Att belysa trädgården kan få den att leva. Rikta lamporna rätt och du framhäver det du är stolt över och döljer det andra. Med flyttbara spotlights kan man belysa de växter som är vackrast i respektive säsong.
1 av 2: Att belysa trädgården kan få den att leva. Rikta lamporna rätt och du framhäver det du är stolt över och döljer det andra. Med flyttbara spotlights kan man belysa de växter som är vackrast i respektive säsong. Foto: Adobe Stock
Dekorationsbelysningens främsta syfte är att vara vacker. Här finns inga gränser. Prova dig fram.
2 av 2: Dekorationsbelysningens främsta syfte är att vara vacker. Här finns inga gränser. Prova dig fram. Foto: Adobe Stock

Skapa stämning i trädgården med snygg utomhusbelysning

När kvällarna går över i allt mörkare nätter är det fint att belysa både uteplats, fasad, rabatter, träd och gångar. 

Här tipsar experten om vad du ska tänka på när du ska installera belysning i din trädgård.

Det finns många fördelar med att ha trädgårdsbelysning. Det skapar mys och atmosfär och inbjuder till trädgårdsliv även på kvällar och under den mörkare delen av året. Det gör också att man kan njuta av trädgården från insidan av huset, även efter mörkrets inbrott. Dessutom är det avskräckande för tjuvar och gör det lätt för besökare att orientera sig fram längs gångar och uppfarter. 

Blandad utomhusbelysning – med spotlights, pollare och ljusslingor 

Anna Karlberg är landskapsarkitekt och trädgårdsbloggare. I hennes trädgård i Ramlösa i Skåne, har hon installerat många olika sorters belysning. Från levande ljus i form av lyktor och marschaller, till pollare och väggspottar. Många av hennes trädgårdsstilleben har försetts med spotlights. I äppleträdet hänger en ljusslinga och i planteringsbäddarna med marktäckare ligger slingor i form av ljusnät.

– Att jobba med rätt belysning gör att vi kan njuta av trädgården från vardagsrummet på kvällen. Vi har inte beckmörkt utanför våra fönster någonstans här hemma. Jag har satsat mycket på utblickar från huset. Det är viktigt sommar som vinter. På våren ser man den blommande magnolian från sovrumsfönstret och på hösten och vintern kan man blicka ut på blomsterbäddar med rhododendron och vintergrönt gräs från tv-soffan, säger Anna.

”Att jobba med rätt belysning gör att vi kan njuta av trädgården från vardagsrummet på kvällen”, säger Anna Karlberg, landskapsarkitekt och trädgårdsbloggare. Foto: CAROLINE TENGEN
Lågt placerad belysning ger en härlig effekt i grönskan. Anna använder sig av många flyttbara spotlights. Foto: CAROLINE TENGEN
På hösten är trädgården fylld av djupa färgtoner och prunkande grönska. Trädgårdsbelysningen ger en ombonad och inbjudande känsla. Foto: CAROLINE TENGEN

Så skapar du snygg trädgårdsbelysning

Annas råd är att köpa färre armaturer och satsa på kvalitet. Hon menar att man kan börja med att koncentrera sig på entréer, uppfarter och något enstaka blickfång och sedan addera fler kvalitetslampor efter hand. Om man tar en elektriker till hjälp så be dem sätta upp ett antal uttag i trädgården så att du själv kan addera till och flytta spotlights efterhand. Här är hennes bästa tips för en lyckad trädgårdsbelysning:

• Skapa spänning och variation genom att blanda olika typer av ljuskällor. Välj armaturer med omsorg och blanda pollare, spotlights, ljusslingor och väggbelysning.

• Tänk på bländningsrisken och använd inte uplights längs gångar och uppfarter. Pollare som lyser neråt är ett bättre val.

• Armaturer som sprider ljuset uppåt passar bäst för att lysa upp högre växter, träd och buskar. Var dock uppmärksam på att de inte pekar rakt mot grannens fönster och se till så att det inte lyser in hos grannen när träd och buskar tappar bladen på höst och vinter.

Glöm inte mörkret! Utan mörka partier mellan armaturerna framträder inte ljuset

• Ljussätt gärna ett träd, ett vackert gräs, en mur eller något annat fint i din trädgård i slutet av varje vy. 

• Försök att dela in din trädgård i olika rum och fundera på var blicken fastnar på i slutet av de olika rummen.

• Glöm inte blickfång utanför fönstren. Ljussättning utomhus är viktigt för stämningen även inomhus.

• Vackra skuggor är ytterligare en dimension som man inte ska glömma. Fundera på det när du planerar din belysning.

• Glöm inte mörkret! Utan mörka partier mellan armaturerna framträder inte ljuset - det är mörkret mellan ljuskällorna som förstärker upplevelsen.

Tänk på dettta när du ska koppla och installera utebelysning!

När man ska installera armaturer som kräver 230V ska man alltid anlita en elektriker. Grävjobbet kan man dock fixa själv. 

Billigare armaturer som kräver 12V, som de flesta byggvaruhus säljer, kan man dock installera själv.

Om man tar en elektriker till hjälp så be dem sätta upp ett antal uttag i trädgården så att du själv kan addera till och flytta spotlights efterhand.

De många pollarna som lyser neråt och är strategiskt placerade längs hela uppfarten och gången som leder in till huset är både vacker och funktionell. Foto: CAROLINE TENGEN
Under en stilren spotlight på väggen står ett av Annas vackra trädgårdsstilleben. Foto: CAROLINE TENGEN
Mot väggen på husets norra gavel växer en vinranka. Grönkålen är dekorativ med sina pampiga, grågröna blad. Allt vackert upplyst. Foto: CAROLINE TENGEN
Mot den mörka förrådsväggen har Anna placerat ett planteringsbord fyllt av frodiga ormbunkar och vintergrön murgröna. Ett nät med led-belysning skänker en stämningsfull känsla till arrangemanget. Foto: CAROLINE TENGEN

LÄS MER: Mysiga utomhusbelsyningen som sätter stämningen på uteplatsen 

LÄS MER: Så inreder du utetummet – här är inredarens bästa tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!