1 av 3: Ett vanligt fel som många gör är att fylla tvättmaskinen med för många lakan. Stora lakan ska ligga löst och luftigt i både tvättmaskin och torktumlare. Foto: Kzenon - Fotolia
2 av 3: Lär dig en bra vikteknik. Många knölar in lakanen i garderoben, vilket lätt orsakar fula veck. Foto: Shutterstock
3 av 3: Hoppa inte över kudd- och madrassfodral i sängen. De håller bland annat kudden och madrassen renare. Foto: Colourbox

7 vanliga fel du gör med dina lakan – som förstör dem

Vi tillbringar en tredjedel av våra liv mellan lakanen i sängen.

Då gäller det att ta hand om dem på bästa sätt, så de håller och förblir fräscha.

Här är de 7 vanligaste felen vi gör, och som du ska försöka undvika!

Det är en hel del tid vi tillbringar i sängen, närmare bestämt en tredjedel av vårat liv. Och då vill man ta hand om sina lakan väl för att de ska hålla så länge som möjligt, och förbli fräscha. Det finns några vanliga misstag du ska försöka undvika för att lakanen ska förbli mjuka, starka och fläckfria.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tvättråd du bara måste ha

 

1. För många lakan i tvättmaskinen

Stora lakan och dra på-lakan ska ligga löst och luftigt i både tvättmaskin och torktumlare, inte knölas in med varandra. Kan de röra sig mer fritt blir de också renare och mindre trassliga. Extra stora maskiner kan rymma två uppsättningar lakan, men om märker att de trasslar in sig, tvätta ett set i taget.

Har din maskin en agitator (mittpelare i trumman), linda inte lakanen runt den! Det förstör tyget och kan orsaka ”rep” när lakanen snurrar runt sig.

När de är i torktumlaren, kolla efter halva tiden om de trasslat ihop sig och separera i så fall. Det hjälper till att torka både jämnare och fortare, och sliter mindre.

 

2. Tuffare program

En del nya tvättmaskiner har tagit fram speciella tvättprogram enbart för lakan, men om din maskin inte har det, välj ”normal” i stället för ett tuffare. Lakan behöver inte överdriven ”hård tvätt” för att bli rena, och ett tuffare program kan orsaka både trassel och skrynkliga lakan. För att öka rengöringen (vilket är bra om du är allergisk), höj då i stället vattentemperaturen till hett i stället för varmt.

 

LÄS OCKSÅ: Trött på strumpor som försvinner? Se det här smarta knepet

 

3. För länge och för hett

För att undvika skrynkliga och krympta lakan, välj en lägre temperatur i torktumlaren (att den stannar av när lakanen är torra, i stället för att köra på tid). Att övertorka kan skada fibrerna, tå dem att tappa formen och göra att de går sönder mycket lättare.

 

4. Byter inte så ofta

Det bästa är att byta lakan varje vecka, eller åtminstone varannan. Använder du lakanen för länge kan tyget få svårt att återfå formen i tvättmaskin och tumlare, och uttänjt tyg har också lättare för att gå sönder.

 

5. Smink i sängen

Det är inte bara dåligt för huden att sova med smink, det kan också ge svåra fläckar på örngottet. Krämer kan även ge oljefläckar, liksom en del hudprodukter kan bleka färgerna i örngottet. Se därför över vad du har i ditt ansikte innan du lägger dig, och byt och tvätta dina lakan regelbundet för att undvika missfärgningar.

 

6. Viker fel

Om du knölar in dina lakan i garderoben kan du ”stressa” tyget och orsaka fula veck. Därför är det viktigt att behärska en bra vikteknik.

 

7. Kudd- och madrassfodral

Många struntar i att använda kudd- och madrassfodral. Det är inte bra. De håller nämligen inte bara din kudde och madrass renare, och kvalster borta, utan hjälper även till att dämpa och skydda – skapar mindre friktion vilket kan orsaka noppor.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!