Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning>Badrum

Publicerad 16 okt 2014 12:58

Badkar – 9 tips för att hitta bästa badkaret

BADKAR. Jämför och provsitt gärna badkar innan du bestämmer dig för vilket du vill köpa.

BADKAR. Jämför och provsitt gärna badkar innan du bestämmer dig för vilket du vill köpa.

1/2

Foto: Lasse Svensson

BADKAR. En lite lyxigare variant. Är du ute efter skön och mjuk avslappning, så kanske bubblor eller massagesystem kan vara något för sig.

BADKAR. En lite lyxigare variant. Är du ute efter skön och mjuk avslappning, så kanske bubblor eller massagesystem kan vara något för sig.

2/2

Foto: Andrey Armyagov/Colourbox

Badkar – ska du köpa ett sånt är det mycket att tänka på.

Vilken storlek ska badkaret ha, ska det vara inbyggt, vill du ha några extrafunktioner?

– Viktigast av allt är att du köper ett badkar som du tycker om. Det är en investering som du kan ha glädje av under många många år, säger badkarsexperten Fredrik Leander.

1. Badkar i rätt storlek

Den första och viktigaste frågan. Vilken form och storlek ska badkaret ha? Vill du kunna bada tillsammans med någon? Badkar funkar överallt så länge det finns plats. Har du väldigt ont om plats finns det sittbadkar som bara är en meter breda.

 

2. Provsitt!

Skulle du köpa en säng utan att provligga i den? Om du inte kan provbada i badkaret så bör du absolut provsitta! Se till så att du sitter bekvämt och att armar och ben får tillräckligt med plats.

 

3. Inbyggt eller fristående badkar?

Om du själv äger din bostad och planerar för lång sikt kan det vara ett bra alternativ att kakla in sitt badkar. Då underlättar man städning (och slipper smuts som samlas under badkaret) samtidigt som man skapar en mer exklusiv känsla.

 

4. Material

Emaljerad stålplåt är traditionellt det vanligaste materialet för ett badkar. Det är mest slitstarka och har en mycket lång livslängd. Kompositmaterial som till exempel akryl är lättare att skapa mer intressanta former i och är också varmare och har dessutom inte lika hal yta som emalj.

 

5. Massagebadkar – eller avslappnande bubblor?

Det är skillnad på bubblor och bubblor! Är du ute efter skön och mjuk avslappning så är ett bottenmonterat luftsystem något för dig.

Föredrar du däremot en skön massageupplevelse kan anatomiskt placerade och riktningsbara massagejets bli som en personlig massör i ditt badrum.

Om du skulle ha svårt att välja mellan de två finns möjligthet att få båda i samma badkar.

 

6. Lugn och ro!

En stund i badet ska vara avkopplande och rogivande. Ett massagebadkar som väsnas så att du knappt kan höra dig själv tänka kan förstöra hela upplevelsen. Kontrollera noga ljudnivån på systemet.

 

7. Automatisk torrblåsningsfunktion

Om vatten finns kvar i systemet finns risk för bakterietillväxt och dålig lukt. Luftsystem bör ha en automatisk torrblåsningsfunktion och massagesystem bör vara självdränerande både för säkerhet och för bekvämlighet.

 

8. Vill du kunna duscha i badkaret?

Om du även vill kunna duscha i badkaret så se till så att det finns en utformad duschyta i badkaret. Det kan också vara en bra idé att komplettera med en vikbar badkarsvägg i glas.

 

9. Säkerhet, garanti och service

Välj ett badkar som är av hög kvalitet och utrustat med tillförlitliga säkerhetsfunktioner, som tippsäkert benstativ och pålitligt säkerhetsinsug. Kontrollera att massagebadkaret är CE-märkt samt testat och godkänt av SEMKO. Kontrollera också att tillverkaren har en serviceorganisation som håller med reservdelar och som kan ta hand om eventuella garantiärenden och reparationer. Satsa på kvalitet. Det lönar sig i längden.

 

Expert: Fredrik Leander, produktchef för badkar och badrumsmöbler på Gustavsberg och Svenska Badkar

 

Titta in på vår sida om badrum.

Relaterat