Dags att renovera badrummet? Här är alla tips du behöver
Är det dags att renovera badrummet? Det finns en hel del saker att tänka på vid en badrumsrenovering. Vi guidar dig genom allt från förberedelser till vilka material och vilken inredning du ska välja till badrummet.
Ett bra första steg inför badrumsrenoveringen är att få koll på hur du vill att det färdiga resultatet ska se ut, samt att lägga upp en ungefärlig budget, för att sedan förena de två. Kolla runt på nätet och i kataloger för att ringa in vilken stil du är ute efter - tydliga målbilder kan underlätta renoveringen för både dig själv och hantverkarna.
Lista vilka funktioner och detaljer du gärna vill ha i badrummet för att det ska uppfylla dina behov. Fundera också över vilka delar i badrummet som är viktigast för dig - känns det viktigt att ha snygga och exklusiva ytskikt kan du kanske lägga mer pengar på kakel och klinker men spara in på badrumsinredningen, eller spenderar du helst på ett lyxigt badkar?
SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA RENOVERA BADRUMMET
Kan man renovera badrummet själv?
Ett våtrum är det svåraste i byggväg en amatör kan ge sig in på. Är du inte road eller lagd åt det händiga hållet är det klokast att lägga ut jobbet. Men för den som är någorlunda händig och noggrann finns det inga hinder att bygga själv. En fördel kan vara att du kan bestämma alla detaljer själv. Skadereglerare på försäkringsbolagen tycker inte att självbyggda våtrum har mer skador än andra. Att anlita entreprenör blir förstås dyrare då du får betala arbetet. Men du har rätt till rotavdrag, 30 procent av arbetskostnaden är avdragsgillt. Rörkopplingar ska utföras av proffs. Eljobb är du förbjuden att göra själv.
Oavsett om du bygger själv eller anlitar proffs är du skyldig att följa Boverkets byggregler. Just för våtrum finns det två tolkningar i särskilda branschregler. Golvbranschens regler heter GVK och Byggkeramikrådets kallas BBV. Ska du anlita hantverkare är det viktigaste rådet att anlita företag som är certifierade och använder sig av dessa branschregler. En entreprenör som är med i de systemen utfärdar alltid ett intyg över konstruktion och vilka produkter som använts. Det är en garanti om det skulle bli en skada och ett försäkringsärende.
LÄS MER: Badrumsrenovering: Det här kan du göra själv
Säkerhet och regler för att renovera badrum
Badrummet utsätts ständigt för fukt, och om du slarvar under renoveringen kan det stå dig dyrt senare. Oavsett om du väljer att utföra mycket av renoveringsarbetet själv eller överlåta det till en hantverkare, är det viktigt att du har koll på vilka regler som ska följas och vilka säkerhetsåtgärder som behöver tas. På Gvk.se och Bkr.se kan du läsa om alla regler och förberedelser du behöver ha koll på inför våtrumsrenovering och kakelsättning.
• Krävs det bygglov för att renovera badrum?
Ska du renovera ett gammalt badrum krävs inget bygglov. Om du ska skapa ett nytt badrum måste du göra en bygganmälan till kommunen och invänta starttillstånd. Om du måste bygga till huset för att få plats med ett våtrum måste du söka bygglov. Bygglovsreglerna är de samma för permanentvillor och fritidshus.
Kontakta ditt försäkringsbolag
Innan renoveringen sätter i gång bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att få koll på vilka krav renoveringen behöver uppfylla för att din försäkring ska gälla. Det är viktigt att allt utförs korrekt, annars kan du gå miste om ersättning om det skulle uppstå skador i framtiden.
Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört vilket är detsamma som att branschreglerna följts. Certifierade entreprenörer gör det, även om man måste vara noggrann också med dem, så att inte en obehörig snickare monterar golvbrunnen till exempel. Gör du jobbet själv är det klokt att ta bilder under arbetets gång. Det är inget absolut krav dock, vid en eventuell skadeinspektion brukar skaderegleraren på plats kunna avgöra om reglerna följts eller inte.
Gör en skiss av badrummet
För att ytterligare underlätta för dig själv under planeringen är det bra att mäta upp badrummet och göra en skalenlig skiss. På skissen markerar du var de nuvarande vattendragningarna finns samt ritar ut dörrar och fönster. Mät även höjden på väggarna för att kunna beräkna exempelvis hur mycket kakel eller målarfärg du behöver. Ska du ha in större badrumsmöbler är det bra att mäta dörröppningen för att försäkra dig om att allt går att lyfta in i badrummet.
Jämför hantverkare och företag som renoverar badrum
Innan du väljer hantverkare är det bra att ha en idé om vad du ska utföra själv och hur mycket du vill lämna åt proffsen. Ska exempelvis du eller hantverkaren köpa in materialet? Kolla om firman är certifierad av Golvbranschen eller Byggkeramikrådet. Begär sedan in offerter från flera hantverkare, där det specificeras vad som ingår i. En plattsättare ska ha personlig behörighet. Begär referenser från tidigare kunder. Att få en bra kontakt redan från början är ett tecken på att ni kan diskutera detaljer under projektets gång. Hantverkare har ofta många jobb samtidigt och det är lätt att känna sig övergiven vissa tider.
När du har bestämt dig bör du tillsammans med hantverkaren spika ett datum för slutbesiktning och bestämma vad som händer om tidsplanen inte följs. Se till att det ni kommer överens om finns i skrift!
Om tätskikt, våtrumsskivor och badrumskonstruktion:
Våtrumsskivor är skivor av cement eller mineraliskt material som tål fukt. En vanlig gipsskiva klädd i kartong kan vara grogrund för mögel. Det finns flera godkända fabrikat av våtrumsskivor. Massiva skivor är mycket tunga, men det finns också lättviktsskivor. Våtrumsskivor är flera gånger dyrare än gipsskivor.
I ett modernt våtrum ska det finnas ett vattentätt skikt i vägg- och golvkonstruktionen. Det består antingen av en folie eller av en flytande massa som målas på i flera skikt. Tätskiktet ska ligga just under ytskiktet. I en kaklad vägg ligger det direkt bakom kaklet. Att tätskiktet blir rätt applicerat är a och o.
Ett badrum som har ett gjutet betonggolv direkt på marken behöver inget tätskikt i golvet. Där kan fukten vandra ut från marken och upp genom betongen. Gamla badrum i källare var ofta av den modellen, moderna är det sällan.
Inifrån och ut är den så här: Rejäla reglar, 15 mm konstruktionsplywood, våtrumsskivor, tätskikt, kakel. I golv måste reglarna vara 45x195 mm och skivan minst 22 mm våtskyddad spånskiva, på den används oftast avjämningsmassa för att skapa ett fall.
Den i särklass vanligaste skadan i våtrum är otäta golvbrunnar. Hantverket här måste vara noggrant och golvbrunnar ska vara av godkända fabrikat. Dessutom är det krav på att golvet lutar mot brunnen. Golvfallet och golvbrunnen är det svåraste i bygget. Fyra av fem våtrumsskador är relaterade till golvet, uppger försäkringsbolagen.
Det förekommer att stommen, alltså golv-och väggreglarna, är av för klent virke och med för långa centrumavstånd. Då kan konstruktionen röra sig viket kan medföra att tätskikten spricker. Det gäller särskilt vid helkaklade badrum. Branschreglerna anger vilka dimensioner som krävs. I golv ska reglarna ha 300 mm avstånd.
VÄLJ MATERIAL OCH INREDNING I BADRUM
Välj golv till badrummet
Golvet i ditt badrum ska tåla mycket, samtidigt som det bidrar till att sätta stilen i rummet. Vilket typ av golv du väljer bör därför vara en avvägning mellan behov, förutsättningar och smak.
Klinker
Klinker är ett tidlöst alternativ som håller bra, finns i massor av utföranden och är relativt lätt att rengöra. Tänk på att större plattor kan göra det svårt att få rätt fall i golvet mot golvbrunnen, och att fogarna kräver extra rengöring.
Våtrumsmatta
En våtrumsmatta är ofta både billig och lätt att lägga in, och du slipper dessutom fogar som drar åt sig smuts. Dock finns viss risk för missfärgning, och mattan kan kännas lite plastig.
Microcement
Microcement har blivit ett populärt alternativ på såväl väggar som golv. Det är ett tåligt material som dessutom kan appliceras ovanpå befintligt kakel och klinker, och ger en modern och betongliknande yta. Materialet kan få kalkfläckar av vatten med lågt pH-värde, och bör appliceras av en behörig fackman.
Natursten
Med natursten på golvet får du en både lättstädad och lyxig yta - men det kostar. Plattorna kräver särskild ytbehandling, och känsliga stensorter som exempelvis marmor kan lätt missfärgas.
Kompositmaterial
Material som Corian och granitkeramik är ett tåligare alternativ till natursten då det fortfarande ger ett naturnära uttryck, utan att vara lika känsligt. Priset kan dock springa i väg, och materialet är väldigt hårt vilket gör det svårarbetat.
LÄS MER: Stor golvguide! Så väljer du rätt golv till ditt rum
• VÄLJ VÄGGAR TILL BADRUMMET
Vilket ytskikt du väljer till väggarna har stor betydelse för helhetsintrycket i badrummet. Det finns en uppsjö av olika material och tekniker att välja på, alla med sina för- och nackdelar.
Kan jag borra i väggen?
Undvik om möjligt, en borr går igenom tätskiktet. Men borrar du på rätt sätt och fyller hålet med åldersbeständig tätningsmassa innan du skruvar (använd våtrumsskruv) så går det bra. Vid montage av tyngre hyllor och liknande måste det finnas fäste i bärande horisontella reglar, s k kortlingar, i konstruktionen.
Kakel
Det vanligaste, och på många sätt mest praktiska alternativet, är kaklade väggar. Med kakel kan du välja mellan neutralt vitt, färgstarkt eller mönstrat, och materialet står sig bra över tid. Själva plattorna är lättstädade, däremot fastnar smuts och kalk lätt i fogarna. Beroende på vilket kakel du väljer kan det bli dyrt.
Våtrumsfärg
Med särskild våtrumsfärg kan du utföra arbetet själv och väljer vilken kulör du vill. Dock är det viktigt att alla steg, de är några stycken, utförs noggrant, och du bör alltid välja produkter från samma serie och tillverkare.
Tapet
Med tapet kan du skapa en personlig och ombonad stil i badrummet, men inte på ytor som kommer i direkt kontakt med vatten. Blir det väldigt fuktigt i badrummet finns också risken att tapeten blir skadad. Då är vinyltapet ett säkrare alternativ som håller bra och dessutom är billigare än att kakla. Nackdelen är att den kan bli missfärgad och lätt känns plastig.
Natursten
Badrummet får en exklusiv och gedigen känsla med natursten på väggar och golv. Det kan dock bli väldigt dyrt, och med känsliga stensorter, som exempelvis marmor, finns alltid risken för missfärgning.
VÄLJ DUSCH, BADKAR OCH TOALETTSTOL
Visst är dusch, badkar och wc främst till för att vara funktionella, men med rätt modell och material kan de även förstärka stilen du valt i ditt badrum. Neutralt eller spektakulärt - du väljer!
Dusch
Det vanligaste är att sätta in duschväggar som skärmar av ett hörn eller en del av badrummet. Ett annat alternativ är att sätta in en duschkabin. Med en duschkabin slipper du kravet på särskilda våtrumsväggar, men kabinen kan upplevas som mer svårstädad. Om du installerar en duschkabin i ett rum där det redan finns en golvbrunn behöver du heller inte kontakta kommunen. Kräver kabinen att du drar vattenledningar och installerar en golvbrunn måste du göra en bygganmälan till kommunen.
Badkar
Det första du bör ta ställning till är om du vill ha ett badkar med fötter eller ett som står direkt på golvet. En modell med fötter underlättar vid såväl städning som avloppsrensning. Vill du kakla in badkaret är det bra att kakla en avtagbar badkarsfront som låter dig komma åt vid städning eller eventuella vattenläckor. De billigaste badkaren är ofta gjorda i sanitetsakryl, som är en sorts plast. Materialet väger relativt lite och känns varmt och mjukt, men kan samtidigt få repor och kännas plastigt. Ett annat klassiskt men något dyrare material är emaljerad plåt. Det håller inte värme så bra, men är lättstädat och väger inte alltför mycket. Bland de exklusivare och mer ovanliga materialen finns gjutmarmor, gjutjärn och trä, som alla ger en lyxigare känsla men därmed också har en betydligt högre prislapp.
LÄS MER: Köpa badkar? Tips inför köpet och 7 härliga bad att inspireras av
Toalettstol
Vill du ha en traditionell standardtoalett eller en vägghängd? Om du vill ha en vägghängd toalettstol behöver delar av toaletten byggas in i väggen. En vägghängd toalett är mer lättstädad, men om något skulle gå sönder är det svårt att komma åt spoldelarna själv. I ett äldre hus kan det i stället vara fint med en gammaldags, högspolande toalett.
VÄLJ BELYSNING TILL BADRUMMET
När du väljer belysning är det först och främst viktigt att välja belysning som är godkänd för våtutrymmen. Många föredrar spotlights i taket som allmänbelysning, men oavsett vad du väljer är det en bra idé att installera en dimmer för att kunna justera ljusstyrkan efter behov och stämning.
Som ljuskälla är led ett bättre alternativ än halogen - det är något dyrare, men är mer energisnålt och dessutom bättre ur säkerhetssynpunkt då det inte blir lika varmt som halogen.
De flesta vill även ha extra ljuskällor vid spegeln eller badrumsskåpet. Om du har möjlighet är det bäst att sätta upp två lampor på var sin sida av spegeln. Om ljuset bara kommer uppifrån kommer det falla störande skuggor i ansiktet när du speglar dig.
Ventilation i badrummet?
Den är mycket viktig, så glöm inte att planera för den. Det finns många smarta timerstyrda frånluftsfläktar att montera. Se också till att luft kan komma in i rummet. En springa under dörren är den vanligaste lösningen.
LÄS MER: Inred med lampor – så skapar du snygg och mysig belysning
5 TIPS FÖR LITET BADRUM!
• TA STÄLLNING TILL TILLVAL
Golvvärme i badrum
Med golvvärme får du en jämn spridning av värmen i badrummet, och dessutom alltid något varmt att sätta fötterna på. Det är dock viktigt att underlaget är bra isolerat för att inte energiförbrukningen ska öka, och om något börjar krångla finns risken att du måste riva upp hela golvet.
Handdukstork eller inte?
Med en handdukstork får du, förutom varma och mysiga badlakan, en extra värmekälla i badrummet. Med rätt typ av handdukstork kan den ersätta element helt. Det mest energieffektiva alternativet är ofta att koppla en vattenburen handdukstork till ditt befintliga vvs-system. Det finns även elburna handdukstorkare, samt kombinerade vatten- och elburna.
Kommod med två handfat
Är ni flera stycken som delar badrum kan ett extra handfat vara praktiskt. Då kan flera familjemedlemmar utföra sina morgonrutiner samtidigt! Med en extra bred kommod får du enkelt plats med två handfat bredvid varandra.
LÄS MER: Skapa ditt drömbadrum! Inspireras av senaste trenderna
LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med bikarbonat och ättika
LÄS MER: 8 fina tvättstugor som bevisar att funktion och form kan gå hand i hand
Av Tina Vernon och Carl-Axel Fall