Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Daniel Grunditz, ny konstnär i LEVA&BO:s konstgalleri.Daniel Grunditz, ny konstnär i LEVA&BO:s konstgalleri.Daniel Grunditz, ny konstnär i LEVA&BO:s konstgalleri.
Som ung fick Daniel Grunditz träningstatuera på vännen och artisten Dregen.Som ung fick Daniel Grunditz träningstatuera på vännen och artisten Dregen.Som ung fick Daniel Grunditz träningstatuera på vännen och artisten Dregen.
Daniel Grunditz målar utan regler och ser sitt konstnärskap som ett äventyr. Klicka på tavlan i bilden för att komma till LEVA&BO:s nya konstgalleri.Daniel Grunditz målar utan regler och ser sitt konstnärskap som ett äventyr. Klicka på tavlan i bilden för att komma till LEVA&BO:s nya konstgalleri.Daniel Grunditz målar utan regler och ser sitt konstnärskap som ett äventyr. Klicka på tavlan i bilden för att komma till LEVA&BO:s nya konstgalleri.
1 AV 3
Daniel Grunditz, ny konstnär i LEVA&BO:s konstgalleri.
2 AV 3
Som ung fick Daniel Grunditz träningstatuera på vännen och artisten Dregen.
Foto: Mattias Bardå
3 AV 3
Daniel Grunditz målar utan regler och ser sitt konstnärskap som ett äventyr. Klicka på tavlan i bilden för att komma till LEVA&BO:s nya konstgalleri.
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Han skapar konst på duk – och kroppar!

Daniel Grunditz, 42, gjorde sina allra första tatueringar på några kompisar som drömde om att bli rockstjärnor.
– De hade inga pengar och jag hade inga tatueringsoffer.
Vännerna gjorde succé som Dregen och Backyard Babies. Daniel själv blev trefaldig svensk mästare i tatuering och framgångsrik konstnär.

Daniel Grunditz

Född: 1973.

Familj: Frun Marie och döttrarna Freja och Idun.

Gör: Konstnär och tatuerare, trefaldig vinnare av SM i tatuering. En av utställarna på Liljevalchs vårsalong 2016. Aktuell med: Nya tavlor i LEVA&BO:s konstgalleri.

Bor: Tofta, Gotland.

Vi har tavlorna

I LEVA&BO:s nya konstgalleri kan du handla tavlor av kända konstnärer till ett förmånligt pris. Just nu erbjuder vi rabatter på utvalda verk.

Här hittar du LEVA&BO:s konstgalleri!

Under våren har han ställt ut på Liljevalchs vårsalong, och nu är Daniel Grunditz en av konstnärerna i LEVA&BO:s nya konstgalleri. Sin bas har Daniel på Gotland, där han har inrett en lada som ateljé.

 

LEVA&BO:s konstgalleri: HÄR finns Daniel Grunditz tavlor

 

Vad är skillnaden mellan kroppskonst och målning?

– När man tatuerar någon är det oftast ett beställningsjobb, även om jag ofta får väldigt fria händer. Men när jag målar är det jag som bestämmer helt vad jag vill beskriva.

Hur började du tatuera?

– Jag kommer från Nässjö och hade några kompisar som ville åka upp till Stockholm och bli rockstjärnor. De hade inga pengar och jag hade inga tatueringsoffer. Så då slog vi våra påsar ihop, de är Dregen och Backyard Babies. Hälften av det man ser på dem är mina allra första grejer. Efter det blev jag lärling, och sen trefaldig SM-vinnare. 

Två tavlor endast i LEVA&BO:s konstgalleri! Just nu 500 kr rabatt

Två tavlor endast i LEVA&BO:s konstgalleri! Just nu 500 kr rabatt

Två tavlor endast i LEVA&BO:s konstgalleri! Just nu 500 kr rabatt

 

LÄS OCKSÅ: Låt tavlan sätta stilen i rummet

 

Hur blev du konstnär?

– Jag hittade en bok från när jag gick i ettan där de frågade: "vad vill du bli när du blir stor", och det står faktiskt konstnär där. Min låtsaspappa var gallerist och jag hängde ofta där efter skolan och gick runt och tittade på tavlor.

Vad vill du med din konst?

– Jag ser mitt konstnärskap som ett äventyr. Man ska få någon sorts känsla när man tittar på konst, tycker jag. Det kan vara allt från att det är lekfullt till att det är tungt.

Du har samarbetat med Ernst Billgren?

– Han ville tatuera in sina konstverk på sin kropp och kom till mig med skisser, som vi tillsammans tecknade färdiga bilder av. Sedan tatuerade jag in dem på hans arm, bröstet och på ryggen. Då hade vi väldigt långa givande samtal som utvecklades till ett mentorskap. Han har lärt mig att det inte finns några regler, man ska göra det man vill och det blir vad det blir.

Du var med på Liljevalchs vårsalong i år. Hur var det?

– Väldigt spännande. Det känns som att det är en grej som man vill ha gjort, och det var en extrem exponering. Det är härligt att förmedla sin konst för så många människor. 

Hur inreder du din ateljé?

– Jag bor ute på landet och har byggt om en lada så att den är beboelig. Den är inredd som ett 1800-talshem med moderna inslag, allt är köpt på auktion på Gotland. Sen har jag en del äkta konst, som Zorn-etsningar, och en seriegrafi av Andy Warhol.

Vad är du mest nöjd med hemma?

– Helheten. Jag har köpt på mig auktion under nästan åtta år, och nu har jag fått ihop det. Alla grejer har sin plats, det extremt häftigt när man har köpt mycket på måfå. Att få ihop stilleben av olika saker känns som att komponera en tavla. 

Hur hamnade du på Gotland?

– Hela familjen bodde i Stockholm, men var mycket hos min tjejs släktingar på Gotland på somrarna. Vi kände en väldig dragkraft hit och började titta på hus och hittade en gård som vi köpte rakt av. 

Vilka är dina råd för att inreda med konst?

– Har man dova färger i möbler kan det vara härligt med en färgexplosion i tavlorna, så att de får ta över rummet. Och har man tvärtom mycket färg i möblemanget kan gamla härliga etsningar göra sig väldigt fint.