Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Olika typer av lampor fyller olika funktioner och är i regel designade därefter. I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Placera dem på olika höjd - de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa. Pendellampa Multi-Lite från Gubi, bordslampa Dis Inredning.
Olika typer av lampor fyller olika funktioner och är i regel designade därefter. I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Placera dem på olika höjd - de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa. Pendellampa Multi-Lite från Gubi, bordslampa Dis Inredning.
Olika typer av lampor fyller olika funktioner och är i regel designade därefter. I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Placera dem på olika höjd - de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa. Pendellampa Multi-Lite från Gubi, bordslampa Dis Inredning.
Olika typer av lampor fyller olika funktioner och är i regel designade därefter. I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Placera dem på olika höjd - de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa. Pendellampa Multi-Lite från Gubi, bordslampa Dis Inredning. Foto: Joachim Belaieff

Inred med lampor – så skapar du snygg och mysig belysning

Att ha rätt belysning är väldigt viktigt för ett funktionellt och mysigt hem. En bra variation av lampor kan faktiskt göra underverk!

Vi guidar dig till hur du placerar rätt sorts belysning på rätt plats.

Tre tips: Hur ska man tänka med belysning hemma

Olika typer av lampor fyller olika funktioner och är i regel designade därefter. De kan delas upp i tre grupper: allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Välj därför alltid belysning efter önskad funktion!
Installera en dimmer till taklampan! I taket vill vi i regel ha starka ljuskällor för att kunna tända upp ordentligt vid exempelvis städning. Med en dimmer får du möjlighet att minska ljusstyrkan och skapa en mysigare stämning när du känner för det.
Punktbelys de platser eller föremål i hemmet som du vill visa upp lite extra. Kanske en tavla på väggen eller en särskilt snygg möbel. Använd dig exempelvis av riktade spotlights i taket, tavellampor eller golvlampor med begränsad spridning. 

Vad är allmänbelysning?

I en sådan här armatur är det bra att ha en stark glödlampa som ger ordentligt med ljus. Allmänbelysningen är perfekt när du städar eller har tappat en knappnål i ryamattan. Vill du använda lampan vid andra tillfällen, exempelvis vid mys i soffan eller vid middagsbjudningen, kopplar du en dimmer till lampan så att ljusstyrkan kan justeras.

Stämningsbelysning – lampor som skapar mysig belysning

Just nu svämmar marknaden över av stämningsarmaturer i olika former och material. Stämningsljus kan se ut på olika sätt. Det kan vara en ljusslinga, hängande lampor i fönstret, en stilren bordslampa på ett sidobord eller en lysande kub i bokhyllan. Använd svaga glödlampor så att ljuset blir varmt och behagligt och inte bländar. En stor trend är, och har varit, att använda stora glödlampor med glödtråd, så kallade filamentlampor, utan lampskärm. Väljer du den här typen av lampa är det väldigt viktigt att placera den där den inte bländar, då det kan bli oerhört jobbigt för ögonen.

En stor trend är att använda stora glödlampor med glödtråd. Väljer du en sådan lampa är det viktigt att placera den där den inte bländar, då det kan bli oerhört jobbigt för ögonen. Bordslampa, Marcel. Foto: Marcel

Funktionsbelysning: riktad belysning vid exempelvis matbord, säng och skrivbord

En riktad belysning, eller så kallad funktionsbelysning, använder du över ett matbord, som läslampa vid sängen och soffan eller som arbetsbelysning vid skrivbordet. En riktad belysning ger kraftigt ljus över en specifik, begränsad yta och bländar inte andra vid din sida. Den riktade funktionsbelysningen behöver vi för att inte överanstränga ögonen, och är väldigt viktig även i vardagliga situationer som vid köksbänken, skrivbordet eller vid läsfåtöljen.

LÄS MER: Taklampor med det lilla extra – här är 12 favoriter

En riktad belysning, eller så kallad funktionsbelysning, använder du exempelvis över ett matbord. Grid, PR Home. Foto: PR Home
Den riktade funktionsbelysningen behöver vi för att inte överanstränga ögonen och är väldigt viktig även i vardagliga situationer som vid köksbänken. Skurup vägglampa, Ikea. Foto: Ikea

Hur ska man tänka med belysning i kök?

I köket kan du tänka på att lägga ljuset i olika nivåer. Placera allmänbelysning i taket, och ha sedan spotlights eller ljusrör under väggskåpen och en riktad lampa över matbordet. Låt de olika ljuskällorna ha sina egna strömbrytare på väggen och installera dimmer för lamporna över diskbänken. När ni ska äta släcker ni taklampan, dimrar ner belysningen under väggskåpen och låter matbordslampan lysa. Då får ni ett intimt och mysigt ljus vid middagsbordet.

LÄS MER: Bygg ditt drömkök! 15 vackra kök att inspireras av

Hur ska man belysa vardagsrum snyggt? 

I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Ett tips är att ha ungefär 5-10 stycken med varierande funktion. Placera sedan lamporna på olika höjd i rummet - de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa. Där emellan placerar du ut stämningsbelysning på olika nivåer i bokhyllan, i fönster och på sidobord. Ställ eller fäst riktade golv- eller vägglampor bredvid soffan eller en fåtölj där du vill sitta och läsa. I taket kan det vara fint med spotlights som riktas mot olika tavlor och föremål på väggarna. Installera en dimmer för att kunna justera öka och minska ljusstyrkan från takbelysningen.

I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Placera dem på olika höjd - de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa. Lampor från Mio. Foto: Mio
Placera stämningsbelysning på nattduksborden och i fönstret, och allmänbelysning med dimmer i taket. Aröd arbetslampa, Ikea. Foto: Ikea

Skapa mysig belysning i sovrummet med läslampor och dimmer

Riktad läsbelysning är bra att sätta upp på väggen ovanför sängen för att du ska kunna läsa innan du somnar. Sover du bredvid någon annan kan du placera två stycken vridbara lampor mitt över huvudgaveln så att de går att rikta åt olika håll. Då blir den som vill sova inte störd medan den andra läser. Är huvudgaveln hög och stor kan du sätta upp läslamporna på var sin sida om sängen och rikta dem neråt. Placera stämningsbelysning på nattduksborden och i fönstret, och allmänbelysning med dimmer i taket.

Belysning för badrum – spotlights och badrumsskåp med lampor

I badrummet är det bra att ha flera strömbrytare för olika slags ljus - en för spotlights i taket och en för badrumsskåpsbelysningen. För takbelysningen kan du ha dimmer för ett varmt och stämningsfullt ljus. Vissa har inbyggd belysning i badrumsskåpet, om inte kan du placera lampor ovanför eller på båda sidor om skåpet. Det här ljuset bör vara så pass starkt att hela ansiktet blir väl upplyst när du ser dig själv i spegeln.

LÄS MER: Skapa ditt drömbadrum! Inspireras av senaste trenderna 

I badrummet bör ljuset vid handfatet vara så pass starkt att hela ansiktet blir väl upplyst när du ser dig i spegeln. Musik vägglampa, Ikea. Foto: Ikea

Skapa snygg belysning i hallen

Mitt tips är att ha allmänbelysning i halltaket som kan ge ordentligt med ljus eftersom det i hallen ofta saknas naturliga ljusinsläpp. Är det en lång hall placerar du med fördel flera lampor på rad. Kombinera allmänbelysningen med stämningsbelysning i form av en eller flera lampetter på väggen. Sätt upp dem i huvudhöjd eller högre så att de inte är i vägen. Eftersom det ofta är trångt i en hall behöver ingen lampa stå på golvet och ta upp utrymme. När du inte är i hallen låter du bara lampetterna lysa svagt och välkomnande.

LÄS MER: Så skapar du en inbjudande hall 

I arbetsrummet är det bra att kombinera takbelysningen med en bordslampa, riktad mot tangentbordet eller den del av bordsytan du vanligtvis jobbar vid. Bordslampa Yale, Markslöjd. Foto: Markslöjd

Belysning vid arbetsplatsen hemma

Här är det viktigt med ett stort och spritt ljus i taket. Jag rekommenderar att kombinera takbelysningen med en bordslampa, riktad mot tangentbordet eller den del av bordsytan du vanligtvis jobbar vid. För trevnaden skulle jag placera en stämningslampa på en låg bokhylla eller i fönstret. Eftersom man ofta sitter och jobbar långa stunder på samma ställe bör du vara noga med att inte ha några lampor runtomkring som bländar och stör ögonen.

LÄS MER: Årets finaste adventsstjärnor – 17 stjärnklara favoriter

LÄS MER: Inspiration: Här är 50 snyggaste lamporna just nu

Av Camilla Fürst