Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning

Publicerad 14 aug 2018 17:46

Dags för Formex! Det här hittar du på inredningsmässan

Inredningsgurun Abigail Ahern och influencern Clara Lidström kommer vara på plats på årets mässa.

Inredningsgurun Abigail Ahern och influencern Clara Lidström kommer vara på plats på årets mässa.

1/3

Foto: Matilda Audas Björkholm

På Formex finns inredning, porslin, lampor, lite möbler, kläder, doftljus, choklad, teer och tusentals andra prylar för inköpare i inrednings- och presentbranschen.

På Formex finns inredning, porslin, lampor, lite möbler, kläder, doftljus, choklad, teer och tusentals andra prylar för inköpare i inrednings- och presentbranschen.

2/3

Foto: Formex

Mässan lockar tiotusentals besökare – som alla törstar efter inspiration.

Mässan lockar tiotusentals besökare – som alla törstar efter inspiration.

3/3

Foto: Formex

Snart är Formex, inredningsproffsens egen mässa, åter i gång.
Här får vi veta trenderna som gäller för både höst och vinter 2018/2019.
Mässan, större än någonsin, i år med temat ”Unexpected gatherings”.

Formex som startade 1960 är Nordens största fackmässa (33 000 kvadratmeter) inom inredningsdesign och presentartiklar, och arrangeras två gånger om året, i januari och augusti.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Isabella Löwengrip – snart kan det bli ditt

Räknar med närmare 23 000 besökare på Formex

Den går av stapeln på Stockholmsmässan den 21-24 augusti 2018 och har cirka 850 utställare med produkter inom bland annat inredning, presenter, design, barnprodukter, mode och accessoarer.

Här samlas nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och media från hela inrednings- och presentbranschen.

Man kommer hit för att göra vårens inköp, se de senaste trenderna, inspireras och mötas, men också lyssna på föreläsningar och delta i workshops. Mässan räknar med runt 23 000 besökare och 650 medierepresentanter.

Foto: Formex

Kombinationer av färger och udda former är bästa byggstenarna

”Unexpected gatherings” är höstens tema vilket ”präglas av oväntade möten, slumpmässigt sammansatta kombinationer som kan vara dekorativa samtidigt som det andas frihet från konventioner”.

– Kombinationer av färger och udda former är bästa byggstenarna för att skapa Formex säsongstema "Unexpected gatherings". Olika föremål, som exempelvis prydnadsfåglar blandas – trots att de stil- och storleksmässigt inte hör ihop, berättar Lotta Ahlvar, operativ projektledare på Formex.

Färskalan något dovare än tidigare med tongivande accentfärger

Formex färgskala för säsongen är något dovare än tidigare, där de tongivande kulörerna består av tegel, terrakotta, laxrosa, ishavsblå, konjak och lejongult. De mest tongivande accentfärgerna utgörs av bland annat läppstiftsröd, skogsgrön, hasselnöt och chockbeige.

– Det handlar om att hitta helt nya samarbeten, dimensioner och upplevelser. Vinnarna är de aktörer som bjuder på inspiration och oväntade möten när allt fler inredningsintresserade söker inspiration och kunskap till den egna stilen. Både digitalt och fysiskt, förklarar Christina Olsson, projektchef för Formex.

LÄS OCKSÅ: 12 saker du genast måste sluta inreda med 2018

Foto: Formex

Inlämning till designpriset ”Formex formidable”

Formex årliga designpris pekar på vad som är aktuellt just nu. 12 produkter kommer att nomineras av en expertjury och på följande mässa i januari presenteras vinnaren. Hederspriset är folkets val som röstas fram på Formex hemsida.

För att bli nominerad ska produkten ha ställts ut på Formex vår eller höst innevarande år, den ska vara ny för året och den ska vara tidstypisk. Föremålen bedöms efter designhöjd. Priset instiftades 1994 för att inspirera och premiera god form och design.

Influencern Clara Lidström och inredningsgurun Abigail Ahern

Föreläsningarna är många. Bland annat kan man lyssna på entreprenören och influencern Clara Lidström ihop med internetforskaren och entreprenören Annakarin Nyberg som berättar om hur de tröttnade på det snäva utbudet av damkläder och vad de gjorde åt saken. De kombinerade ett stort intresse för färg och form med en bred kunskap om sociala medier, relationsskapande och varumärkesbyggande.

Bland annat kommer de att visa hur man med sociala mediers hjälp kan bygga, lansera och få snurr på ett helt nytt märke. Samtidigt lyfter de strategier, fallgropar och den nya tidens köpbeteenden.

Inredningsgurun Abigail Ahern har fått hedersuppdraget Guest Creator för Formex i augusti. Guest Creator är en ny satsning från Formex och en respons på det ökade internationella intresset för mässan. Abigail Ahern är just nu en hett eftertraktad inredare och designer som med sin unika kombination av djupa färger och lekfulla proportioner helt har omdefinierat hemmets normer, långt från ¨ljust och fräscht¨.

LÄS OCKSÅ: Instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Frida Clerhage heter illustratören.

Foto: Formex/Frida Clerhage

Prova gratis yoga och ta reda på nästa års inredningstrender

Dessutom erbjuds gratis yoga coh meditation varje dag under mässan av företaget Yogobe. Andningsövningar, avslappning och några mjuka rörelsesekvenser – inget klädombyte eller förberedelse krävs. En chans att skapa lugn, minska stress samt ge sig mer kraft och glädje.

ColourHouse Scandinavia förser idag mer än 2 500 företag i Norden med inspirationsmaterial, trender och färgsystem, i alla branscher, från hårda till mjuka varor, från bilar, dammsugare och mobiltelefoner till mode, inredning och livsstil, kontor och boende. Louise Klarsten kommer att presentera inredningstrenderna för vår/sommar 2019, både nationell och internationell inspiration för färg och form.