifrån något för alla. Vissa tycker till och med att vaserna med alla håligheter är rent ut sagt äckliga att se på.

Foto: Newport/Jotex/Getty Images/iStockphoto

 

1. Trypofobi – fobi för samlingar av håligheter

För somliga är det förmodligen själva havstemat som framkallar obehag, men det kan också vara vasernas små håligheter som ger rysningar. År 2005 myntades begreppet trypofobi som betyder fobi för samlingar av håligheter. Huruvida det verkligen kan klassas som en fobi är omtvistat – men att många känner ett starkt obehag av se allt från ett tudelat granatäpple till makaroner i en skål råder det ingen tvekan om.

Delar inredningsintresserade i två läger

Trenden delar i alla fall inredningsintresserade i två läger. Läckert enligt vissa. Äckligt menar andra. Vad tycker du? Klicka vidare i bildspelet för att se vaserna. Blir du äcklad eller sugen på att skaffa dig en?

 

 

Foto: Jotex

2. Se upp för krabborna

På Jotex sajt är kunderna lyriska över den handgjorda keramikvasen ”Blowfish”. Och visst är den pampig – men det enda vi kan tänka på är tyvärr hur det snart kommer börja krypa ut krabbor ur alla små hål...

 

Foto: Broste Copenhagen / Hemtex

3. Ögon som stirrar på dig

Enligt doktor Samuel Lieblich påminner hål oss om ögon. Instinktivt tittar vi på andras ögon för att vara säkra på att de inte tittar på oss. Ja, det kan ju förklara varför vi inte känner oss en smula obehagliga till mods i närheten av den här krukan från Broste Copenhagen. 

 

Foto: By On/ Olsson Gerthel

4. Hemtrevligt eller otrevligt?

Den här dekorationskorallen från By on kommer enligt produktbeskrivningen "förmedla en hemtrevlig och mysig känsla i vilket rum som helst". Mja, det beror nog på vem som befinner sig i rummet – vi är många som känner motsatsen. 

 

Foto: Newport

5. En torkad bläckfisk till blombuketten?

Tänk dig att du får en blombukett av dina gäster. Du tackar och tar fram den här blå torkade bläckfisken, eller vi menar vasen, att sätta blommorna i – och dina gäster börjar helt plötsligt kallsvettas och få nåt stirrigt i blicken. Nej, det är inte fördrinken som smakar konstigt, byt bara vas så får ni alla en trevlig kväll utan att gästerna behöver oroa sig för att slingrande bläckfiskarmar ska suga sig fast i dem. 

 

Foto: By On/ Tulipa

6. Parasiter i huden

Forskaren Tom Kupfer menar att trypofobi beror på rädsla för de kluster av hål som kan uppstå i huden efter angrepp från infektioner eller parasiter. När vi ser den här vasen känns ju den teorin fullt rimlig. 

 

Foto: Pols Potten / Olsson Gerthel

7. Slingrande ålar 

Den här minst sagt annorlunda vasen från Pols Potten vågar man ju knappast lämna ensam i ett rum. Risken att det börjar slingra ut mängder av små ålar ur de 20 hålen är ju överhängande. Hur kan inte alla se det?!

 

Foto: Verdus veranda

8. Pulshöjande prydnader

Runt 15 procent av befolkningen ska tydligen lida av trypofobi, men ett test visade att pulsen höjdes på alla som fick se bilder på kluster av hål. Så vill man försäkra sig om att alltid vara uppe i varv och på tårna kan ju den här prydnadskorallen från Verdus Veranda passa perfekt.

 

Foto: Ikea

9. En sjögurka – som passar någon annanstans

Även Ikea har hakat på den här trenden, men gör det som alltid med sin egen tvist. Vi gissar att de hämtat inspiration från sjögurkor till vasen "Annanstans". Två stora hål där allt möjligt kan gömma sig pryder verket. Lyfter väl vilka snittblommor som helst – eller? Nej, sjögurkor ska inte stå på bordet utan hålla sig någon annanstans.

 

Foto: Newport

10. Påminner om giftiga djur

Ytterligare en teori till varför så många känner obehag av håligheter är att det påminner oss om giftiga djur med hålliknande mönster, som vissa bläckfiskar och grodor. Ja, det förklarar ju varför vi vill lägga benen på ryggen vid åsynen av den här ljusgröna vasen för 5 769 kronor. Vem lägger ens så mycket pengar på en vas??

 

Foto: Jotex

11. Inga havstulpaner på skrovet eller bordet, tack!

Koraller är väl en sak – men havstulpaner? Vi ser inte riktigt poängen med att avbilda en hög av kräftdjur med håligheter i. Vi vill varken ha dem på båtbotten eller på bordet. Men smaken är ju som bekant delad. Den som gillar den här handgjorda dekorationen "Bee" hittar den hos Jotex för 999 kronor. Vi som i stället börjar må illa efter alla bilder klickar oss snabbt vidare till något helt annat – som fluffiga katter!

LÄS MER: Så får du tulpanerna att hålla sig fina längre
LÄS MER: Därför ska du tejpa din blomvas – så smart!