Designklassikerna som fortfarande älskas av alla

Ikea och H&M Home i all ära. Men inget slår en sann designklassiker.

Andrahandsmarknaden är het och kan ibland kosta mer än nypriset.

Här är 10 designklassiker som fortfarande älskas och alla vill ha.

Foto: Lännamöbler.se

1. Stringhyllan

1949 var året när Bonniers folkbibliotek utlyste en tävling som gick ut på att ta fram en hylla enkel att montera och sedan bygga på i flera sektioner. Tävlingen vanns av Nisse och Kajsa Strinning och hyllan blev en riktigt klassiker som bara får högre och högre värde.

LÄS OCKSÅ: Så här har du aldrig sett Ikea förut

 

Foto: Patrick Miller / MANOCAMERA

2. Laminofåtöljen

Den vackra och enkla böjträstolen Lamino designades 1956 av Yngve Ekström från Hagafors i Småland. Han var en svensk möbelformgivare, träsnidare, skulptör och arkitekt. Lamino utsågs 1999 av tidskriften Sköna Hems läsare till århundradets svenska möbel, före Bruno Mathssons Pernilla och Carl Malmstens Lilla Åland. Därefter har den kopierats av många tillverkare men inget slår originalet så klart.

LÄS OCKSÅ: Har du koll på otursprylarna i ditt hem?

 

Foto: STOCKHOLMS AUKTIONSVERK

3. Bruno Mathsson-fåtöljer

Är det något som verkligen blivit och blir trendigare för varje år så är det Bruno Mathssons möbler. Under sina verksamma år (1930-80-tal) var mannen från Värnamo den mest kända svensken i designsammanhang internationellt sett. Här är den mycket populära fåtöljen Karin som de gjorde i samarbete med Dux på 60- och 70-talet. 

LÄS OCKSÅ: 10 prylar du MÅSTE sluta inreda med

 

Foto: Youtube

4. Arne Jacobsens Ägget

Historien med ägget började med att danske arkitekten Arne Jacobsen fick ett inredningsuppdrag av SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958. Det resulterade i bland annat i fåtöljen Ägget som tillverkades av Fritz Hansen. Den består av en skumgummi-stoppning på ett formgjutet glasfiberskal som monterats på aluminiumram. Nyligen såldes ett exemplar med pall från 60-talet på Bukowskis för 49 000 kronor. En nytillverkad ligger på samma pris, inklusive fotpall.

 

 

Foto: Bukowskis.se

5. Barcelona-fåtöljen

Barcelonafåtöljen är en av de mest populära moderna möbler som finns i dag. Alla känner till den eller har sett den. Det är en god investering att ha en sådan hemma, inte bara för att de är dyra utan för deras konstmässiga och historiska värde. Den togs 1929 fram i samarbetet mellan Lilly Reich and Ludwig Mies van der Rohe som också hade en kärleksaffär ihop. Karaktäristiskt för fåtöljen är den blankpolerade underdelen i stål och sitsen i italiensk skinn. Fåtöljen togs fram till världsutställningen Barcelona, därav namnet. 

LÄS OCKSÅ: 16 inredningsbloggar du bara måste följa

 

Foto: Lamobel.se

6. Malmstens-soffan

Carl Malmstens möbler är baserade på lokala råvaror och traditioner och hans vilja var att nå en bred publik så prisrena kunde hållas nere. Möblerna var nätta, eleganta och bekväma, och han ogillade funkisidealen starkt. En stor favorit som blivit klassiker är Malmstens soffa Samsas från 1960-talet. Den har sitt ursprung i fåtöljen Konsert, vilken han ritade för Konserthuset 1923. 

 

 

Foto: Svenskttenn.se

7. Vänskapsknuten

Josef Frank anställdes på Svenskt Tenn 1934 och redan några år senare fick han och Estrid Ericson sitt internationella genombrott. År 1938 gjorde Frank den första skissen på Vänskapsknuten, en ljusstake som symboliserar fred och vänskap. Detta var bara ett år innan andra världskriget bröt ut, en tid då Europa var fyllt av konflikter. Trots att han var 50 år när han lämnade den gryende nazismen i Wien för Sverige, räknas Josef Frank som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. 

LÄS OCKSÅ: Tjuvtitta på 10 läckra nyheter från Ikea

 

Foto: Auktionsverket.se

8. Åskbollen

Åskbollen (Bell Chair), skapades 1963 av finländske designern Eero Aarnio. Åskbollen med dess runda futuristiska form anses som en av 60-talets främsta möbelikoner. Eero Aarnio har även designat klassikerna Bubble chair och Pastil.

 

 

Foto: Lännamöbler.se

9. Stolen Myran

Den stapelbara trebenta stolen Myran designades 1952 av Arne Jacobsen som prisades på Grand Prix i Milano 1957. Stolen är tillverkad av formpressad plywood med ben i rostfritt stål. Ursprungligen tillverkades stolen med bara tre ben, men efter Arne Jacobsens död har en modell med fyra ben tagits fram för att göra stolen mer stabil. 

 

 

Foto: Svenskttenn.se

10. Svenskt Tenn-mönster

Estrid Ericson, kvinnan som startade butiken Svenskt Tenn på 1920-talet. 1934 erbjöd hon den österrikiske formgivaren och arkitekten Josef Frank en fristad att leva och verka i, och tillsammans kom de att bli en oslagbar duo. Bland annat har deras mönster gjort stort avtryck i den svenska formhistorien. I dag hittar vi deras mönster på både möbler, gardiner, tapeter och mycket mer, och andrahandsmarknaden tycks aldrig bli mätt. Här är det mönstret Elefant som trycktes för första gången på slutet av 1930-talet. 

LÄS OCKSÅ: Har du koll på otursprylarna i ditt hem? Du har väl inte gröna väggar...

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!