Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Guide: Njut av härliga bastubad – 11 favoriter

Förgyll kyliga höstkvällar med ett härligt uppfriskande bastubad.

Väljer du ett basturum, en bastustuga eller slår du till på en bastuflotte? Bastubad för en eller flera personer, inomhus eller utomhus?

Här har vi valt ut 11 spännande bastufavoriter – och tips på hur du gör en egen basturuska!

Foto: Shutterstock

1 av 12

1. Till att börja med

Klicka HÄR för att gå vidare och se alla bastubad!

Olika typer av bastubad:

Traditionell bastu

En traditionell elektrisk bastu finns antingen som torrbastu eller våtbastu. Torrbastun håller omkring 95-110 grader medan en våtbastu ligger på 75-90 grader. Våtbastun håller och en luftfuktighet på 5-15 procent som regleras av att man häller vatten över heta stenar.

Ångbastu

En ångbastu passar bättre om man vill ha lite mildare temperaturer. Ett bastubad håller omkring 45-65 grader. Genom att kontinuerligt tillföra ånga hålls luftfuktigheten på omkring 40-65 procent. Vill man att det ska dofta gott kan man också tillföra olika essenser, så som lavendel eller pepparmint. 

Kombiaggregat 

Det finns även kombiaggregat som kan kan köpa som fungerar både som ång-, torr- och våtbastu.

Infraröd bastu

Infraröd bastu används ofta i medicinskt syfte. Värmen från de infraröda strålarna är nämligen bra för att mjuka upp muskler och lindra ledvärk.

Vedeldad bastu

En vedeldad bastu ger en speciell känsla med den sprakande elden och doften från veden. Den kräver dock skorsten och är därför mest populära vid fritidshus. 
Om man vill bygga en bastu utomhus och byggnaden är mindre än 15 kvadratmeter krävs inget byglov. Bastun räknas som en friggebod och följer alltså reglerna för en sådan.

Källa: TT

Gör din egen basturuska!

Bastar man enligt finsk tradition bör man ocks ha en basturuska tillhands. Ruskan, även kallad bastukvast och vihta  eller vasta på finska, gör du enkelt själv av björkris som du binder ihop och för torka.

Du behöver:
• En vass kniv
• En sekatör, modell mindre
• 25-30 tätt lövade björkkvistar. Kvistarna ska vara cirka 50 cm långa och ska gå  att b öja utan att den bryts av eller tappar spänsten.
• Eventuellt lite rep.

Så här gör du:
1. Lägg kvistarna bredvid varandra. Placera de kraftigaste i mitten och de smalaste på sidorna.
2. Ta en lång mjuk kvist och använd kniven för att rensa bort alla småkvistar tills du har en ren pinne.
3. Bind ihop kvistarna med den rensade kvisten, snurra den så hårt du kan runt knippet.
4. Om du har svårt att få ruskan att hålla ihop kan du eventuellt förstärka med lite natursnöre.
5. Häng upp ruskan för att torka den.

Använd den så här:
Blötlägg basturuskan i ljummet eller varmt (inte hett) vatten i 10-20 minuter, beroende på hur torr ruskan är. Häll av vattnet, använd gärna p stenarna så får du en fin doft i bastun.
Använd inte ruskan förr än din hud är ordentligt uppvärmd. När du badat klart kan du skölja av ruskan lätt, och sedan hänga den på ett torrt, svalt ställe tills det är dags att bast igen. Tänk p att inte lämna kvar ruskan på aggregatet eller stenarna!

Klicka dig vidare för att se alla bastubad!

1 av 12