1 AV 3
Finn flera fel! Förvara saker på eller intill handfatet är inte särskilt hygieniskt. Varje gång du spolar stänker det ut vattendroppar fyllda med bakterier – och sätter sig på allt i badrummet. Förvara sakerna i stängda skåp i stället!
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Ett misstag många gör är att rengöra toaletten för sällan. Rengör toaletten minst en gång i veckan.
Foto: Erwin Wodicka, Colourbox
3 AV 3
Du tvättar förhoppningsvis händerna ordentligt med tvål och vatten efter varje toabesök. Men har du tänkt på att lysknappen och dörrhandtaget sällan rengörs – och att du tar där i med dina nytvättade händer sen? Glöm inte bort att göra rent både dörrhandtag och lysknapp!
Foto: Colourbox

Superäckliga vanor du har i badrummet

Har du tänkt igenom alla dina badrumsvanor?

De kan verka harmlösa, men kan göra dig jättesjuk.

Här är 12 badrumsvanor som är superäckliga!

Hur ofta gör du rent ditt badrum? Och gör du det på rätt sätt? Gör du det sällan eller fuskstädar kan badrummet snabbt bli till en grogrund för bakterier och virus, speciellt under förkylningstider. Här är 12 dåliga badrumsvanor som kan göra dig allvarligt sjuk, och vad du ska göra istället:

 

LÄS OCKSÅ: 7 snuskiga saker hemma som du genast borde kasta

1. Använder samma tandborste/glömmer rengöring

När du borstar dina tänder och är sjuk samlas alla bakterier i borsten och kan överleva där i veckor. Ett klassiskt exempel är streptokocker i halsen som ofta behandlas med antibiotika, något som gör att kroppen inte bygger upp sitt eget immunförsvar. Borstar du då tänderna med en streptokocksmittad tandborste kan du åka på samma infektion en gång till.

Lösning: Enkelt – byt ut tandborsten när du har varit sjuk. Och använd aldrig någon annans tandborste!

2. Flera tandborstar i samma mugg

Delar du badrum med andra kanske ni har borstarna i samma mugg. Är det så trångt att de nuddar vid varandra kan ni lika gärna använda samma tandborste, det gör ingen skillnad, då du får både deras och även deras eventuella partners bakterier in i din mun. Och blir någon sjuk är sannolikheten stor att ni alla kommer att bli smittade. Dessutom, har du någonsin tittat ned i botten av en tandborstmugg som inte gjorts ren på ett tag? Det är som en reservoar för bakterier och mögel!

Lösning: Skaffa en egen mugg, och ha helst tandborsten i skåpet (för att slippa bajsbakterier från spolning). Får den inte plats i badrummet, ta in i ditt eget rum. Och glöm inte att desinficera koppen en gång i veckan!

 

LÄS OCKSÅ: 12 platser som är snuskigare än toaletten

3. Förvarar tvålen i en tvålkopp

Om det inte finns hål i koppen fungerar den precis som en sådan där cellkopp de har i labben där bakterierna får växa fritt. Detta eftersom det alltid kommer att vara vått där, vilket får bakterierna att föröka sig, till och med på tvålen.

Lösning: Skaffa en tvålkopp med hål i eller, allra bäst, använd flytande tvål i en flaska.

4. Missköter duschdraperiet

Mögelsporer är mikroskopiska, så kan du se att ditt duschdraperi börjat bli svart betyder det att du har miljoner eller miljarder sporer på den! Och då ska man veta att det krävs mycket små mängder sporer för att människor med allergi eller astma ska få problem. Smutsiga duschdraperier kan också lagra svamp och annat som kan orsaka infektioner, om draperiet kommer i kontakt med huden.

Lösning: Skrubba draperiet med klorin och tvätta därefter i maskinen. Tänk på att tvätta duschdraperiet regelbundet och att dra ut det efter varje dusch, så att det får torka. Har det gått för långt så bör du byta ut hela draperiet.

5. Torkar händerna i samma handduk

Även om handdukar mestadels används efter att man har tvättat händerna är den fuktiga handduken en perfekt miljö för mögel och bakterier att växa i. Dessutom vet du inte var och hur de andra har använt handduken.

Lösning: Ha var sin handduk (färgkoda dem eller sätt namn på kroken) om ni är flera som använder badrummet, och byt ut dem varje vecka, minst. Låna aldrig någon annans handduk, du har ingen aning vilken kroppsdel de använt den på och vilka bakterier som finns där.

 

Foto: Colourbox

LÄS OCKSÅ: 11 äckligaste platserna där hemma

6. Lämnar hyvlar i duschen

Om en rakhyvel ligger i en våt dusch för länge kommer den att bli full av bakterier, som exempelvis stafylokocker, men även rost. En rostig och dålig rakhyvel skär du dig lättare med, och den kan även orsaka inåtväxt hår, vilket gör det enkelt för bakterierna att ta sig in i kroppen.

Lösning: Ta ut rakhyveln från duschen efter att du använt den. Lägg hyveln på torrt papper eller häng på en krok för att torka, och förvara sedan in i ett skåp. Man kan också spreja den lätt med alkohol mellan gångerna för att döda bakterier. Och, glöm inte att byta ut hyveln/rakbladet efter tre till fem användningar.

7. Använder samma smutsiga matta

Mögelsporer, bakterier och svamp kan snabbt föröka sig på badrumsmattan och överleva i veckor. För att inte tala om allt hår och dammråttor som finns där. Fötterna är generellt sett ganska motståndskraftiga, men har du blåsor, vårtor eller sår är det lätt att bli smittad på en smutsig matta.

Lösning: Köp en matta som lätt kan tvättas, och tvätta den varje eller varannan vecka. Är mattan gjord av trä eller plast kan du spreja eller torka den med antibakteriella vätskor/servetter.

8. Glömmer rengöra handtag och lysknapp

Alla som glömmer tvätta händerna efter sitt toalettbesök, snyter sig eller kräks på toaletten har förmodligen rört vid handtaget, kranarna och lysknappen minst en gång. De är alla de mest bakteriefulla ytorna i ditt badrum, och då spelar det ingen roll om du själv tvättar händerna länge och noga.

Lösning: Rengör både kranar, handtag och lysknapp med antibakteriellt medel/servett en eller två gånger i veckan. Är någon i hemmet sjuk ska de rengöras minst en gång om dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Så här fuskstädar du och får skinande rent ändå

9. Använder samma duschsvamp för länge

På en duschsvamp växer det snabbt bakterier och mögel, precis som i en gammal disksvamp. Svampen är full av bakterier från kroppar, men även från ytorna den kommer i kontakt med. Detta kan göra så att man får kroppsakne.

Lösning: Det allra bästa är att inte använda duschsvampar alls. Om du älskar svampar se då till att tvätta den ordentligt genom att skölja den med superhett vatten och låta den torka ordentligt, utanför duschen, mellan användningarna. Och byt ut den var tredje månad.

10. Rengör toaletten för sällan

Varje gång du spolar stänker det ut vattendroppar fyllda med bakterier och avföring, upp till två meter utanför toaletten. De sätter sig sedan på golv, väggar och allt som finns i badrummet. I mindre mängd är de ofarliga men blir det mycket kan de orsaka sjukdomar.

Lösning: Rengör toaletten med antibakteriellt rengöringsmedel eller blekmedel, liksom områdena runtomkring i badrummet, minst en gång i veckan.

11. Lägger saker på handfatet

Precis som alla ytor i ett badrum, så är tvättstället, och eventuell bänk bredvid, fullt av bakterier från både händer och toalettspolningar. Lägger man då saker som puderborstar, ögonpennor, tvättlappar, tandborstar och liknande där är risken stor för smittor eftersom de används i ansiktet, ögonen eller munnen. Har någon ett virus och använder badrummet är risken ännu större.

Lösning: Rengör handfatet och bänken runtom med antibakteriellt medel regelbundet. Måste du tillfälligt lägga något där, ta då först lite toalettpapper att lägga det på. Förvara smink, tandborstar, och allt annat som kan föra smitta vidare, i stängda badrumsskåp.

12. Badar i smutsigt badkar

Att bada i badkar är underbart. Men delar du boende med någon kan det bli så att ditt bad fylls med andra människors bakterier. Bakterier som bland annat stafylokocker, och även den mer sällsynta MRSA (meticillinresistent stafylokock aureus), vilket kan orsaka allvarliga sårinfektioner och bölder, om det kommer in i kroppen via ett sår, inåtväxt hår eller liknande.

Lösning: Innan du tar dig ett bad, tänk då på alla smutsiga, kanske också vårtiga, fötter som stått där före dig. Skrubba badkaret med blekmedel varje vecka, helst alltid innan du tar ett bad.

 

Källa: Buzzfeed.com

 

LÄS OCKSÅ: Här är platserna där det är okej att ha det lite stökigt