1 av 4: Billigt, väldoftande och miljövänligt
2 av 4: Tar du hand om dina badhanddukar på rätt sätt? De blir lätt slitna och kan tappa absorptionsförmågan. Foto: Shutterstock
3 av 4: Det här är okej. Men häng absolut inte flera handdukar på en och samma krok. Det absolut bästa är att låta handduken torka rejält uthängd. Foto: Colourbox
4 av 4: Visste du att du bör tvätta dina badlkan efter var tredje användning? Handdukar blir väldigt fort smutsiga, illaluktande och bakteriefyllda. Handdukar för händerna ska bytas och tvättas ännu oftare. Foto: Shutterstock

7 snuskiga misstag du gör med dina handdukar

Tar du hand om dina badhanddukar på rätt sätt? De blir lätt slitna, kan tappa absorptionsförmågan och börja lukta illa om du inte sköter dem rätt.

Här är 7 misstag som du kan sluta med på en gång.

Duschhanddukar är lätta att bara kasta åt sidan och glömma bort. När du torkat dig efter duschen är du förmodligen redan på språng. Men bara genom att ändra rutinen lite grann kan du få dina handdukar att hålla mycket längre och bli mindre smutsiga.

Här är misstagen som sliter ut dina handdukar:

1. Flera handdukar på kroken

De flesta av oss hänger upp handduken på en krok efter dusch eller bad, och det är okej, så länge du inte hänger flera på varandra. Fukt och smuts blir kvar och gör att bakterier som älskar mögel växer. Det allra bästa är om man har en handdukstorkare eller kan hänga handduken på annat ställe till den torkat, rejält uthängd.

LÄS MER: Så får du bort dålig lukt i handdukarna

2. Tvätta för sällan

Handdukar blir väldigt fort smutsiga, illaluktande och bakteriefyllda, du bör tvätta dem efter var tredje användning. Och handdukarna för händerna ska bytas och tvättas ännu oftare. De blir mycket smutsigare eftersom du använder dem flera gånger om dagen och händerna har så mycket mer bakterier. Dessa handdukar ska du byta varannan, eller helst varje dag.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan, handdukar och annat hemma

3. Använda samma handduk för ofta

Det räcker inte att äga en handduk per person i hushållet, även om du tvättar ofta. Mindre användning och tvättning betyder också att handdukarna slits mindre och håller längre.

4. För mycket tvättmedel

Det kan vara lockande att hälla i lite extra tvättmedel när du vill få någonting riktigt rent. Men det är helt bortkastat eftersom förpackningens rekommendation är allt du behöver. Plus att handdukar är gjorda för att absorbera vilket gör att de drar åt sig onödigt mycket av överskottsskummet. Sköljs de sen inte ordentligt kan överblivet tvättmedel föda bakterier och mögel. Det kan också göra att handduken blir onödigt hård och knastrig.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

5. Inte tillräckligt hett vatten

Kolla in tvättanvisningen och tvätta handdukarna på den varmaste temperaturen de tål för att verkligen få dem rena och döda bakterierna. Dock är det bra att veta att tvättar man i lägre temperaturer än 60 grader dör inte bakterierna. Det kan också vara bra att tvätta i högre temperaturer då och då. 

6. Du skakar inte handdukarna

Förmodligen skakar du tvätten innan du viker in den. Men du ska också skaka handdukarna innan du stoppar in dem i torktumlaren. Det hjälper till att hålla dem fluffiga, och skakar bort damm, smuts och överblivet tvättmedel.

Foto: Shutterstock

7. Överdriva sköljmedel

För mycket sköljmedel kan påverka en handduks absorptionsförmåga. Mät upp sköljmedlet och späd ut med lite vatten. Och skippa sköljmedlet helt var tredje eller fjärde tvätt om du måste använda sköljmedel. Här förklarar vi varför du borde använda ättika i stället för sköljmedel när du tvättar.

 

LÄS MER: Så får du bort luktern i ditt kök och badrum

LÄS MER: Bästa tricken för att få tvätten vit igen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!