Tjäna pengar på att rensa – det här tjänar du mest på

Många känner nog behov av att rensa ut saker hemma som inte används eller behövs längre. En garderobsrensning kan dessutom generera en del extra pengar om du säljer det på nätet.

Foto: Getty Images

1 av 3: Många känner nog behov av att rensa ut saker hemma som inte används eller behövs längre. En garderobsrensning kan dessutom generera en del extra pengar om du säljer det på nätet.

Efter en befriande rensning hänger bara det som verkligen används på stången.

Foto: Susanna Zacke

2 av 3: Efter en befriande rensning hänger bara det som verkligen används på stången.

  Rensat och städat i köksskåpet!

Foto: Susanna Zacke

3 av 3: Rensat och städat i köksskåpet!

Har du för mycket prylar hemma kan det vara dags för en vårrensning! Töm dina garderober, lådor och skåp och sälj det på nätet. Allt från kläder och väskor till leksaker och porslin går att sälja med bra förtjänst.

Här är sakerna du tjänar mest på att sälja just nu.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ta tag i ditt hem och gör en ordentlig utrensning, att ha för mycket saker omkring sig stjäl energi, det blir rörigt och irriterande. Oftast fyller man ut de utrymmen som finns oavsett hur stora eller små de är, och så tänker man – den här kan ändå vara bra att ha… Därför är det bra att bestämma en tidsgräns innan man börja rensa, har du inte använt ett klädesplagg på exempelvis ett år kommer du förmodligen inte att sakna det. Sen kan det vara olika tidsgränser för kläder, köksprylar, källarförråd och så vidare.

Våren bästa tiden att rensa ut

– Varje dag byter drygt 4 400 second hand plagg garderob på Tradera, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Enligt Traderas senaste undersökning har svenskarna sex flyttkartonger med onödiga prylar hemma i förrådet till ett uppskattat värde av i snitt 30 866 kronor.

– Våren är en av de bästa tiderna på året att rensa ut och se över vad man faktiskt har och inte längre behöver. Dessutom är det högsäsong på Tradera vilket ökar chanserna för att skrapa ihop en rejäl slant, säger Sofia Hagelin som är presschef på Tradera.

ANNONS: Sälj din begagnade bil enkelt och tryggt med Kvdbil – vi tar hand om allt pappersarbete och hela försäljningen (EXTERN LÄNK)

Foto: Susanna Zacke

Gamla bokmärken kan man få bra betalt för på nätauktioner.

Rensa smart – hur gör man?

Förbered dig med kartonger och säckar.

Töm det utrymme som ska rensas helt och hållet.

Gör högar: spara, sälj och skänk/släng.

Sätt i gång att sortera.

Städa utrymmet noga.

Lägg tillbaka det som ska sparas och njut av ordningen.

Lägg ut dina annonser på det som ska säljas.

Prylarna du tjänar mest på

Damkläder: Odd Molly, ACNE, Gant, Hope och Rodebjer ger bra betalt.

Barnkläder: Plagg från Polarn O. Pyret och Mini Rodini ger bra betalt.

Märkesväskor: Chanel ger bäst betalt just nu.

Keramik & Porslin: Lisa Larsson-skulpturer och Stig Lindberg-porslin.

Leksaker: Lego och BRIO-leksaker.

Samlarbilder: Pokémonkort och gamla bokmärken.

Det lönar sig också att leta igenom farfars myntsamling och din gamla frimärkssamling. Kanske sitter du på några riktiga guldkorn.

Källa: Tradera

 

Foto: Susanna Zacke

Odd Molly är ett av de klädmärken som brukar ge bra betalt.

 

Foto: Susanna Zacke

Märkesvaror som skålar från Marimekko/Ittala kan löna sig att sälja.

7 bästa tipsen för att få dina prylar sålda när du vårstädar:

1. Tänk på säsong och vilken dag du lägger ut annonsen! Nu, till exempel, är en bra tid att sälja prylar för trädgård, uteliv, båt och cykel. Vinterkläder och skidutrustning får vänta till höststädningen. De flesta får lön den 25:e varje månad så det är smart att lägga upp annonser så att de avslutas några dagar senare.

2. Ta snygga bilder som visar vad du säljer, ta gärna bilder både framifrån, bakifrån och närbilder. Se till att bilderna är skarpa och ljusa. Bakgrunden ska vara neutral. Använd alla fem bilder som ingår. Har din vara några småfel så låt det framgå i bilden, ärlighet uppskattas.

3. Vara tydlig i rubrik och objektsbeskrivning. Se till att rubriken innehåller relevanta sökord. Sök på liknande varor och se vad andra skrivit.

4. Var ärlig och utförlig. Beskriv din vara så noga som möjligt utan att det blir för långt. Allt från märke och modell till ålder, tillbehör och skick. "Grå tröja" lockar inte till samma intresse som "Superfin grå kashmirtröja stl M nyskick från Acne"

5. Om kvitto finns, skriv det också.

6. Att våga testa ett lågt utropspris är också bra, det lockar ofta till flera köpare och högre slutpris. Titta igenom vad andra har satt för priser på likande produkter.

7. Sprid också din annons i sociala medier – ju fler som ser din annons desto större är chansen att du får dina prylar sålda.

Tänk på miljön!

Återbruk av kläder minskar miljöpåverkan med 50 % enligt ny forskning som Tradera tagit fram tillsammans med Avfall Sverige. Den största insatsen vi människor kan göra för miljön är att sälja och köpa mer second hand i stället för att köpa nytt. Fler och fler svenskar är mer benägna att handla second hand, främst den yngre generationen. Om du köper ett par begagnade jeans i stället för ett par nya sparar man, förutom pengar, 4 600 liter vatten, så mycket som det går åt att tillverka ett par nya jeans.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande