Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Badrumsbelysning är inte lätt – det finns en del att tänka på. Belysningen ska till exempel helst vara placerad i ögonhöjd för att lysa upp ansiktet på bästa sätt.Badrumsbelysning är inte lätt – det finns en del att tänka på. Belysningen ska till exempel helst vara placerad i ögonhöjd för att lysa upp ansiktet på bästa sätt.Badrumsbelysning är inte lätt – det finns en del att tänka på. Belysningen ska till exempel helst vara placerad i ögonhöjd för att lysa upp ansiktet på bästa sätt.
Kanske är det här något du skulle vilja ha som lite mysigare belysning i badrummet?Kanske är det här något du skulle vilja ha som lite mysigare belysning i badrummet?Kanske är det här något du skulle vilja ha som lite mysigare belysning i badrummet?
En vägglampa till badrummet.En vägglampa till badrummet.En vägglampa till badrummet.
1 AV 3
Badrumsbelysning är inte lätt – det finns en del att tänka på. Belysningen ska till exempel helst vara placerad i ögonhöjd för att lysa upp ansiktet på bästa sätt.
Foto: Fotostudio Arnolds / Slv Ccc
2 AV 3
Kanske är det här något du skulle vilja ha som lite mysigare belysning i badrummet?
3 AV 3
En vägglampa till badrummet.

Badrumsbelysning – massor av tips och råd

Badrummet är inte det enklaste att ljussätta.

Det ska vara en oas – samtidigt funktionellt.

Här är några tips och råd.

Belysningens placering

Vid badrumsspegeln ska belysningen helst vara placerad i ögonhöjd för att lysa upp ansiktet på bästa sätt. Det är framför den spegeln det sminkas och rakas. Ett par snygga lampetter är en utmärkt lösning.

 

Spotlights – så funkar det

 Spotlights infällda i taket, så kallade downlights, har blivit mycket populära och vanliga i svenska vadrum. Oftast är dessa spotlights försedda med halogenlampor. När sådana installeras är det viktigt att det finns bra ventilation i taket eftersom lamporna blir mycket varma.
 

 En så kallad skyddsburk, som sätts på ovansidan av halogenlampan, är ett bra tilllbehör. Dessutom ska ett fuktskydd täcka hela innertaket så att inte takbjälkslaget blir fuktigt av väta som stiger upp från badrummet.
 

 Spotlights kan även sättas på hyllor, väggar eller till och med i i badrumsgolvet. Oavsett var spotlightsen placeras blir ljuset behagligare om armaturen har ljuspunkten inne i själva lampan. Det gör att bländningsrisken minskas kraftigt.
 

 

Klart och rent ljus

Barnfamiljer behöver ett klart och rent ljus i badrummet så att det blir extra lätt att hålla rent och där reglagen är lättåtkomliga och enkla.

 

Flera olika ljuspunkter

Om badrummet enbart används av vuxna kan det vara lämpligt att skapa en behaglig och avslappande atmosfär med hjälp av flera olika ljuspunkter.

 

Halogen eller lysdioder

Ett energisnålare alternativ till halogenlampor är downlights med lysdioder. De behöver inte samma typ av ventilation och skyddssystem.

 

Fiberljus är energisnålt

Bland de senaste nyheterna inom badrumsbelysning finns fiberoptiklösningar i form av plast- eller glasfibertrådar som ansluts till en projektor. Fiberljuset ger vare sig ifrån sig värme eller spänning. Det är dessutom effektfullt och energisnålt.

 

Dimmer – därför är den bra

En dimmer är en enkel lösning för att kunna använda en och samma ljuspunkt för olika behov. Under det avslappnande badet kan ljuset vara svagt, medan städningen kan ske i ett kraftigare ljus som avslöjar smutsen.

 

Utomhusbelysning funkar

Köp utomhusbelysning till badrummet om du tycker att reglerna för vanlig belysning är för krångliga. Utomhusbelysning finns i flera olika stilar och är garanterat godkänd för krävande förhållanden.

 

Ta hjälp av elektriker

Elinstallationer i ett våtrum är förenade med höga säkerhetskrav. Konsultera därför alltid en elektriker om du är osäker och låt alltid en behörig elektriker utföra alla elinstallationer i badrummet.