Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Dalahästarnas framtid är hotad – stor brist på täljare

Dalahästens framtid är hotad.

Foto: Getty Images/iStockphoto

1 av 2

Fler måste börja tälja.

Foto: Getty Images/iStockphoto

2 av 2

Dalahästarna riskerar att bli fridlysta – i alla fall om inte fler faller för täljningskonsten. 

Nu försöker det familjeägda företaget bakom den folkkära hästen locka nya täljare. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det är stort behov av nya täljare av den älskade Dalahästen. 

– Det har varit en stor brist på täljare sedan en lång tid tillbaka. Det är kö på vissa storlekar och vi har fått ransonera. Eftersom det mest är pensionärer som täljer faller en del ifrån med jämna mellanrum, säger Christina Liljegren, som arbetar på familjeföretaget Grannas A Olssons Hemslöjd till tidningen Land. 

Hästarna, som nästan är en obligatorisk inredningsdetalj i traditionella hem, täljs för hand – precis som gjorts i flera hundra år. 

LÄS MER: Här är Muminmuggarna som kan göra dig rik – kolla vad din är värd!

Foto: JAN DÜSING

Prova-på-kurser ska få fler att vilja tälja den unika hästen

För att få nya täljare försöker tillverkarna, Grannas A Olssons Hemslöjd i Nusnäs, rekrytera nya täljare. Det genom workshops där deltagarna får prova på att tälja hästarna för att se om det är någonting för dem. 

Någonting som gläder Christina Liljegren är att kvinnor sökt sig till prova-på-kurserna. Vanligtvis är det nämligen cirka 45 män och fem kvinnor som står för täljandet. 

LÄS MER: Talgbollar kan vara en dödsfälla för djuren

Att gå över till fabrikstillverkning är inget alternativ

Själva täljandet för att få fram hästen gör hantverkarna hemifrån, som bisyssla. Sedan kommer hästarna in till fabriken, doppas i grundfärg och ges vidare för den detaljerade målningen – som även den görs hemifrån av erfarna målare. 

Foto: Shutterstock

Att hästen från grund till färdig produkt har så mycket handpåläggning från olika personer, i stället för att göras i maskin gör att ingen häst är den andra lik. 

– De ska täljas för hand, så har det varit århundradena igenom. Hästen ska ha en dubbel identitet, dels från täljaren men också målaren som har olika stil. De är alla unika, säger Christina Liljegren till Land. 

LÄS MER: Isabelle förvandlade badrummet med dekorplast