1 AV 2
Det här med färger på väggar är svårare än man tror.
Foto: Thinkstock/Martin Poole
2 AV 2
Det blir så lätt fel, fast det såg bra ut på färgkartan.
Foto: Colourbox

Här är färgerna som alla inredare hatar

Det här med färger på väggar är svårare än man tror.

Det blir så lätt fel, fast det såg bra ut på färgkartan.

Här är färgerna du absolut inte ska använda, enligt experterna.

En inredningsarkitekt på uppdrag gör naturligtvis allt för att förverkliga sin kunds önskemål. Men när det kommer till färger finns det faktiskt vissa nyanser som de vägrar att arbeta med. Läs om de kända inredningsarkitekternas egna hatfärger:

 

LÄS OCKSÅ: Måla om ljusstakar – så enkelt kan det vara

 

​1. Rött

”Jag hatar verkligen rött, speciellt rödmålade väggar. Det finns ett fåtal undantag där jag har sett att det gjorts bra, men annars kan vi säga att jag knappast skulle bli ledsen om jag slipper se ett rött rum igen”, säger inredningsarkitekt Jeff Andrews.

 

2. Turkos och rött

”Jag försöker att hålla mig ifrån mycket mättade och starka färger, men måste jag välja två färger jag verkligen hatar att använda på väggar är det djup turkos och rött. Djup turkos är svårt att då fram på ett elegant sätt, och ser lätt billigt ut, medan rött tenderar att ta över hela rummet”, säger inredningsarkitekt Susana Simonpietri.

 

LÄS OCKSÅ: Inred med metaller – så skapar du en blänkande stil

 

3. Mörkbrunt

”I motsats till mitt namn, försöker jag hålla mig borta från brunt som väggfärg. Det är fint på möbler och tyger men som väggfärg gör det rummet alltför mörkt”, säger inredningsarkitekt Timothy Brown​.

 

4. Gult

”Det finns en väggfärg jag försöker undvika helt och det är gult. Av någon anledning är det så att när jag besöker ett ställe som har denna solskensnyans går jag alltid därifrån med en känsla av att rummet saknar lyster. Gult återspeglar nämligen mycket ljus, vilket ger den möjlighet att förvanska andra färger och texturer”, säger inredningsarkitekt Marie Flanigan.​

 

Foto: Colourbox

 

 5. Beige

”En väggfärg som jag tycker det är väldigt svårt att arbeta med är beige. Det kan låta konstigt eftersom jag älskar att arbeta med krämfärgade och beige tyger, men när det gäller att applicera dessa toner på väggar... krämfärgen tenderar tyvärr att bli gul eller persikofärgad, beroende på ljuset”, säger inredningsarkitekt Lori Margolis​.

 

6. Sotiga färger

”Jag håller mig ifrån allt med en sotig nyans, såsom salviagrön eller wedgewood blått”, säger Paloma Contreras.

 

7. Dåligt matchad röd

”Jag använder mycket sällan rött då jag har sett så många dåliga exempel. Det handlar egentligen inte om färgen i sig utan mer hur och var den används. Och viktigast av allt, vad det paras ihop med”, säger inredningsarkitekt Wesley Moon.

 

8. Sockerrosa

”Rosa är mycket svårarbetat. Ingenting är så kväljande som babyrosa eller pastellrosa. Om du känner dig osäker, använd en nyans som är mycket blek och mjuk eller gå till raka motsatsen. Ju djärvare och starkare, desto bättre”, säger Antonino Buzzetta.

 

9. Persikofärgat

”Den färg jag tycker allra sämst om är persikofärg. Jag tycker den är ointressant och föga smickrande. Tack och lov är det enda jag har haft att göra med persika i min designkarriär att göra mig av med den”, säger inredningsarkitekt Karen Vidal.

 

10. Flickrosa/pojkblått

”Min käpphäst är småflickors rosa rum och småpojkars blåa rum. Jag tycker det finns så mycket mer intressanta val för ett barns rum, alltifrån tidningspapper till ränder eller mönster. Barns rums ska inspirera deras fantasi”, säger inredningsarkitekt Wendy Labrum.

 

Foto: Thinkstock

 

11. Rödbrunt

”När man tittar på olika nyanser av rött, är rödbrun inte lika levande eller spännande som mörkrött, inte heller är den sofistikerad och sexig som oxblodsfärgat. Rödbrun har fastnat någonstans mittemellan", säger inredningsarkitekt Marguerite Rodgers på Interior Design.

 

Källa: Housebeautiful.com

 

LÄS OCKSÅ: Måla eller tapetsera? Här är alla tips du behöver!