Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vem gör vad? Behöver ditt badrum fräschas upp? Du kan spara pengar på att fixa själv men vissa saker måste proffsen göra.Vem gör vad? Behöver ditt badrum fräschas upp? Du kan spara pengar på att fixa själv men vissa saker måste proffsen göra.Vem gör vad? Behöver ditt badrum fräschas upp? Du kan spara pengar på att fixa själv men vissa saker måste proffsen göra.
Vem gör vad? Behöver ditt badrum fräschas upp? Du kan spara pengar på att fixa själv men vissa saker måste proffsen göra. Foto: Per Gunnarsson

Renovera badrummet: Detta kan du göra själv

Badrumsrenovering kan kännas lite knepigt för oss vanliga hemmafixare. Men det behöver inte vara så komplicerat som du tror.

Här är guiden till vad du kan göra själv och vad du bör överlåta åt proffsen.

Detta kan du göra själv:

Installera tvättmaskin: Elen ska kopplas in av en elektriker men att ställa in tvättmaskinen och koppla in rör för avloppsvattnet klarar de flesta.

Byta dusch till badkar: Får badkaret plats är det inga problem. Blir det hål efter fastmonterade duschväggar måste du se till att de blir ordentligt tätade.

Byta ut handfat: Stäng av vattnet med hjälp av kulventilen, byt handfatet och koppla på de nya rören. Men är du osäker - ta hjälp av en rörmokare.

Riva: Rivningsbiten är den största besparingen en privatperson kan göra. Prata med entreprenören som ska ta över renoveringen så att du inte river för mycket.

Låt proffsen göra jobbet

Kakla om: Sätta kakel eller lägga klinker bör du inte göra själv. Många har bittra erfarenheter av att tvingas riva det de gjort själva för att sedan ändå anlita professionell hjälp. Entreprenören vill också sätta tätskiktet för att kunna lämna garanti på utfört jobb. Känner du dig händig och vill pröva att kakla om själv ändå? Här visar experten hur du gör!

Borra: Väldigt viktigt att veta vad man gör och se till att få hålet tätt. Ju fler hål vi borrar i tätskiktet desto större är risken att få en vattenskada. Det finns bra vattentäta pluggar för att motverka detta. Ett annat bra alternativ är att limma upp saker på badrumsväggarna i stället.

Flytta ett badkar: Beroende på om det är infällda eller utanpåliggande rör i badrummet kan man ta ställning till hur görbart det är. Om du behöver dra om rör eller flytta blandaren ska du anlita en rörmokare. Måste du flytta på avloppet blir det mer komplicerat.

Golvvärme: Komplicerat med en rad olika faktorer att ta hänsyn till. Är det massiv- eller skivkonstruktion? Kallt eller varmt utrymme? Tillskjutande markfukt? El- eller vattenburen värme? Alldeles för många hittar på egna lösningar, vilket kan få dyra konsekvenser.

Byta kranar: Att byta till energisnåla kranar själv är inte att rekommendera, eftersom det är krångligt och ofta kräver specialverktyg. Det är av stor vikt att det blir ordentligt tätt, eftersom monteringen ska hålla för ett konstant vattentryck på fyra till fem kilo.

Flytta till annat rum: Att flytta badrummet är inte möjligt om du bor i lägenhet. Äger du däremot ditt eget hus går det att med professionell hjälp bygga upp ett badrum från grunden i ett annat rum.

LÄS MER: Dags att renovera badrummet? Här är alla tips du behöver