Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning

Publicerad 8 jan 2018 13:18

Dags för Formex! Det här hittar du på inredningsmässan

På Formex finns inredning, porslin, lampor, lite möbler, kläder, doftljus, choklad, teer och tusentals andra prylar för inköpare i inrednings- och presentbranschen. Här bild från inredningsföretaget House doctors monter på en tidigare mässa.

På Formex finns inredning, porslin, lampor, lite möbler, kläder, doftljus, choklad, teer och tusentals andra prylar för inköpare i inrednings- och presentbranschen. Här bild från inredningsföretaget House doctors monter på en tidigare mässa.

1/3

Foto: Susanne Ellingsworth

Leila Lindholm är en av föreläsarna på Formex i januari 2018. Hon berättar om sin väg till superentreprenör med sex stycken livsmedelsbutiker, e-handel och många återförsäljare.

Leila Lindholm är en av föreläsarna på Formex i januari 2018. Hon berättar om sin väg till superentreprenör med sex stycken livsmedelsbutiker, e-handel och många återförsäljare.

2/3

Foto: Formex

Temat på vårens Formexmässa är "A world of shape" och går av stapeln den 18-21 januari och har cirka 850 utställare.

Temat på vårens Formexmässa är "A world of shape" och går av stapeln den 18-21 januari och har cirka 850 utställare.

3/3

Foto: Formex

Snart är Formex, inredningsproffsens egen mässa på Stockholmsmässan, åter i gång.
Här får vi veta trenderna som gäller för både vår och sommar 2018.
Mässan, större än någonsin, i år med temat ”A world of shapes”.

Formex som startade 1960 är Nordens största fackmässa (33 000 kvadratmeter) inom inredningsdesign och presentartiklar, och arrangeras två gånger om året, i januari och augusti.

 

LÄS OCKSÅ: Här är inredningstrenderna som gäller 2018

Räknar med närmare 24 000 besökare på Formex

Den går av stapeln på Stockholmsmässan den 17-20 januari 2018 och har cirka 900 utställare med produkter inom bland annat inredning, presenter, design, barnprodukter, mode och accessoarer.

Här samlas nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och media från hela inrednings- och presentbranschen.

Man kommer hit för att göra vårens inköp, se de senaste trenderna, inspireras och mötas, men också lyssna på föreläsningar och delta i workshops. Mässan räknar med runt 23 000 besökare och 800 medierepresentanter.

Humor och glädje är ledorden med nya färger som sveper in

”A world of shapes" är vårens tema som inspireras av den brittiska popkonstnären David Hockney, där olika inredningsföremål bildar stilleben och nya grupperingar och därmed skapar nya lekfulla former och konstellationer.

Humor och glädje är ledorden och kulörer som solgult med korall, terrakotta, syrenlila, gräsgrönt, ljusblått och turkos bildar tillsammans en vibrerande färgpalett.

– De lätt dämpade pastellerna finns fortfarande kvar som inredningstrend, men de nya färgerna som sveper in är uppfriskande fläktar, och i kombination med varandra är färgerna rena energikicken. Helt klart är att färg påverkar oss, och i oroliga tider har vi behov av att pigga upp vår tillvaro. Och färg påverkar köplusten visar forskning, berättar Christina Olsson, projektchef för Formex.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du genast måste sluta inreda med 2018

Skräp som processas och utformas till nya föremål

”Form och färg utgör grunden i temat. Uttrycket varierar från stilfullt, elegant och lätt retrodoftande via bohemiskt och artistiskt till ett mer grafiskt gladpoppigt” beskriver Formex sin egen mässa.

Materialen är i fokus och de kan vara udda och ibland är det skräp som processas och utformas till nya föremål. Hållbarhet och grönt medvetande är självklart och påverkar fortsatt inredningstrenderna.

 

Foto: Formex

Vinnaren till designpriset ”Formex formidable” avslöjas

På mässan i augusti nominerades 20 stycken till det årliga designpriset ”Formex formidable” av en jury, och nu i januari presenteras den vinnande produkten med motiveringen "premierar intressant, kvalitativ och tidstypisk design". 

För att bli nominerad ska produkten ha ställts ut på Formex vår eller höst innevarande år, den ska vara ny för året och den ska vara tidstypisk. Föremålen bedöms efter designhöjd.

Priset instiftades1994 för att inspirera och premiera god form och design. Även den produkt som fått flest röster på Formex hemsida och under mässan som "Folkets val" kommer att presenteras.

Lyssna på Leila Lindholm, Johan Jureskog och Li Edelkoort

Här kan du bland annat träffa Leila Lindholm och höra henne berätta om sin väg till superentreprenör med sex stycken livsstilsbutiker, e-handel och många återförsäljare.

Liksom tv-kocken och krögaren Johan Jureskog, medlem i kocklandslaget, som vunnit både VM-guld och OS i matlagning. Sedan starten har hans restaurang AG vunnit utmärkelsen ”Årets köttkrog” tre gånger på raken samt tagit sig in på listan över världens tio bästa köttrestauranger.

Den stora publikdragaren blir säkert världens främsta omvärldsanalytiker Li Edelkoort från trendbyrån Trend Union. Hennes skarpa analyser samt förmåga att förstå vad vi människor intresserar oss för gör henne till en av världens mest anlitade och unika föreläsare. Här kommer hon att prata om säsongens viktigaste influenser för inredning, livsstil, material och färger men också belysa hur digitalisering, hantverk, hållbarhet och konsumtionsmönster påverkar oss.

 

Tant grön, Tant Brun, Tant Gredelin, Farbror Blå och yoga

Vi hittar även en jubileumsutstälning med Elsa Beskow och Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå – det är i år hundra år sedan den första boken om dem kom ut. Inspirationsutställningen skapas i samarbete med internationellt erkända JoAnn Tan Studio.

Dessutom erbjuds gratis yoga och meditation varje dag under mässan av företaget Yogobe. Andningsövningar, avslappning och några mjuka rörelsesekvenser – inget klädombyte eller förberedelse krävs.

Anna, 35: "Det var total frihet att plocka upp en bil på gatan och dra till IKEA Kungens kurva och storhandla - det var magiskt."
Klicka på ikonerna och läs hur Anna gjorde