Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Erik Frisk nämner smarta lösningar för den lilla bostaden
2 AV 4
Bor du litet är det ett måste att inreda kvadratsmart och effektivt.
Foto: Getty Images
3 AV 4
Ljus färger är definitivt att föredra när du inreder ett litet utrymme.
Foto: Getty Images
4 AV 4
Gardinerna kanske ser härliga ut, men tar stor plats.
Foto: Getty Images

Compact living: Så inreder du smartast på liten yta

Mycket i dagens samhälle handlar om prylar, men samtidigt är det många som bor litet. 

Lösningen på dilemmat stavas compact living, vilket handlar om att utnyttja varje kvadratmeter till max. 

Här får du de bästa tipsen som visar att du inte behöver dra ner på din boendestandard bara för att du inte bor så stort! 

Törstar du efter kvadratsmarta inredningstips som samtidigt är snygga? I dag är compact living ett välkänt begrepp som syftar till att skapa utrymme där du inte trodde det var möjligt. Snyggt, effektivt och praktiskt – spana in våra supertips! 

Bygg på höjden

Det kanske är synd att vi räknar boendeyta i kvadratmeter i stället för kubikmeter. För när det gäller att inreda på en liten yta handlar mycket om att bygga på höjden. Har du möjligheten kan en loftsäng vara en bra lösning för att frigöra golvyta.

Du kan också bygga på höjden med hyllor, förvaring och väggdekorationer. Eller varför inte plantera dina växter på höjden på väggen?

Foto: SHUTTERSTOCK

Använd ljusa färger och rätt belysning

Att inreda med ljusa färger snarare än dunkla för att få ett rum att se större ut är något de flesta känner till, men det är en av nycklarna till compact living. Måttfulla, ljusa och sobra färger på både väggar och inredning gör att ett rum upplevs större. Vitt är tidlöst och ljusgrått är trendigt. Om du tycker det blir för tråkigt, använd färgglada inredningsdetaljer.

Bra belysning är också viktigt för att få rummet att kännas större. Starkt ljus som sprids ut på flera små lampor snarare än en stor är stalltipsen här.

Foto: Getty Images

LÄS MER: Spana in miniettan – så här fint kan du bo på 17 kvadrat

Använd smartare möbler, inte färre

Du kanske tror att du inte kan ha så många möbler om du bor på en liten yta, men det finns många smarta möbler som gör att du kommer runt det. Till exempel kan det vara värt att satsa på en bäddsoffa eller ett sängskåp i stället för en säng, som annars tar upp stor plats.

För matbordet är en iläggsskiva eller ett slagbord en bra lösning, då kan du fälla ut det när du har gäster och fälla in det när du behöver mer plats. 

I fönstren tar en nätt rullgardin betydligt mindre plats än tunga gardiner som hänger och tar plats bredvid fönstret. Väljer du ändå att ha gardiner bör du placera din gardinstång så nära taket som möjligt. Det skapar mer rymd i rummet. 

Foto: Getty Images

Skippa stolarna och utnyttja golvytan

En viktig nyckel är att få undan de stora möblerna, som ofta har smarta ersättare. En möjlighet är att skippa stolarna och i stället satsa på pallar, som lätt kan staplas och ställas undan.

De flesta gillar väl att slå sig ner i en fåtölj, men det är en av de möbler som tar störst plats. En hängstol är ett alternativ som inte tar någon golvyta alls.

Ett stort soffbord kan enkelt ersättas av två mindre bord, vilket ger dig fler möjligheter att ta undan det ena bordet eller att flytta om dem när det behövs.

Slutligen får du inte glömma den plats som finns under dina möbler, till exempel under sängen eller under en trappa. Det finns en mängd olika förvaringsmöjligheter som gör att du kan utnyttja de här ytorna, som annars är svåra att använda.

Pallar är mer platseffektiva än stolar, och lättare att ställa undan. Foto: Getty Images

LÄS MER: Jenna gav upp allt – byggde rullande minihus på 14 kvadratmeter