Så snuskig är din toa – sprutar ut bakterier

Varje gång du spolar i toaletten nyser toan ut ungefär en miljon bakterier. Bakterierna blir kvar i luften eller landar på golvet och andra saker du har i badrummet.

Foto: Initial

1 av 3: Varje gång du spolar i toaletten nyser toan ut ungefär en miljon bakterier. Bakterierna blir kvar i luften eller landar på golvet och andra saker du har i badrummet.

Toalettsitsen och spolknappen har färre bakterier än din mobil.

Foto: Robban Andersson

2 av 3: Toalettsitsen och spolknappen har färre bakterier än din mobil.

Hör du till de som tar med sig mobilen in på toaletten? Då kanske du ska tänka om. Många mobiltelefoner är riktiga bakteriehärdar – på grund av att de följer med in på toaletten.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Hör du till de som tar med sig mobilen in på toaletten? Då kanske du ska tänka om. Många mobiltelefoner är riktiga bakteriehärdar – på grund av att de följer med in på toaletten.

Varje gång du spolar sprider din toalett ut ungefär en miljon bajs- och kissbakterier.

Bakterier som sprider sig långt, landar på golvet, tvålen och i värsta fall på tandborsten.

Det är därför du alltid ska stänga toalocket innan du spolar i toaletten.

Andra har också läst

Du spolar i toaletten och tror att allt bli rent. Men vad som i själva verket händer är att din toalett nyser ut mikroskopiska droppar av avföring och urin.

En miljon bakterier sprider toaletten ut. De flesta hamnar på golvet eller på toalettringen, medan några är så små att de blir hängande i luften i flera timmar. Bakterierna kan sprida sig så långt som sex meter från toaletten, enligt hygienföretaget Initial.

 

Läs också: Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep

"Viktigast att tvätta händerna"

När du sedan går ut från toaletten och har tvättat händerna slarvigt fortsätter du sprida bakterierna. Så snart du tar i något eller någon fortsätter spridningen.

– Det allra viktigaste är att tvätta händerna noga. Många har med handdesinfektion när de går ut för att skydda sig från förkylningar och kräksjuka, men det räcker inte. Handdesinfektion kan användas som ett komplement till handtvätten – men aldrig ersätta den, säger Björn Hellquist, kategoriansvarig på Initial, i ett pressmeddelande.

 

Läs också: 12 platser som är snuskigare än toaletten

Bakterierna överlever i veckor

Under minst tjugo sekunder bör du tvåla in och gnugga händerna ordentligt.

Toaletten är en riktig bakteriehärd. I ett enda gram avföring finns hundratusen miljoner bakterier, enligt Initial. Bakterierna kan dessutom överleva i flera veckor tack vare den fuktiga mljön i toalettstolen. Även om du spolar flera gånger kommer ungefär en miljon bakterier att överleva till nästa spolning.

Lösningen? Stäng toalettlocket innan du spolar – och tvätta händerna noggrant.

 

Läs också:

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer