Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning

Publicerad 8 jan 2019 14:00

Dags för Formex! Det här hittar du på inredningsmässan

Mässans gästinfluencer är kläddesignern Zandra Rhodes.

Mässans gästinfluencer är kläddesignern Zandra Rhodes.

1/3

Foto: Formex

En av världen främsta trendanalytiker, Li Edelkoort, föreläser om inredning 2020.

En av världen främsta trendanalytiker, Li Edelkoort, föreläser om inredning 2020.

2/3

Foto: Formex

25 designtalanger är utsedda. En av dem är av Johanna Grahn Hollström som designat dessa.

25 designtalanger är utsedda. En av dem är av Johanna Grahn Hollström som designat dessa.

3/3

Foto: Formex

Snart är Formex, inredningsproffsens egen mässa, åter i gång.
Här får vi veta trenderna som gäller för våren 2019.
Årets version bjuder bland annat på en färgstark influencer och design för husdjur.

Formex som startade 1960 är Nordens största fackmässa (33 000 kvadratmeter) inom inredningsdesign och presentartiklar, och arrangeras två gånger om året, i januari och augusti.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Räknar med närmare 23 000 besökare på Formex

Den går av stapeln på Stockholmsmässan den 15-18 januari 2019 och har cirka 850 utställare med produkter inom bland annat inredning, presenter, design, barnprodukter, mode och accessoarer.

Här samlas nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och media från hela inrednings- och presentbranschen.

Man kommer hit för att göra vårens inköp, se de senaste trenderna, inspireras och mötas, men också lyssna på föreläsningar och delta i workshops. Mässan räknar med runt 23 000 besökare och 650 medierepresentanter.

Zandra Rhodes

Foto: Formex

Kommer att återskapa sitt eget hem

Mässans gästinfluencer är färgstarka Zandra Rhodes, en 78-årig legendar inom designervärden. Hennes uppseendeväckande kläder har klätt kungligheter som Prinsessan Diana av Wales och världskändisar som Debbie Harry, Kylie Minogue och Helen Mirren. Just nu är hon omtalad för ett av Freddie Mercurys klädesplagg i filmen "Bohemian Rhapsody".
På Formex entrétorg kommer Zandra att skapa en utställning som delvis är en replika av hennes eget hem. Hon bor i ett penthouse i centrala London, alldeles ovanför sitt eget museum "Fashion and Textile Museum". Det första Zandra Rhodes gjorde när hon flyttade in var att måla en gigantisk regnbåge som sträcker sig över golvet och upp längs väggarna.
– Jag kommer att ta allt det bästa från mitt regnbågspenthouse och komplettera med underbara färgglada objekt från Formex utställare, säger Zandra om sin utställning.

LÄS MER: 12 saker du genast måste sluta inreda med 2019

Vårens designtalanger är utsedda

Vårens designtalanger, Formex Design Talents, är utsedda och kommer alla 25 att visa upp sina produkter.

Formex Design Talents uppmärksammar och lyfter oetablerade kreatörer och formgivare, och det är som vanligt en bred mix av designföremål som visas upp – som Kezia Pakaléns babyvagga av askträ och ullfilt, Isolina Fedels målningar gjorda med maskeringstejp samt Johanna Grahn Hollström konstföremål i högbränt stengods.

Isolina Fedels målningar

Foto: Formex

Kezia Pakaléns babyvagga

Foto: Formex

Johanna Grahn Hollström stengods

Foto: Formex

Design för husdjur nytt för i år

En nyhet är området "Designer Pets" som visar upp skandinavisk design och eleganta accessoarer till husdjur med stilmedvetna hussar och mattar.
– Att vi bryr oss mycket om våra husdjur är inte nytt men vi ser nu att det finns allt fler designade produkter till dem, och som kanske inte synts i de vanliga design- och livsstilsbutikerna. Vi kommer att få se allt från fina matskålar och designade kläder för djur till superstylade koppel, säger Christina Olsson, projektchef för Formex och fortsätter:
– En annan del vi vill lyfta är en grupp produkter som vi kallar Smart Objects. Här ryms designad elektronik som hörlurar, laddningssladdar, högtalare, men även exempelvis designade och funktionella reseprodukter, fina resväskor och annat som förgyller resan, säger hon.

Edouard Keller

Foto: Formex

 

Li Edelkoort

Foto: Formex

Två av världens främsta trendanalytiker på plats

Mässan får också besök av två av världens främsta trendanlytiker, Edouard Keller och Li Edelkoort. Edouard presenterar "Colour Trends for the 20's" – en resa om varför färg är en så viktig faktor när vi går in i nästa decennium. Edouard kommer från världens första trendbyrå Carlin Creative Trend Bureau i Paris, som startades för att förse mode- och textilindustrin med "trend intelligence", och idag finns i 25 länder.
Li Edelkoort arbetar inom många olika branscher som mode, inredning, kosmetika, detaljhandel och mat. Onsdag 16 januari kommer hon presenterar "Home & Interiors 2020". Hennes Paris-baserade företag Trend Union skapar trendböcker som blickar två år framåt i tiden och används som strategiska verktyg av designers och marknadsförare på internationella varumärken.

LÄS MER: Här är inredningstrenderna som gäller 2019