Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Soxbo är en av grundarna till Klimatklubben.se som jobbar för ett hållbart samhälle. Hon har tänkt om vad gäller shopping och handlar alltid i första hand begagnat.
Maria Soxbo är en av grundarna till Klimatklubben.se som jobbar för ett hållbart samhälle. Hon har tänkt om vad gäller shopping och handlar alltid i första hand begagnat.
Maria Soxbo är en av grundarna till Klimatklubben.se som jobbar för ett hållbart samhälle. Hon har tänkt om vad gäller shopping och handlar alltid i första hand begagnat.
Maria Soxbo är en av grundarna till Klimatklubben.se som jobbar för ett hållbart samhälle. Hon har tänkt om vad gäller shopping och handlar alltid i första hand begagnat. Foto: Andy Prhat

Här är sakerna du aldrig mer behöver köpa nya

Både du och världen vinner på att köpa begagnat.

Du sparar en rejäl slant – och bidrar till att minska klimatpåverkan.

Inredningsexperten Maria Soxbo tipsar om fem saker som du aldrig mer behöver köpa nytt.

De allra flesta i dag vet att vår konsumtion och vår slit-och-släng-mentalitet inte är bra för vare sig miljön eller ekonomin. För att minska vår klimatpåverkan måste vi tänka om vad gäller konsumtion – och konsumera mindre. Att börja köpa begagnat i stället för nytt är en av de viktiga förändringar man kan göra som enskild person.

Men hur gör man då om man faktiskt behöver något? Jo, man kollar helt enkelt den breda begagnatmarknaden först. Maria Soxbo är en av grundarna till Klimatklubben.se och driver en av Sveriges största inredningsbloggar, Husligheter. Hon har börjat tänka om när det gäller shopping och köper numera mest begagnat.

”Jag får så mycket mer för pengarna”

– Jag kollar alltid loppisar, begagnatsajter och Facebookgrupper först, och om jag inte hittar det jag behöver gör jag rejält med research innan jag köper nytt. Det är inte svårt, tvärtom är det ju grymt bra eftersom jag får så mycket mer för pengarna, säger hon.

Hon menar att det är lätt att lösa i princip alla behov utan att köpa nytt.

– Överkonsumtion är en bidragande orsak till klimatförändringarna. I kombination med att vi använder grejerna allt kortare tid, köper nytt i stället för att reparera och dessutom är ganska dåliga på att shoppa second hand innebär det att vi faktiskt behöver tänka om, säger Maria Soxbo.

Maria Soxbos tips: 5 saker du aldrig behöver köpa nytt

1. Kläder – leta efter fynd på nätauktioner eller i second hand-butiker

Att börja köpa kläder begagnat i stället för nytt är ett bra steg för att minska sin egen klimatpåverkan. Foto: Istock

Textilindustrin är en av de absolut smutsigaste, och så långt det är möjligt ska vi därför använda det vi har och komplettera med second hand. Varje svensk konsumerar runt 14 kilo textil per person och år, enligt Naturvårdsverket, vilket gör att miljöutsläppen blir onödigt höga. Det går att göra många bra fynd på begagnatmarknaden.

2. Porslin – perfekt att leta guldkorn i second hand-butiker

Att hitta fint porslin går utmärkt att göra på second hand-butiker. Foto: Istock

I princip allt till det dukade bordet går ju helt utmärkt att köpa begagnat eller till och med antikt. Titta i nästan vilken second hand-butik som helst och du kan göra massor med fynd.

3. Babygrejer – barnvagnar, bärselar och babysitters perfekt att köpa begagnat

Prylar för bebisar används under väldigt kort tid, så ofta hinner inte sakerna slitas. Därför är det väldigt bra för både plånbok och miljö att köpa till exempel barnvagnen begagnad. Foto: Istock

Allt från bebiskläder som barnen växer ur på en kvart till babysitters, barnvagnar och bärselar. Det används så kort tid av varje familj att det absolut håller för fler användare. 

4. Mobiltelefoner – går att hitta använda mobiler i nyskick

Mobiltelefoner går utmärkt att köpa begagnat – det finns butiker som arbetar med att sälja begagnad teknik i nyskick. Foto: Istock

Ja, tyvärr skapas telefoner med en slags inbyggd förkortad livslängd, så att vi ska byta ut dem ofta. Men det behöver inte betyda att vi ska köpa fabriksnytt! Det finns en uppsjö knappt använda mobiler på marknaden som dumpats så fort en nyare modell släppts. Ibland är det företagsmobiler som säljs då företaget uppgraderat maskinparken. Kolla in Returhuset eller finska Swappie till exempel.

5. Soffor – spara tusenlappar på att köpa knappt använd begagnat soffa

Slipp montera – köp en begagnad soffa i stället och spara både tid och pengar. Foto: Istock

Mängden knappt använda soffor på Blocket är häpnadsväckande, och köper du en begagnad betalar du en bråkdel av priset och slipper montera. Soffor är resurskrävande, det går åt mycket material och frakten är skrymmande. Både din plånbok och miljön vinner massor på att hitta en begagnad soffa.

LÄS MER: Minimalisternas tips för en mindre prylfixerad jul 

LÄS MER: Snygga sätt att pimpa dina gamla Ikea-möbler 

Se även: