1 AV 2
Formex gästas återigen av Lidewij ”Li” Edelkoort – en av designvärldens mest respekterade trendexperter.
Foto: Formex
2 AV 2
”Vi kommer att med stor respekt samla olika utställares formgivna föremål och låta dem betraktas i en lugn och helande miljö, som om du möter dem för allra första gången”, berättar Li Edelkoort.
Foto: Formex

Dags för Formex! Det här händer på inredningsmässan

Snart är Formex, inredningsproffsens egen mässa, åter i gång. Här får vi veta trenderna som gäller just nu.

I år sätter Formex-mässan hållbarhet i fokus och riktar strålkastarljuset på svensk hantverkstradition. 

LEVA&BO Redaktionen

Nordens största mässa för inredningsdesign pågår på Stockholmsmässan mellan den 20-23 augusti och samlar folk från inredningsbranschen för att visa upp de senaste inredningsnyheterna.

”It matters” heter säsongens tema och handlar om hållbarhet och om hur vi interagerar med omvärlden. ”Om att värdesätta produkter och föremål på ett nytt sätt som en förutsättning för vår överlevnad och framtid. Nya material och processer går hand i hand med traditionellt hantverk och gammal klokskap”, skriver Formex. 

Formex – Nordens största mässa för inredningsdesign

Formex som startade 1960 är Nordens största fackmässa för inredningsdesign och presentartiklar, och arrangeras två gånger om året, i januari och augusti.

På Formex samlas nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och media från hela inrednings- och presentbranschen.

Besökare kommer till mässan för att göra vårens inköp, se de senaste trenderna, inspireras och mötas, men också lyssna på föreläsningar och delta i workshops. 

Höstsäsongens mässa går av stapeln på Stockholmsmässan den 20-23 augusti och har cirka 850 utställare.

Mässan räknar med runt 23 000 besökare och 650 medierepresentanter.

Keramik av Anna Wadle som ställer ut på mässan. Foto: Formex

Trendexperten Li Edelkoort ställer ut på Formex

Mässan gästas återigen av en av designvärldens mest respekterade trendexperter. Lidewij ”Li” Edelkoort kommer från Holland och har tidigare besökt Formex som trendföreläsare. Den här gången skapar hon tillsammans med Philip Fimmano, creative director för Edelkoort Inc, en inspirationsutställning på temat hållbarhet. 

Utställningen kommer bland annat att ha enkla möbler tillverkade av återvunnet material. Den kommer att fokusera på tingens inneboende kraft och vara inspirerad av animism, vilket innebär en tro på att även saker kan vara besjälade. 

– Vi kommer att med stor respekt samla olika utställares formgivna föremål och låta dem betraktas i en lugn och helande miljö, som om du möter dem för allra första gången, berättar Li Edelkoort.

– Vi hoppas komma med en ny röst till mässan och ett nytt sätt att välja vad som ska marknadsföras till den breda publiken, så att kunderna tar makten över sin egen miljö, där de omsorgsfullt väljer och samlar föremålen i sina liv. Att välja färre och bättre saker, att köpa mindre med mer tillfredsställelse samt tänka i banor av begränsning och medvetenhet är vårt budskap.

Lekmatta i ekologisk bomull från Little Matters som ställer ut på mässan. Foto: Formex

Bland föreläsarna finns Karin Alkell och Ingrid Wirén från Kemikalieinspektionen, som kommer att prata om vikten av att veta vilka kemikalier som finns i varor vi köper och kraven som vi bör ställa på tillverkare.

Inredningsbloggaren Frida Ramstedt som driver bloggen Trendenser, samt Maria Soxbo, journalist och medgrundare till Klimatklubben, finns också med bland föreläsarna. 

LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder 

Mer fokus på hälsa och välmående  

För att förtydliga mässans olika områden och göra det enklare att hitta på mässan, har man i år gjort en ny produkt- och hallindelning. Nytt för i år är även de speciella temadagar där aktuella branschfrågor kommer att tas upp.

Wellbeing är ett område som Lotta Ahlvar, operativ projektledare för Formex, tror blir extra hett i år. Hälsa och välmående blir allt viktigare för oss och det är även något som syns i våra hem:

– I hemmet ryms numera även den personliga träningen och intresset för välmåendet. Den designade yogamattan som står ihoprullad i vardagsrummet och de färgglada löparskorna på skohyllan i hallen blir nya accessoarer och livsstilsmarkörer, liksom det trendiga doftljuset i badrummet.

– En annan tydlig trend är att vi umgås allt mindre framför tv:n i vardagsrummet, utan mer och mer i köket och runt det dukade bordet. 

Teakfat från Eko Trädesign som ställer ut på mässan. Foto: Formex

Möbelrestaurering på nya området ”Inspiring”

Formex vill även uppmärksamma svensk hantverkstradition. På det nya området ”Inspiring” kommer årets fyra kvinnliga mästare och gesäller visa upp sina färdigheter inom möbelrestaurering, kakelugnsmakeri och dekorationsmålning.

– Det viktigaste med att delta på Formex är att folk ska känna till varför vi möbelrestaurerare finns och vad vårt yrke innebär. Jag vill gärna också förmedla etiken bakom att restaurera möbler, att det handlar om att göra så lite som möjligt så att möblerna får berätta sin historia, berättar möbelrestaureraren Pernilla Blix

LÄS MER: Tjuvkika på Åhléns nya kollektion – höstens nyheter 

LÄS MER: Vill du bli inredare? Så här gör du