Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fuska dig till trendigaste och lyxigaste hemmet

Vill du följa inredningstrender och bo lyxigt men tycker det är för dyrt?

Det behöver det inte alls vara om du följer våra 10 supertips!

Så sparar du tiotusentals kronor – fusktrenden är här för att stanna!

Foto: Svenskt Tenn

1. Klä om möbler och kuddar med designtyg

 

Det snabbaste, billigaste och absolut enklaste sättet att förnya sitt hem på är att byta textilier, på kuddar, plädar, gardiner och möbler. Då kan man enkelt få till den lyxiga stilen, exempelvis genom att köpa designtyg som Josef Franks hos Svenskt Tenn och klä om.

 

Foto: Paxlux.se

2. Förvandla med dekorplast

 

Dekorplast med marmormönster har vi sett mycket av och det fortsätter växa. Sätt på kökskakel, köksbänken, bordet, badrummet, fönsterbänken etc. Men dekorplast finns också med mosaik, tegel, sten skiffer, plank- och trämönster. Jätteenkelt, supersnyggt och ett mycket billigt alternativ till äkta vara!

LÄS MER: Felicia fixade badrum i marmor – för 250 kronor

 

Foto: Fotolia

3. Skapa känslan av högt i tak

 

Högt i tak förknippas med tjusiga, lite mer exklusiva lägenheter. Har du inte högt i tak finns flera tips att tillgå som ”lurar” ögat. 

• Breda lodräta ränder förlänger. Tänk gardiner och tapeter. Men inte båda två i samma rum, det blir för mycket!

• Sätt en gardinskena i taket i stället för gardinstång. 

• Ljusa hissgardiner i taket ovanför fönstret höjer taket och ger en luftig känsla. Gärna lodräta ränder här också.

• Sätter man små exakt likadana tavlor rakt ovanför varandra ger det känslan av högre i tak. Har du en stor målning, sätt den högre än normalt, detta förhöjer också rummet.

• Höga hyllor placerade ända upp till taket ger en högre känsla. 

• Låga loungemöbler är perfekt för boenden med lågt i tak, de ökar utrymmet mellan taket och golvet, vilket gör att rummet känns både rymligare och högre. 

• Ljusa väggar förstorar, mörka förminskar. Supertipset från inredare är att använda en beige färg på väggar och kritvit färg på taket. Då höjs taket. Högblank vit färg det fuskhöjer taket ännu mer. 

• Långa inredningsdetaljer som lampor, blommor och levande ljus i höga ljusstakar. Lampor om lyser uppåt ger också känslan av högre och större.

• Undvik plotter och onödiga inredningsdetaljer. Undvik även röriga tavelväggar och planscher med röriga motiv.

• Fönsterväggar som går från golv till tak är det mest förstorande och förlängande tricket. En billigare variant är långa speglar placerade på strategiska platser. Även spegeldörrar med lodräta speglar har en starkt förlängande effekt på ett lågt rum. 

 

Foto: Happywall.se

4. Tapetsera en fuskvägg

 

Idag är tapetutbudet enormt. Fuska dig till en bokhylla, mosaikplattor, träplankor, vedvägg eller tegelvägg och mycket mer. Eller så gör du som på bilden här och skaffar fusktegel – de sätts upp på ungefär samma sätt som vanliga kakelplattor.

LÄS MER: Så shoppar du på Ikea som en riktig inredare

 

Foto: Getty Images/iStockphoto

5. Stuckaturer och lister

 

Många drömmer om stiliga sekelskifteslägenheter med massor av stuckaturer och takrosetter. Har du inte det är det väldigt enkelt åtgärdat. Fuskvarianter i frigolit finns att köpa på flera stora byggvaruhus eller nätet. Enkelt är det också. De bara skärs till och limmas fast. Byter du sedan ut golvlisterna mot höga vita så blir det pricken över i:et.

 

Foto: Fotolia

6. Bredspackla och få en betongvägg

 

Betong är en trend som kommer fortsätta vara stor ett tag till. Har du inte en sådan kan du även här fuska. Antingen kan du bredspackla, då blandar du mörkt och ljust spackel för att få fram de betonglika skiftningarna i färgen. Avsluta allt med att lacka. Eller så sätter du upp kakel med betonglook, alternativt en tapet med mönster av betong.

 

Foto: Fotolia

7. Fuskpäls i stället för äkta päls

 

Päls ger också en lyxig och mysig känsla. Förutom att det är dyrt med äkta vara är det inte heller en marknad man ska finansiera. I dag finns mängder av snygga plädar och kuddar i fuskpäls som ser väldigt äkta ut.

 

Foto: Klong/Privat

8. Skapa en egen designklassiker

 

På nätet kryllar det av tips på hur man gör egna kopior av kända designklassiker som exempelvis vasen Klong. Och många andra stora och kända inredningsgprylar och möbler säljs som ”kopior” på nätet till en spottstyver av originalpriset, av stora etablerade företag, och många gånger kan endast en expert se skillnaden. 

LÄS MER: Så enkelt gjorde Miah en egen ”Klong-vas”

 

Foto: Holyhome.se

9. Skapa myskänsla med en fuskspis

 

En öppen spis skapar både mys- och lyxkänsla. I dag svämmar marknaden över av så kallade fuskspisar som vem som helst kan ha i sitt boende. Alla varianter finns och för en klart billigare peng jämfört med vad det skulle kosta att installera en riktig (om man ens får det i sin lägenhet).

 

Foto: Fotolia

10. Takbjälkar

 

Takbjälkar är och förblir en dröm för många. Så behöver det inte vara! Även här finns fuskvara att köpa! Kolla på nätet och byggvaruhusen. Eller så sågar du till plankor eller stockar själv om du är händig.


LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder
LÄS MER: Lina har gjort dockskåpet till en riktig 50-talsdröm