1 av 2: Vi har alla mötts av smutsiga toaletter under en kisspaus vid en rastplats längs vägen - och hur vi hanterar denna prekära situation varierar. Foto: Sanna Dolck
2 av 2: Är toaletten smutsig och du inte hittar någon annan: Huka! Foto: iStock

Det här ska du aldrig göra på snuskiga toaletter

Lägger du papper på toalettringen när du går på offentliga toaletter? Sluta med det, det hjälper ändå inte mot bakterier. Så här ska du göra i stället!

Vi har alla mötts av smutsiga toaletter under en kisspaus vid en rastplats längs vägen - och hur vi hanterar denna prekära situation varierar. Nästan hälften väljer att stänga dörren och leta upp en annan toalett, medan en tredjedel i stället torkar av toaletten med papper. Det visar en undersökning som har gjorts av företaget Voxmeter på uppdrag av hygienföretaget Initial hygien.

 

LÄS OCKSÅ: Saras knep för att slippa getingar gör succé

Lägga papper på toalettringen

Vissa lägger också toalettpapper på ringen - framför allt kvinnor väljer denna metod, visar undersökningen. Fler kvinnor än män väljer också att rengöra med tvål och vatten.

– Undersökningen visar att vi är mer upptagna av den synliga renligheten än den som vi inte kan se. Det är kanske inte så konstigt, men det är viktigt att komma ihåg att vatten, tvål och desinfektionsmedel är det enda som är effektivt mot bakterier. Så när vi lägger toalettpapper på ringen eller torkar av den med papper, då blir det bara kosmetiskt rent, säger Ingalill Karlsson på Initial hygien, i ett pressmeddelande.

Har du inga våtservetter med bakteriedödande medel nära till hands är det mest effektiva att i stället huka över toalettstolen - ett alternativ som få faktiskt väljer.

 

LÄS OCKSÅ: Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep

Så här hanterar du smutsiga toaletter:

* Kom ihåg att en inte kan se bakterier med blotta ögat. Men om toaletten är smutsig, då finns det även med största sannolikhet bakterier där.

* Är toaletten smutsig och du inte hittar någon annan: Huka!

* Tvätta händerna noga med tvål efteråt.

* Använd gärna handdesinfektion när du har tvättat händerna.

 

LÄS OCKSÅ:  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!